Συνδρομητική τηλεόραση: Αυξάνονται κατά 10% οι λογαριασμοί από σήμερα 1η Ιουλίου - Επιβαρύνονται νοικοκυριά, διαμαρτύρονται οι εταιρείες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Καπέλο» 10% θα υποχρεωθούν να πληρώνουν από 1η Ιουλίου όλοι οι πελάτες της συνδρομητικής τηλεόρασης εφόσον δε δοθεί έστω και την τελευταία στιγμή νέα παράταση στην αναστολή επιβολής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, η οποία ήδη έληξε.
Το υπουργείο Οικονομικών αν και έχει λάβει αίτημα από την Ένωσή Εταιριών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) από τις 17 Ιουνίου, για παράταση της αναστολής του τέλους μέχρι τουλάχιστον τις 31.12.2023 και άμεσης εξέτασης της οριστικής κατάργησής του, δεν έχει απαντήσει επισήμως. Το οικονομικό επιτελείο, πάντως, παρόλο που αντιλαμβάνεται την επιχειρηματολογία των παρόχων, διαμηνύει έως τώρα ότι δεν έχει εξασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα έδινε τη δυνατότητα περαιτέρω αναστολής του τέλους.
Η επανεπιβολή του τέλους δεν αναμένεται να πλήξει ακόμα περισσότερο μόνο τα εκατονταδες χιλιάδες νοικοκυριά που έως τώρα απολαμβάνουν υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, αλλά και τις ίδιες τις εταιρίες, οι οποίες υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία αναμένεται να χάσουν συνδρομητές, γεγονός το οποίο μπορεί να έχει αντίκτυπο ακόμα και στα επενδυτικά τους προγράμματα για τη μετάβαση της χώρας στη νέα ψηφιακή εποχή.
Την ίδια στιγμή η απόφαση αυτή ρίχνει σύμφωνα με τις εταιρίες, νερό στο μύλο του αθέμιτου ανταγωνισμού καθώς αφορά μόνο τους «εγχώριους» παίκτες αφήνοντας απ έξω τις αλλοδαπές συνδρομητικές επιχειρήσεις, όπως η πλατφόρμα Netflix, οι οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ελληνικό κοινό ανταγωνιζόμενες ευθέως τις ημεδαπές αντίστοιχες επιχειρήσεις και εισπράττουν τις συνδρομές τους χωρίς την επιβολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης.
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω τέλος ήταν ένα από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής. Σύμφωνα με την προβλεπόμενη διάταξη είχε επιβληθεί τέλος επί του μηνιαίου λογαριασμού κάθε σύνδεσης σε συνδρομητική τηλεόραση το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό 10% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του παγίου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ του φόρου προστιθέμενης αξίας. Το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης ανεστάλη αρχικά το 2020 ως μέτρο ανακούφισης από την πανδημία για την περίοδο από 1/10/2020 έως και 30/9/2021, ενώ έπειτα η εν λόγω αναστολή παρατάθηκε έως και τις 30/06/2022, με σκοπό τη μείωση της συνολικής επιβάρυνσης των λογαριασμών των τελικών καταναλωτών.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες, στις οποίες προβλέπεται ειδικός φόρος στους συνδρομητές τηλεόρασης και όπως σημειώνει και η ΕΕΚΤ στην επιστολή της, η συνολικά πολύ υψηλή έμμεση φορολογία που έχει προδιαγραφεί στην Ελλάδα (ως συνδυασμός του τέλους και του υψηλού ΦΠΑ) θα επιβαρύνει το τελικό ύψος του λογαριασμού και θα αποτελεί σημαντικό αντικίνητρο για την απόκτηση σχετικών υπηρεσιών.
Στην πράξη απειλεί σχεδόν να ακυρώσει σημαντικά τις θετικές επιδράσεις από τη μείωση των τιμών των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ενώ θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις επενδύσεις των παρόχων για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στη χώρα.
Και όλα αυτά σε μία περίοδο ανησυχητικών πληθωριστικών πιέσεων, με το γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή να αυξάνεται κατά 10,2% το τελευταίο 12μηνο και με δυσοίωνες προοπτικές ως προς το καθημερινό κόστος ζωής (ενέργεια, τρόφιμα κλπ) για το επόμενο χρονικό διάστημα εν μέσω της δυσμενούς διεθνούς συγκυρίας.
Για τους λόγους αυτούς η ΕΕΚΤ κρίνει πως «η επικείμενη επιβολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης θα επιβαρύνει αναιτιολόγητα εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά που διατηρούν συνδρομές σε πακέτα δορυφορικής και διαδικτυακής τηλεόρασης, τα οποία ήδη βρίσκονται αντιμέτωπα με σημαντικές αυξήσεις σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες».
Παράλληλα η Ενωση τονίζει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις συνδρομητικής τηλεόρασης καλούνται να αποδώσουν το τέλος συνδρομητικής τηλεόρασης στο Ελληνικό Δημόσιο ενώ αλλοδαπές συνδρομητικές επιχειρήσεις, οι οποίες, αν και εδρεύουν σε χώρες του εξωτερικού, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ελληνικό κοινό και συνεπώς ανταγωνίζονται ευθέως τις ημεδαπές αντίστοιχες επιχειρήσεις, εισπράττουν τις συνδρομές τους χωρίς την επιβολή του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης. «Κατά αυτόν τρόπο δημιουργείται ένα άνισο περιβάλλον, όπου παραβιάζονται οι βασικές αρχές ανταγωνισμού με το βάρος του τέλους να επιβάλλεται μόνο στις ελληνικές επιχειρήσεις».
Η ΕΕΚΤ επισημαίνει επιπροσθέτως ότι το Ελληνικό Δημόσιο, οφείλει με βάση τις βασικές αρχές του ανταγωνισμού, να αναστείλει το οιοδήποτε βάρος επιβάλλεται μονομερώς στις ελληνικές επιχειρήσεις συνδρομητικής τηλεόρασης και δεν επιβάλλεται σε άλλες επιχειρήσεις που προσφέρουν την ίδια υπηρεσία, όπως οι αλλοδαπές πλατφόρμες συνδρομητικής τηλεόρασης, τουλάχιστον έως ότου αντιμετωπίσει ενιαίως και στο σύνολό τους τις επιχειρήσεις που παρέχουν την ίδια υπηρεσία, λαμβάνοντας υπόψη τις παρούσες συνθήκες και τα μέσα που προσφέρει η αγορά.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις συνδρομητικής τηλεόρασης καλούνται να αποδώσουν το «τέλος» συνδρομητικής τηλεόρασης στο Ελληνικό Δημόσιο ανεξάρτητα από την είσπραξη ή μη του μηνιαίου λογαριασμού από το συνδρομητή.
Ποια μέτρα είναι στο «τραπέζι» για το φθινόπωρο εάν αυξηθούν τα κρούσματα - Το σχέδιο της κυβέρνησης
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr