Κραυγή αγωνίας για τη σωτηρία του Νυμφαίου - 52 στρέμματα δόθηκαν σε ιδιώτες για ανέγερση ξενοδοχείου
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Κραυγή αγωνίας για τη σωτηρία του παραδοσιακού χαρακτήρα του Νυμφαίου, στη Φλώρινα, με αφορμή το γεγονός ότι ο Δήμος Αμυνταίου, στον οποίο ανήκει, παραχώρησε 52 στρέμματα σε ιδιώτες για την ανέγερση μεγάλου ξενοδοχείου σε πλαγιά πάνω από τον οικισμό, εκφράζει με επιστολή του προς όλους τους συναρμόδιους φορείς, ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Νυμφαίου καθώς και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Νικόλαος Μέρτζος.
Όπως αναφέρει στην επιστολή, η ανέγερση του ξενοδοχείου «ανατρέπει την αρμονική ισορροπία του οικισμού, καταστρέφει την παρθένα φύση και διαλύει τον παραγωγικό κοινωνικό ιστό διότι αφαιρεί τους επισκέπτες από τους υφιστάμενους δέκα παραδοσιακούς ξενώνες ισαρίθμων τοπικών κοινωνιών».
Επίσης, ο κ. Μέρτζος υποστηρίζει ότι ο Δήμος Αμυνταίου έχει εκδηλώσεις και άλλες φορές «έμπρακτα την εχθρότητά του» προς το Νυμφαίο, αφού προχώρησε σε μία σειρά από ενέργειες, οι οποίες συρρίκνωσαν την οικονομική του δραστηριότητα, περιόρισαν την προβολή του και κατέστρεψαν μέρος της άγριας ζωής στην ευρύτερη περιοχή.
Η επιστολή του Νικόλαου Μέρτζου είναι η εξής:
«Το ακριτικό Νυμφαίον Φλωρίνης, σε υψόμετρο 1.360 μ. στο Βίτσι, καλεί σε βοήθεια σωτηρίας όλες τις αρμόδιες Αρχές διότι ο Δήμος Αμυνταίου απεφάσισε να το καταστρέψει. Παραχωρεί σε ιδιώτες – με τι αντάλλαγμα; – 52 στρέμματα παρθένας γης στην βουνοπλαγιά που άμεσα υπέρκειται του οικισμού προκειμένου κάποιοι ιδιώτες να ανεγείρουν ένα τεράστιο ξενοδοχείο 52 δωματίων και μάλιστα με ευρωπαϊκά κονδύλια.
Το εν λόγω αποτρόπαιο έργο ανατρέπει την αρμονική ισορροπία του οικισμού, καταστρέφει την παρθένα φύση και διαλύει τον παραγωγικό κοινωνικό ιστό διότι αφαιρεί τους επισκέπτες από τους υφιστάμενους δέκα παραδοσιακούς ξενώνες ισαρίθμων τοπικών κοινωνιών.
Το Νυμφαίον έχει κηρυχθεί αρμοδίως διατηρητέος ιστορικός τόπος. Τα μακρόβια αρχοντικά σπίτια του διασώζουν τα ύστατα ζωντανά αποτυπώματα της πατρώας αρχιτεκτονικής. Το θαυμάζουν χιλιάδες επισκέπτες Έλληνες και ξένοι. Ανήκει στην ευρωπαϊκή ζώνη Natura που προστατεύει την παρθένα φύση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει κατατάξει στα δέκα ωραιότερα χωριά της Γηραιάς Ηπείρου.
Με απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης αντιπροσώπευσε την Ελλάδα σε δύο διεθνή συνέδρια ανάπτυξης ηπίου τουρισμού στην Σικελία και στην Ισπανία.
Υπήρξε επί αιώνες εστία ελληνικής παιδείας, εθνικών αγώνων, υψηλής αργυροχρυσοχοΐας και διεθνών εμπόρων καπνού. Υπήρξε ένα από τα ακροπύργια του μακεδονικού ελληνισμού που χτύπησαν οι κομιτατζήδες μαζί με το Κρούσεβο και την Κλεισούρα κατά την εξέγερση του Ίλιντεν το 1903. Ο Παύλος Μελάς το όρισε Διευθύνον Κέντρον του Μακεδονικού Αγώνα. Τον έσωσαν στο δάσος Νυμφαιώτες και γι’ αυτό αργότερα η χήρα του Ναταλία προσήλθε και ευχαρίστησε το Νυμφαίον θερμά.
Το Νυμφαίον επισκέφθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος και ο διάδοχός του Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Επίσης οι Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, Κάρολος Παπούλιας, Κωστής Στεφανόπουλος και Κατερίνα Σακελαροπούλου και οι Πρωθυπουργοί Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Κώστας Α. Καραμανλής, Αντώνης Σαμαράς, Γεώργιος Παπανδρέου και Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης.
Δυστυχώς παρά την ομόθυμη άρνησή του, εντάχθηκε στον Δήμο Αμυνταίου που ευθύς αμέσως εξεδήλωσε έμπρακτα την εχθρότητά του. Έτσι:
- Εισπράττει κάθε χρόνο υψηλά κονδύλια από την υλοτομία του πατρώου μας δάσους αλλά αποδίδει τα ελάχιστα στο Νυμφαίον.
- Έκλεισε τον κοινοτικό ξενώνα.
- Έκλεισε τον κοινοτικό στάβλο και πώλησε τα ευγενή χάφλιγκεν άλογα ιππασίας.
- Έκλεισε το τριώροφο Μουσείο Ιστορίας και Αργυροχρυσοχοΐας με σπάνια κειμήλια.
- Έκλεισε την κοινοτική βιβλιοθήκη, την αίθουσα συνεδρίων και την έκθεση ιστορικών φωτογραφιών.
- Έκλεισε το μοναδικό Πάρκο Άγριας Φύσης και οδήγησε σε εξόντωση τα δεκάδες πανέμορφα ελάφια του και ζαρκάδια του.
- Εγκατέλειψε το μοναδικό στον Νομό λαμπρό υπαίθριο θέατρο «Ρήγας Φεραίος» και τον άρτιο ηλεκτρονικό εξοπλισμό του.
Τώρα ακόρεστος ο Δήμος Αμυνταίου απεφάσισε να καταφέρει το τελευταίο και θανάσιμο πλέον πλήγμα του στον ιστορικό και παραδοσιακό οικισμό του Νυμφαίου, που, σημειωτέον φιλοξενεί το μοναδικό κέντρο προστασίας της καφέ αρκούδας υπό τον «Αρκτούρο» και το μεγάλο Κατασκηνωτικό Κέντρο Νέων της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης.
Καλούνται όλες οι αρμόδιες Αρχές να σώσουν αυτό το μοναδικό Νυμφαίον».
- «Μειώστε την κατανάλωση αερίου»: Αυτές είναι οι προτάσεις της Κομισιόν
- Έκθεση σοκ: Ανατιμήσεις και κόστος ενέργειας γονατίζουν 9 στους 10 καταναλωτές
- Ο Κώστας Καζάκος δώρισε το σώμα του στην Ιατρική Σχολή Αθηνών
- Καταδίωξη μηχανών της ομάδας ΔΙΑΣ μέσα στο ΟΑΚΑ
Σε «ήρεμα νερά» η συνάντηση Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν
Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων για 3η και 7η Υγειονομική Περιφέρεια - Όλα τα ονόματα
Συντάξεις Δεκεμβρίου: Νωρίτερα οι πληρωμές - Πότε καταβάλλονται
Από πού ξεκίνησε η Singles’ Day που... κοντράρει την Black Friday - Γιατί ονομάστηκε έτσι
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr