Φωτιά: Καιρός και αναζωπυρώσεις δυσκολεύουν τους πυροσβέστες στη Δαδιά – Δραματική η κατάσταση στη Λέσβο, εκκενώθηκε η Βρίσα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις πυρόσβεσης της δύσκολης φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς στον Έβρο, η οποία μαίνεται ανεξέλεγκτη για τέταρτη ημέρα. Την ίδια ώρα μεγάλη αναζωπύρωση σημειώθηκε και στη Λέσβο νωρίτερα το πρωί, με τις δυνάμεις που επιχειρούν εκεί να αγωνίζονται για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο.
Επίσης, όπως μετέδωσε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN, οι Αρχές στη Λέσβο προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση του χωριού Βρίσα.
Μάχη με τις φλόγες στη Δαδιά
Μεσημέρι τέταρτης ημέρας από την εκδήλωση της πυρκαγιάς με τις ισχυρές δυνάμεις κατάσβεσης, επίγειες και εναέριες, να επιχειρούν συνεχώς στο Εθνικό Πάρκο, τη φωτιά έρπουσα να αλλάζει συνεχώς κατευθύνσεις και τις αναζωπυρώσεις να δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.
Η Δαδιά εκκενώθηκε προληπτικά χθες βράδυ καθώς η πυρκαγιά κατευθυνόταν αργά, χάρη στην άπνοια που επικρατούσε, αλλά σταθερά προς το χωριό. Λίγο πριν προσεγγίσει την αντιπυρικη ζώνη που χθες το πρωί είχε διαπλατυνθεί περαιτέρω, άλλαξε πορεία.
Οι καιρικές συνθήκες όμως είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και αστάθμητος παράγοντας στην εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ από το απόγευμα αναμένεται αύξηση της έντασης του ανέμου στα 4 μποφόρ και αλλαγή της κατεύθυνσης του από ανατολικό σε νότιο, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πως θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.
Περίπου 15.000 στρέμματα κάηκαν στη Δαδιά, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. «Εστιάζουμε στις αντιπυρικές ζώνες ειδικά κοντά στο χωριό της Δαδιάς που εκκενώθηκε χθες» τόνισε, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα παρθένο δάσος με ιδιαίτερο ανάγλυφο και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ενημέρωσης, αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα και κίνδυνος επέκτασης περαιτέρω νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη. Το Βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά, ο οποίος σημειώνεται πως εκκενώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου για προληπτικούς λόγους.
Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Από άνεμο υπάρχει άπνοια προς ώρας, αλλά δυσκολία για τα εναέρια μέσα λόγω θερμοκρασιακης ανάστροφης και έντονου καπνού και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.
Τι δήλωσε ο Χρήστος Στυλιανίδης
«Έχει δημιουργηθεί μία επιχειρησιακή ομάδα για τον καλύτερο συντονισμό της φωτιάς. Ελήφθησαν αποφάσεις. Πάμε τώρα στο νοτιοδυτικό μέτωπο για να δούμε πως μπορούμε να αυξήσουμε τις αντιπυρικές ζώνες» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.
«Το δασικό σύστημα της Δαδιάς είναι ένα θησαυροφυλάκιο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μέλημά μας είναι να οργανώσουμε σταθμό πρώτων βοηθειών και για την άγρια πανίδα. Σχεδιάζουμε ήδη τα βήματά μας για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος» διαβεβαίωσε από πλευράς του και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.
Δραματική η κατάσταση και στη Λέσβο
Την ίδια ώρα, εκκενώνεται από τις 13:00 για προληπτικούς λόγους ο οικισμός της Βρίσας με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου και σχετική εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Με μήνυμα στο 112, οι κάτοικοι του χωριού καλούνται να κινηθούν προς τον Πολιχνίτο, όπου και έχει στηθεί κέντρο διαχείρισης τους.
Λίγη ώρα μετά, κοντά στις 15:30, δόθηκε και εντολή εκκένωσης του Σταυρού.
Δεκαπέντε ώρες μετά το ξέσπασμα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο δυτικό τμήμα της κεντρικής νότιας χερσονήσου της Λέσβου και το κύριο μέτωπο της φωτιάς έφθασε κυριολεκτικά στα όρια της Βρίσας, του χωριού που είχε αλύπητα χτυπηθεί τον Ιούλιο του 2017 από τον ισχυρό σεισμό.
Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν συνολικά 218 αστυνομικοί, 69 οχήματα και ένα πτητικό μέσο, συνδράμοντας στο έργο της πυροσβεστικής με απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, προληπτική εκκένωση οικισμών οπού απαιτείται και λήψη απαιτούμενων μέτρων για τη διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων των περιοχών.
Στην περιοχή επιχειρούν 81 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 19 οχήματα, 7 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική.
Τουρισμός: Κατεβαίνει ελαφρά ο πήχης - «Προσγειώνονται» τα ταξίδια εντός Ευρώπης
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr