Τέσσερα χρόνια από τη φωτιά στο Μάτι: Όσο υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί και Έλληνες πολίτες αυτός ο τόπος θα καίγεται!
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Τέσσερα χρόνια από τη φωτιά στο Μάτι. Πέρασαν κιόλας τέσσερα χρόνια… Ο χρόνος, λένε, δεν έχει σταθερό όγκο. Αλλάζει ανάλογα με τη διάθεση μάς. Εμείς, λοιπόν, οι «απ’ έξω» μπορεί να μετράμε τέσσερα χρόνια, αλλά οι άλλοι, εκείνοι που έχασαν δικούς τους ανθρώπους στις φλόγες μετρούν αιώνες απουσίας…
Ήταν Δευτέρα, 23 Ιουλίου του 2018, Μάτι κι ακόμα ο αντίπρωρος άνεμος της κρατικής αδιαφορίας μαίνεται επικίνδυνος.
Να θυμηθούμε το χρονικό της συμφοράς:
Ήταν Δευτέρα 23 Ιουλίου του 2018 και ο άνεμος δυνάμωνε κάθε ώρα που περνούσε. Η κατηγορία κινδύνου για πυρκαγιές ήταν στο «4 – πολύ υψηλή», με μέγιστο το «5 – κατάσταση συναγερμού». Οι προγνώσεις για τον καιρό στην Αττική έδιναν άνεμους δυτικούς, έντασης έως και 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι κι έπειτα η ένταση αυξήθηκε στα 7 μποφόρ, με σταδιακή αύξηση στα 9 και 10 μποφόρ στην ανατολική Αττική!
Η σπίθα άναψε στην Κινέτα...
Η ώρα έδειχνε 12:03. Τότε ήταν που έφτασε η είδηση ότι ξέσπασε πυρκαγιά σε δασική περιοχή στα Γεράνεια, πάνω από την Κινέτα. Η ένταση των ανέμων έκανε τη φωτιά να κατεβαίνει με ταχύτητα 100 χλμ/ώρα προς τους οικισμούς. Η φωτιά διέσχισε την Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου και έχοντας καταστρέψει τους οικισμούς Πανόραμα 1, 2, και 3 και Γαλήνη, έκαψε σπίτια και στην Κινέτα. Σύμφωνα με δήλωση του Δήμαρχου, η συνολική έκταση που καταστράφηκε από την πυρκαγιά, έφτασε στα 60.000 στρέμματα.
Στις 16:41 το απόγευμα ξέσπασε δεύτερη πυρκαγιά, κοντά στη Μονή Νταού Πεντέλης, ανατολικά του Ματιού. Η πυρκαγιά κατευθυνόταν προς την περιοχή του Διονύσου, καίγοντας χαμηλή βλάστηση, με αποτέλεσμα να μην προβλεφθεί ο κίνδυνος που επερχόταν, αλλά γύρω στις 17:10 με 17:30 ο άνεμος δυνάμωσε και άλλαξε κατεύθυνση από δυτικά προς τα ανατολικά, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να βγει γρήγορα εκτός ελέγχου.
Η φωτιά στις χαμηλές πλαγιές του Πεντελικού εξαπλώθηκε ταχύτατα λόγω της ακραίας έντασης των ανέμων, που κατά τόπους έφταναν ακόμη και στο απίστευτο: 12 μποφόρ.
Καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση του ανέμου έπαιξε το μικροκλίμα της περιοχής. Η πυρκαγιά κατέκαψε τη βόρεια πλευρά της περιοχής της Μονής Νταού Πεντέλης και κινήθηκε προς τη Ραφήνα και προς τον οικισμό Νέος Βουτζάς, ενώ ταχύτατα έφτασε μέχρι τις παραθαλάσσιες περιοχές, όπως το Κόκκινο Λιμανάκι και το Μάτι. Κοντά στις 18:15 η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα!
Λόγω της γρήγορης εξάπλωσης, πολλοί κάτοικοι και παραθεριστές δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν και είτε εγκλωβίστηκαν και κάηκαν στα σπίτια τους, είτε έχασαν τη ζωή τους προσπαθώντας να διαφύγουν πεζή ή με τα αυτοκίνητά τους, καθώς παγιδεύτηκαν λόγω του μποτιλιαρίσματος που προκλήθηκε.
Η Αργυρά Ακτή γέμισε πτώματα
Σε ένα οικόπεδο δίπλα στη θάλασσα, στην Αργυρά Ακτή, βρέθηκαν 26 καμένοι άνθρωποι, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν την έξοδο για τη θάλασσα και εγκλωβίστηκαν εκεί. Επίσης υπήρξαν άνθρωποι που πνίγηκαν στη θάλασσα, υπό το κράτος πανικού και κάτω από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που είχε δημιουργήσει ο καπνός.
Οι υπεύθυνοι που είχαν αναλάβει το έργο της εκτροπής των αυτοκινήτων που κατευθύνονταν από την Αθήνα προς την περιοχή, έκαναν το τραγικό λάθος να τους οδηγήσουν ακριβώς στον τόπο όπου μαινόταν η πύρινη θύελλα και πολλοί να εγκλωβιστούν και να καούν. Ευτυχώς κάποιοι δεν τους άκουσαν και σώθηκαν.
Όσο περνούσε η ώρα, η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη! Οι κάτοικοι και οι παραθεριστές στο Μάτι εγκλωβίστηκαν στα στενά και αδιέξοδα δρομάκια με αποτέλεσμα δεκάδες από αυτούς να βρουν τραγικό θάνατο. Η θερμοκρασία από τη φωτιά ήταν τόσο υψηλή ώστε λαμαρίνες είχαν λιώσει και αλουμινένιες ζάντες αυτοκινήτων είχαν υγροποιηθεί! Όσοι αναζήτησαν σωτηρία στη θάλασσα έμειναν επί ώρες αβοήθητοι μέσα στον καπνό και την αγωνία.
Σκάφη του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού, πλοιάρια, ψαράδες και ιδιωτικά σκάφη κινητοποιήθηκαν για να περισυλλέξουν όσους περίμεναν καρτερικά στη θάλασσα.
Οι ανθρώπινες απώλειες ήταν αυτές που πονούσαν περισσότερο, αλλά και η αποτέφρωση τεράστιων εκτάσεων πευκοδάσους και οι υλικές καταστροφές ήταν ανυπολόγιστες. Σχεδόν ολόκληρος οι οικισμός του Ματιού και οι παρακείμενες περιοχές έγιναν στάχτη. Πάνω από 1.500 κτίρια υπέστησαν ζημιές και πολλά οχήματα αποτεφρώθηκαν.
102 επίσημα καταγεγραμένοι νεκροί και πόσοι άλλοι...
Και να έρθουμε στις ανθρώπινες απώλειες: Από την πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους 102 άνθρωποι. Το νεότερο θύμα ήταν 6 μηνών και το γηραιότερο 93 χρονών. Από τους νεκρούς ήταν 95 Έλληνες, 2 Πολωνοί, 1 Ιρλανδός, 1 Βέλγος και 1 Γεωργιανός.
Τουλάχιστον 164 ενήλικες και 23 παιδιά εισήχθησαν στο νοσοκομείο με τραυματισμούς, στους οποίους συμπεριλαμβάνονταν 11 ενήλικες σε σοβαρή κατάσταση. Τουλάχιστον 15 άτομα απεβίωσαν στους επόμενους μήνες στο νοσοκομείο. Τέλος να σημειώσουμε ότι στο κοιμητήριο της Νέας Μάκρης υπάρχει ταφικό μνημείο, όπου έχουν ενταφιαστεί σοροί που δεν αναγνωρίστηκαν, κάτι που σημαίνει ότι οι νεκροί ήταν περισσότεροι από τους 102 επίσημα καταγεγραμμένους.
Τέσσερα χρόνια μετά, το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σχετικά με τους χειρισμούς των ιθυνόντων κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς, εντοπίζει καθυστερήσεις και αστοχίες κατά τη διάρκεια αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, αλλά και παραλείψεις σχετικά με την πρόληψη και αποτροπή τέτοιων καταστάσεων.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε τότε, είναι ενημερωτικό σημείωμα που περιλαμβάνεται στο πόρισμα και αναφέρει επικοινωνία της προϊσταμένης τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής στις 19.35 την επίμαχη ημέρα, όταν επικοινώνησε με τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής κ. Χιόνη και αφού του ανέφερε ότι έχει εκκενωθεί το Λύρειο Ίδρυμα και το Κέντρο Υγείας Ραφήνας ρώτησε εάν θέλει άλλη συνδρομή από την Περιφέρεια και εκείνος απάντησε: «Τι να σου πω, η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη»…
«Και στο γραφείο μου να ήμουν»...
Ο τότε δήμαρχος Μαραθώνα (και της περιοχής του Ματιού) Ηλίας Ψινάκης σε συνέντευξή του ανέφερε πως όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι βρισκόταν στη Μύκονο, όπου και έκανε τις διακοπές του έχοντας οργανώσει πάρτι για τη γιορτή του και είχε καταλήξει στο συμπερασμα: «Και στο γραφείο μου να ήμουν, η κατάληξη θα ήταν η ίδια...».
Επίσης τότε για να προκαλέσει τον οίκτο των δημοτών του και όχι μόνο είχε δηλώσει ότι είχε καεί το σπίτι του στον Νέο Βουτζά. Αργότερα θα παραδεχτεί: «Η δεύτερη μεγαλύτερη ηλιθιότητα που έχω κάνει ήταν ότι είπα πως κάηκε και το σπίτι μου. Έμενε η 88χρονη μητέρα μου, η φωτιά πέρασε αλλά έκαψε γύρω-γύρω. Έτσι μου έλεγε εκείνη…».
Οι νεκροί περιμένουν...
Και στα των δικαστηρίων: Το συμβούλιο Εφετών της Αθήνας, αφού μελέτησε τη δικογραφία και την πρόταση του εισαγγελέα Π. Μειδάνη, αποφάσισε την παραπομπή 21 ανθρώπων για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος και συγκεκριμένα για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή και της πρόκλησης σωματικών βλαβών κατά συρροή. Έτσι, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το δικαστήριο θα δικάσει τους 21 εμπλεκόμενους-μεταξύ των οποίων και του ηλικιωμένου από τον οποίο άρχισε η πυρκαγιά - για δύο πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, με τον ηλικιωμένο να λογοδοτεί και για το αδίκημα του εμπρησμού από αμέλεια.
Εφέτος, και μέχρι σήμερα οι φωτιές έχουν κάψει μέρος του προστατευόμενου – απροστάτευτου δάσους της Δαδιάς στον Έβρο και συνεχίζουν να το καίνε· έχουν σαρώσει μεγάλο κομμάτι περιοχών της Αττικής, που το πράσινο το βλέπεις πια σε παλιά ντοκιμαντέρ για το ΠΑΣΟΚ - όπως το Ντράφι και την Καλλιτεχνούπολη.
Οι φωτιές γεννιούνται, ανδρώνονται και επελαύνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ανελλιπώς στην Ελλάδα και θα συνεχίσουν να το κάνουν όσο υπάρχουν Έλληνες πολιτικοί και Έλληνες πολίτες σ’ αυτόν τον τόπο, δηλαδή εις τους αιώνας των αιώνων!
Κακοκαιρία Alexandros: 112 σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Εύβοια, Σποράδες - «Αποφύγετε τις μετακινήσεις»
Αποκάλυψη «βόμβα» από Axios: Το Ισραήλ βομβάρδισε ενεργή μυστική πυρηνική εγκατάσταση στο Ιράν
Πούτιν σε Σολτς για Ουκρανία: Οποιαδήποτε συμφωνία να λαμβάνει υπόψη τη νέα εδαφική πραγματικότητα
Eurovision 2025: Κατατέθηκαν 187 υποψηφιότητες - Πότε θα γίνει ο ελληνικός τελικός
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr