Suddeutsche Zeitung: Οι Έλληνες πρέπει να αποταμιεύσουν για να μπορέσουν οι Γερμανοί να περάσουν τον χειμώνα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Η Ευρωπαϊκή Κομισιόν θέλει να υποχρεώσει και τις 27 χώρες-μέλη να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 15% μεταξύ Αυγούστου 2022 και Μαρτίου 2023 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών» γράφει η Suddeutsche Zeitung και αναφέρεται στις αντιδράσεις που υπάρχουν, ανάμεσα σε διάφορες χώρες και στην Ελλάδα.
Όπως γράφει Deutsche Welle η SZ σημειώνει: «Ωστόσο, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα θα ληφθεί απόφαση όχι μόνο εναντίον των συνηθισμένων διαφωνούντων, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας που δεν θέλουν να δώσουν στην Κομισιόν πρόσθετες εξουσίες, αλλά και εναντίον των χωρών της Νότιας Ευρώπης. Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας δήλωσε ότι του φάνηκε «περίεργο» το γεγονός ότι η Κομισιόν παρουσίασε την πρόταση χωρίς προγούμενες διαβουλεύσεις με τις κυβερνήσεις. Το 70% του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα θα πήγαινε στην ηλεκτροπαραγωγή. Συνεπώς, η εξοικονόμηση θα έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία των νοικοκυριών και των καταστημάτων. Επιπλέον, μια εξοικονόμηση 15% στην Ελλάδα δεν σημαίνει ότι μπορείς να κατευθύνεις 15% περισσότερο στη Γερμανία διότι δεν υπάρχουν αγωγοί για αυτό«.
Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Οι Έλληνες πρέπει να αποταμιεύσουν για να μπορέσουν οι Γερμανοί να περάσουν τον χειμώνα εξαιτίας της εξάρτησής τους από το ρωσικό αέριο, για την οποία ευθύνονται οι ίδιοι. Η κυβέρνηση στην Αθήνα μάλλον θέλει να αποφύγει αυτή την εντύπωση, εξαιτίας της ανάμνησης της κρίσης του ευρώ, όταν οι Γερμανοί επέβαλλαν σκληρά μέτρα λιτότητας στους Έλληνες».
Η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά
Ως «Συμφωνία για τον κόσμο» χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες την υπογραφή συμφωνίας στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ ΟΗΕ-Ρωσίας και Ουκρανίας για την εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών. Στο ρεπορτάζ, η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται και στον ιδιαίτερο ρόλο της Άγκυρας. «H Τουρκία έχει να παίξει βασικό ρόλο στην εφαρμογή της συμφωνίας, η τήρηση της οποίας θα παρακολουθείται από «ένα κέντρο ελέγχου» των Ηνωμένων Εθνών στην Κωνσταντινούπολη. Η Ουκρανία θα απομακρύνει μερικές από τις ναυτικές νάρκες στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι δεν θα εκμεταλλευθεί την κατάσταση για επίθεση. Τα άδεια πλοία σιτηρών που είναι καθ’ οδόν προς την Ουκρανία θα ελεγχθούν στα τουρκικά ύδατα, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν μεταφέρουν όπλα στην Ουκρανία».
Υπογραφή συμφωνίας για τα σιτηρά στην Κωνσταντινούπολη
Για το ίδιο θέμα η Neue Osnabrucker Zeitung σχολιάζει: «Aκόμη και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν καταλαβαίνει ότι η διεθνής πίεση έχει διογκωθεί, οπότε τώρα τουλάχιστον σε αυτό το σημείο υποχωρεί. Η ημερομηνία δεν είναι καθόλου τυχαία. Ο Λαβρόφ θα μεταβεί στην Αφρική ώστε να προσελκύσει τις αναπτυσσόμενες χώρες σε νέες συμφωνίες και να τις πείσει να μην ακολουθήσουν τις δυτικές κυρώσεις. Εάν επέμενε στον αποκλεισμό των σιτηρών θα ήταν δύσκολο. Εάν οι παραδόσεις γίνουν γρήγορα και εάν εφαρμοστεί αυτή η περίπλοκη συμφωνία, θα φανεί στην πράξη. Ό,τι ισχύει για το φυσικό άεριο ισχύει και εδώ. Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Ο Πούτιν θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη ανά πάσα στιγμή».
Συνεχής η δύσκολη μάχη με τις φλόγες στη Λέσβο: Εκκενώθηκαν δύο οικισμοί - Εικόνες καταστροφής
Τουρισμός: Κατεβαίνει ελαφρά ο πήχης - «Προσγειώνονται» τα ταξίδια εντός Ευρώπης
Κάνει το άσπρο – μαύρο ο Ερντογάν και προκαλεί ξανά: Η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr