Υπόθεση παρακολουθήσεων: «Φωτιά» στην πολιτική αντιπαράθεση βάζει η αποκάλυψη Σπίρτζη - Για «παρακράτος» μιλούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
«Φωτιά» στη σφοδρή κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις έβαλε η καταγγελία του Χρήστου Σπίρτζη για παγίδευση του κινητού του με τον ίδιο σύνδεσμο που είχε σταλεί ως μήνυμα και στον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά και στο δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.
Για παρακρατικούς μηχανισμούς κάνουν λόγο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά από το πρόεδρο της Βουλής έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για να απαντήσουν οι επικεφαλής των αρμόδιων αρχών εάν ο Χρήστος Σπίρτζης είχε πέσει θύμα παρακολούθησης από την ΕΥΠ. «Δεν θα μείνει καμία σκιά στις καταγγελίες» τονίζει εμφατικά από την πλευρά της η κυβέρνηση.
ΝΔ: Δεν θα κάνουμε την πολιτική ζωή ρωμαϊκή αρένα
Στελέχη της κυβέρνησης δηλώνουν πως θα χυθεί φως στην υπόθεση μέσα της δικαιοσύνης αντικρούοντας τα περί παρακράτους. Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας στο ΟPEN προσπάθησε να ρίξει τους τόνους δηλώνοντας πως «η κυβέρνηση θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις σε όλα τα επίπεδα για τη διερεύνηση κάθε περιστατικού αυτή της υπόθεσης, είτε για τις υποκλοπές από το Predator είτε τις νόμιμες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, χωρίς να γίνει η πολιτική ζωή ρωμαϊκή αρένα».
Η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζενμπεργκ αντέκρουσε τα περί παρακράτους της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να λέμε παρακράτος όταν επίσημα η ΕΥΠ και ο πρωθυπουργός έχουν αποδεσμεύσει το Predator από τις νόμιμες επισυνδέσεις. Το βάρος της απόδειξης το έχουν εκείνοι που επικαλούνται επισύνδεση».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, άφησε αιχμές για τη χρονική στιγμή των αποκαλύψεων Σπίρτζη λέγοντας ότι «ξενίζει λίγο το γεγονός ότι συζητάμε ένα μήνα για αυτό το θέμα και ξαφνικά ο οποιοσδήποτε μπορεί να θυμηθεί κάτι το οποίο το ήξερε από το παρελθόν και αναδύεται τώρα για τη δημιουργία κάποιου κλίματος. Η δικαιοσύνη θα διαλευκάνει οποιοδήποτε θέμα υπάρχει».
Οι αναφορές του Μητσοτάκη από τη ΔΕΘ για την υπόθεση παρακολουθήσεων και στην ΕΥΠ
Αναφερόμενος στην υπόθεση παρακολουθήσεων και στην ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός σημείωσε για ακόμα μία φορά από τη ΔΕΘ ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη είναι «επιχειρησιακό λάθος» και τόνισε ότι «το θέμα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και της Βουλής».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η λειτουργιά της ΕΥΠ ήταν είναι και είναι ακόμα πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται. Η δράση της πρέπει να βελτιωθεί και όχι να βαλτώσει. Έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω», δήλωσε.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
«Η υπόθεση των υποκλοπών και του Predator είναι μια βόμβα στα θεμέλια της Δημοκρατίας. Αποκαλύπτει την πολιτική αμετροέπεια και την πολιτική ανηθικότητα της σημερινής κυβέρνησης. Το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε επιτελικό παρακράτος» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης σε έντονους τόνους.
Για τις τελευταίες αποκαλύψεις τοποθετήθηκε με ανησυχία και ο διευθυντής του Πολιτικού Γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Μιχάλης Καλογήρου, τονίζοντας ότι «εάν δεν μπορούν να ελεγχθούν οι λόγοι εθνικής ασφάλειας τότε μπορούν να παρακολουθούν τους πάντες με μια μόνο φράση, με μια μόνο έγκριση και μια αιτιολόγηση στο σκοτάδι. Η φράση είναι: Λόγοι εθνικής ασφάλειας».
Ο Αλέξης Χαρίτσης τόνισε από την πλευρά του στο OPEN ότι «ξετυλίγεται το κουβάρι συστηματικών παρακολουθήσεων που είχαν στηθεί μέσω ενός παρακρατικού μηχανισμού. Από τη μία έχουμε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και από την άλλη έχουμε το σκάνδαλο της συγκάλυψης».
«Στη λαϊκή συνείδηση είναι πλέον σίγουρα καταγεγραμμένο ότι και ήξερε (σ.σ. ο πρωθυπουργός) και την έγκρισή του είχε δώσει» τόνισε ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δήμητρης Κουτσούμπας.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε από την μεριά του πως «η ΕΥΠ είναι εργαλείο, δυστυχώς, κομματικό, κυβερνητικό. Έτσι, την κατάντησαν όλα τα κόμματα που κυβερνούν».
Αίτημα από συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΔΑΕ - Ζητούν να μάθουν εάν παρακολουθούνταν
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής» την περασμένη Δευτέρα, πέντε στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Καλογήρου, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Ανδριόπουλος, ο διπλωματικός του σύμβουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης, ο καθηγητής και υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα, Νίκος Φαραντούρης καθώς κι ένα ακόμη πρόσωπο του οποίου τα στοιχεία δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, υπέβαλαν αίτημα στην ΑΔΑΕ, για να μάθουν εάν η ΕΥΠ έχει ζητήσει άρση του τηλεφωνικού τους απορρήτου.
- Βασίλισσα Ελισάβετ: Στις 19 Σεπτεμβρίου η κηδεία - Θα προηγηθεί τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα
- Η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται: Ανακατάληψη δύο σημαντικών πόλεων στα ανατολικά - «Αιφνιδιάστηκαν οι Ρώσοι»
- Lord of the Rings: The Rings of Power - Είναι το αποκορύφωμα των προσπαθειών της Amazon στον «πόλεμο» του streaming;
- Βασίλισσα Ελισάβετ: Στέμμα βουτηγμένο στο αίμα - Οι στρατιωτικές επεμβάσεις της Βρετανίας από το Σουέζ και την Κύπρο μέχρι τα Φώκλαντ και τη Λιβύη
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr