Ρωσία: Τι σημαίνει η απόφαση Πούτιν για μερική επιστράτευση: Θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά ο πρόεδρος της Ρωσίας;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ως μοχλό άσκησης πίεσης προς τη Δύση, κίνηση για να διασφαλίσει περισσότερο τα εδάφη που έχει καταλάβει στο ουκρανικό έδαφος και ενδεχόμενη εφαρμογή του θεωρητικού σχεδίου του να εισβάλει και σε άλλες περιοχές που θεωρεί ότι πρέπει να «διευθετήσει», για παράδειγμα την Υπερδνειστερία, τώρα που η Ευρώπη ακόμα εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία, θεωρεί, μιλώντας στο ethnos.gr, την κίνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν να προχωρήσει σε επιστράτευση άλλων 300.000 ανδρών, ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.
Κατά τον ίδιο, τόσο η επιστράτευση των 300.000 ανδρών όσο και η απόφαση του Ρώσου προέδρου για δημοψηφίσματα στις τέσσερις υπό κατάληψη περιοχές της Ουκρανίας, όπως έκανε και στην Κριμαία, δείχνουν ότι πλέον ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να απεμπλακεί από τον πόλεμο, αφού βλέπει ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να δυσκολεύει μετά τη σφοδρή ουκρανική αντίσταση.
Ο κ. Δεσποτόπουλος σημειώνει ακόμα ότι επιχειρησιακά η Ουκρανία πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ανακαταλάβει τα εδάφη που έχασε και εκτιμάει ότι στις συγκεκριμένες περιοχές θα δημιουργηθεί ένα νέο κυπριακό ζήτημα, με τον ΟΗΕ να μην τις αναγνωρίζει ως ρωσικό έδαφος και πολυετείς συζητήσεις να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Τέλος και αναφορικά με την έμμεση απειλή Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων, ο διεθνολόγος αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος της Ρωσίας.
«Αυτήν τη στιγμή έχουμε δεδομένα και σενάρια. Δεδομένο είναι ότι ο Πούτιν προχωράει σε δημοψηφίσματα στις περιοχές που κατέκτησε και θέλει να αποσπάσει από το ουκρανικό έδαφος. Αυτό μάλλον σημαίνει το τέλος των ρωσικών επιχειρήσεων. Ο Πούτιν μάλλον θέλει να απεμπλακεί από τον πόλεμο, διότι βλέπει ότι η κατάσταση έχει δυσκολέψει για εκείνον. Το ερώτημα είναι, αν πέτυχε αυτό που ήθελε. Σε κάποιο βαθμό το πέτυχε, αφού στις τέσσερις περιοχές θα κάνει, ό,τι έκανε και στην Κριμαία, όπου μετά το δημοψήφισμα σταμάτησαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Σίγουρα δεν πέτυχε να αλλάξει το καθεστώς του Κιέβου, αφού κατάλαβε ότι κάτι τέτοιο δε θα ήταν εύκολο», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Δεσποτόπουλος.
«Θα πρέπει να κάνει τώρα τις κινήσεις που σχεδιάζει»
Κατά τον διεθνολόγο, σε περίπτωση που ο Πούτιν θέλει να «διευθετήσει» κατά τη ρωσική εκδοχή και άλλες περιοχές, όπως, για παράδειγμα, την Υπερδνειστερία, ξέρει καλά ότι θα πρέπει να το κάνει τώρα.
«Θα πρέπει να το κάνει τώρα, διότι αυτήν τη στιγμή η Ευρώπη εξακολουθεί να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά από τη Ρωσία. Ο Πούτιν ξέρει ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί και να έχει επιτυχία μετά από ένα ή δύο χρόνια από σήμερα. Γι’ αυτό προχωράει στην επιστράτευση 300.000 ανδρών. Από τη μία για να διασφαλίσει τις περιοχές που κατέκτησε και από την άλλη ενδεχομένως για να εφαρμόσει το σχέδιό του και σε άλλες περιοχές. Προσωπικά δεν αποκλείω το ενδεχόμενο ο Πούτιν να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις και στην Υπερδνειστερία», τονίζει ο διεθνολόγος.
Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι σε περίπτωση που μετά τα δημοψηφίσματα οι κατακτηθείσες στο ουκρανικό έδαφος εκτάσεις ενσωματωθούν στη Ρωσία και αυτές δεχθούν στη συνέχεια επίθεση από τους Ουκρανούς, στην περιοχή θα έχουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο πόλεμο. «Αυτό διότι μία τέτοια επίθεση θα θεωρηθεί επίθεση σε ρωσικό έδαφος και άρα επίθεση κατά της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί αντιστέκονται και αυτή η αντίσταση δυσκόλεψε πάρα πολύ τον Πούτιν. Στις κατακτηθείσες περιοχές προβλέπω ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο κυπριακό ζήτημα στην Ευρώπη. Ουκρανικές περιοχές θα βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών δε θα τις αναγνωρίζει και θα βρίσκονται σε εξέλιξη πολυετείς διαπραγματεύσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει και για το κυπριακό ζήτημα. Οι Ουκρανοί γνωρίζουν καλά ότι μάλλον πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να ανακαταλάβουν επιχειρησιακά τις περιοχές που κατέκτησε ο Πούτιν», τονίζει ο διεθνολόγος.
«Δε θα κάνει χρήση πυρηνικών»
Σε ό,τι αφορά την έμμεση απειλή από τον Βλαντιμίρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων, ο κ. Δεσποτόπουλος εκτιμάει ότι δε θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από την πλευρά του Πούτιν, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε το τέλος της Ρωσίας. Αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα, αν έφευγε, για παράδειγμα, προς το Λονδίνο ένας ρωσικός πύραυλος. Το μέγεθος της Ρωσίας ως υπολογίσιμη δύναμη δεν οφείλεται στην οικονομία της, αλλά στο πυρηνικό της οπλοστάσιο. Άρα ο Πούτιν χρησιμοποιεί αυτές τις απειλές, για να εκφοβίζει. Η χρήση των πυρηνικών θα σήμαινε έναν πραγματικό πόλεμο με τη Δύση και άρα το τέλος της Ρωσίας», υποστηρίζει στο ethnos.gr ο κ. Δεσποτόπουλος.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr