Καθαρίστρια: «Εκανα λάθος, αλλά δεν έκλεψα τη δουλειά µου»
Η 50χρονη ?ήµητρα Κ., µητέρα 13 παιδιών, µιλά στο «Εθνος» για την καταδίκη της σε φυλάκιση 8 ετών επειδή άλλαξε κατά ένα έτος τη χρονολογία αποφοίτησής της από το δηµοτικό, προκειµένου να εργαστεί ως βοηθός θαλάµου στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Ιωαννίνων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Στις 6 Μαρτίου ή θα πάω στη δουλειά µου ή θα µπω στη φυλακή, αφήνοντας τα παιδιά µου απροστάτευτα». Η 50χρονη ∆ήµητρα Κ. από την Πρέβεζα, µητέρα 13 παιδιών, έχει χάσει τον ύπνο της αναµένοντας τη δίκη που έχει οριστεί για τις 5 Μαρτίου στο Πενταµελές Εφετείο Κακουργηµάτων Ιωαννίνων. Σε πρώτο βαθµό έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 8 ετών επειδή άλλαξε κατά ένα έτος τη χρονολογία αποφοίτησής της από το δηµοτικό σχολείο, προκειµένου να προσληφθεί ως βοηθός θαλάµου στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Ιωαννίνων.
Η έφεση που κατέθεσε κατά της πρωτόδικης απόφασης είχε ανασταλτικό αποτέλεσµα µέχρι το Εφετείο, αλλά σε περίπτωση καταδίκης και σε δεύτερο βαθµό θα οδηγηθεί στη φυλακή. Η υπόθεση έχει κοινά στοιχεία µε αυτήν της 53χρονης καθαρίστριας από τον Βόλο που συγκίνησε το πανελλήνιο και µιλώντας στο «Έθνος» η 50χρονη πολύτεκνη εκφράζει την ελπίδα να έχει την ίδια θετική έκβαση. Μάλιστα, δεν αποκλείει το ενδεχόµενο να καλέσει την 53χρονη για συµπαράσταση στη δίκη.
«Αυτό πληρώνω»
Η γυναίκα, που κατοικεί σε χωριό της Πρέβεζας, ολοκλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση το 1981 και πήρε κανονικά το απολυτήριό της. Δεκαοκτώ χρόνια µετά, και ενώ ήταν ήδη µητέρα 10 ανήλικων παιδιών, παραποίησε τη χρονολογία αποφοίτησης και από 1981 την άλλαξε σε 1980, προκειµένου να καταθέσει τα χαρτιά της για πρόσληψη στο νοσοκοµείο. Ηταν όρος του διαγωνισµού οι υποψήφιοι να έχουν ολοκληρώσει το δηµοτικό έως το 1980.
«Βάσει ηλικίας, θα τελείωνα κανονικά τη χρονιά 1979-1980, αλλά δεν ήµουν καλή µαθήτρια και έµεινα µια χρονιά στην ίδια τάξη. Αυτά πληρώνω τώρα» λέει στο «Έθνος» η ∆ήµητρα Κ., γυρνώντας τον χρόνο πίσω σε εκείνη τη χρονιά που υποχρεώθηκε να φοιτήσει για δεύτερη φορά στη ∆’ ∆ηµοτικού. Τα χρόνια κύλησαν µε την ίδια να δουλεύει ως βοηθός θαλάµου στο ΠΓΝ Ιωαννίνων και τον σύζυγό της τραυµατιοφορέα στο ίδιο νοσοκοµείο, µε τα παιδιά να έχουν αυξηθεί στο µεταξύ σε 13 (9 κόρες και 4 γιοι, ηλικίας σήµερα από 10 έως 35 ετών).
Μέχρι το 2015, όταν η ∆ήµητρα Κ. δέχθηκε κλήση από τον εισαγγελέα να δώσει εξηγήσεις γιατί σε έλεγχο που είχε διενεργηθεί από τις αρµόδιες υπηρεσίες διαπιστώθηκε η πλαστογραφία. «Εκανα λάθος, το παραδέχοµαι. Αλλά αν γυρνούσα τον χρόνο πίσω, θα το ξαναέκανα. Γιατί ήθελα να µεγαλώσω τα παιδιά µου µε αξιοπρέπεια. Δεν έκλεψα από κανέναν, ούτε ζηµίωσα κανέναν» τόνισε η 50χρονη. Στην πρώτη δίκη δεν είχε ούτε νοµική εκπροσώπηση. Πριν από λίγες µέρες, και εν όψει του Εφετείου, ανέθεσε την εκπροσώπησή της στον δικηγόρο Βασίλη Καραβίδα, ο οποίος ετοιµάζει αυτές τις µέρες την υπερασπιστική της γραµµή.
«Το Δηµόσιο δεν ζηµιώθηκε»
«Το ελληνικό ∆ηµόσιο δεν ζηµιώθηκε ούτε κατά ένα ευρώ. Υπάρχει σχετική νοµολογία, ενώ και στο βούλευµα αναφέρεται πως οι υπηρεσίες που προσέφερε ήταν ευθέως ανάλογες του µισθού που λάµβανε, ο οποίος φυσικά ήταν ο κατώτατος µισθός» είπε στο «¨Εθνος» ο κ. Καραβίδας. Και πρόσθεσε:
«Μιλάµε για την περίπτωση µιας πολύτεκνης µητέρας που έκανε ένα παράπτωµα όχι µε σκοπό να πλουτίσει, αλλά προκειµένου να πιάσει δουλειά, στρώνοντας κρεβάτια, καθαρίζοντας θαλάµους και τουαλέτες νοσοκοµείων, και να θρέψει τα ανήλικα παιδιά της». Σύµφωνα µε τον ίδιο, η υπόθεση έχει κοινά στοιχεία µε αυτήν της καθαρίστριας στον Βόλο, όµως δεν διώκεται µε τον νόµο 1608 περί καταχραστών του Δηµοσίου, αλλά µε το άρθρο 375 του Ποινικού Κώδικα, για πλαστογραφία µετά χρήσης στην κακουργηµατική της µορφή.
«Πρόκειται για µια κλασική περίπτωση κατάστασης ανάγκης» ανέφερε. Ελπίδα για θετική έκβαση Το προηγούµενο διάστηµα, η ∆ήµητρα Κ. παρακολούθησε µε µεγάλο ενδιαφέρον την περιπέτεια της καθαρίστριας από τον Βόλο, που καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών και φυλακίστηκε για πλαστογράφηση του απολυτηρίου δηµοτικού.
Ταυτίστηκε ως έναν βαθµό µαζί της, λόγω και της δικής της παρόµοιας περίπτωσης, και έλαβε ελπίδα για θετική έκβαση όταν έµαθε για την αποφυλάκισή της, την πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου για την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης, αλλά και για την απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, που διασφαλίζει τα συνταξιοδοτικά της δικαιώµατα. «Ελπίζω πως θα έχω κι εγώ την ίδια τύχη. Φοβάµαι πολύ για τη δίκη, γι’ αυτό ζήτησα βοήθεια» τόνισε στο «Έθνος» η 50χρονη και πρόσθεσε πως σκέφτεται να επικοινωνήσει µε την καθαρίστρια του Βόλου, ακόµα και να της ζητήσει να βρίσκεται στο δικαστήριο.
«Θέλω να κρατήσω και τη δουλειά µου, γιατί δεν την έκλεψα. Θα δούµε. Μετά τη δίκη ή θα πάω στο νοσοκοµείο να δουλέψω, ή θα µου δώσουν τα παπούτσια στο χέρι, ή θα µε κλείσουν στη φυλακή και θα µείνουν απροστάτευτα τα παιδιά µου, από τα οποία τα τέσσερα είναι ανήλικα» είπε.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr