Αγορά Μοδιάνο: Από τα γλέντια του Άκη και του Σημίτη στο νέο πρότζεκτ
Την ιστορία της αγοράς Μοδιάνο έγραφαν οι παρέες🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Από την Αγορά Μοδιάνο και την ταβέρνα του Θανάση, μετέπειτα «Μυροβόλος Σμύρνη», πέρασε ο Κώστας Σημίτης με όλο το κυβερνητικό σχήμα. Τον έφερε ο Γιάννης Μαγκριώτης που από την εποχή που ήταν γραμματέας του κόμματος στη Θεσσαλονίκη ήξερε καλά όλες τις γωνιές της Αγοράς -σημείο αναφοράς του ιστορικού κέντρου της πόλης. Από την άλλη, ο Ανδρέας Παπανδρέου ρωτούσε συνεχώς το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Γκλαβίνα τι τέλος πάντων είναι αυτή η Στοά Μοδιάνο για την οποία διάβαζε και άκουγε συνεχώς, αλλά δεν την επισκέφθηκε ποτέ.
Εδώ ο δικηγόρος της πόλης και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, Σπύρος Σακέτας, έκλεψε… τα λουλούδια που πήγαινε σε μια γιορτή γνωστός δημοσιογράφος και τα πρόσφερε στη Βάσω Παπανδρέου που επισκεπτόταν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ απέναντι από τα «Βομβίδια». Το ξεφωνητό όταν εμφανιζόταν ο Άκης Τσοχατζόπουλος με παλιά σακάκια έπεφτε σύννεφο. «Πάλι άνθρωπος του λαού το παίζεις» του έλεγαν οι θαμώνες της Αγοράς.
Εδώ ο Θόδωρος Ρουσόπουλος ξεκίνησε μια εκπομπή για την τηλεόραση που… δεν τελείωσε ποτέ. Λίγες μέρες πριν ολοκληρωθούν τα γυρίσματα έγινε εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ. Έτσι αντί να εμφανιστεί με την κάμερα εμφανίστηκε με τον Κώστα Καραμανλή.
Παλιές εικόνες-στιγμές μιας εποχής που η αριστοκρατική Αγορά Μοδιάνο έγραφε κάθε μέρα πολλές δικές της ιστορίες. Σήμερα συναντά κανείς κατεβασμένα στόρια,πεσμένους σοβάδες, χαλασμένες αποχετεύσεις, σπασμένα τζάμια, σκουριασμένα κάγκελα, καμένες λάμπες, βρώμικα πατώματα, λιγοστές πεταμένες ντάνες από άδεια τελάρα αλλά και ασυνήθιστη ησυχία. Όλα αυτά όμως σύντομα θα αποτελέσουν παρελθόν καθώς ξεκινούν εργασίες για την ανάπλαση της Στοάς. Στόχος των νέων ιδιοκτητών είναι να λειτουργήσει η αγορά τροφίμων εντός του 2020, γράφοντας καινούργιες ιστορίες.
Το νέο πρότζεκτ
Σύμφωνα με τη μελέτη, στο ισόγειο της Στοάς θα μπορούν να λειτουργήσουν περίπου 140 καταστήματα, τα οποία θα χωριστούν ανά ομάδες, ανάλογα με το είδος τροφίμων που θα πωλούν. Κάθε κατάστημα θα έχει πρόσοψη τρία μέτρα και βάθος 3,5 μέτρα ή και περισσότερο, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες. Παράλληλα, η κάθε επιχείρηση θα έχει τον δικό της χώρο αποθήκευσης ακριβώς κάτω από το δάπεδο, όπου υπάρχει ισόγειο συνολικού εμβαδού 2.500 τμ. Προβλέπεται, ακόμη, ότι θα αναπτυχθεί σύστημα ανελκυστήρων και κλιμακοστασίου που θα διευκολύνει την τροφοδοσία των καταστημάτων.
Η μεγαλύτερη, αν και αφανής στους επισκέπτες παρέμβαση στην αγορά είναι, πάντως, σύμφωνα με τους μελετητές, οι εργασίες για την ενίσχυση του σκελετού του κτίσματος και των υποστυλωμάτων του υπογείου, τα οποία έχουν διαβρωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ζητήματα στατικότητας, ενώ προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η μερική καθαίρεση μέρους της οροφής του υπογείου.
Μία σημαντική παρέμβαση είναι η αξιοποίηση του κενού χώρου που υπάρχει μεταξύ των οροφών των καταστημάτων και της στέγης της Στοάς. Για να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προβλέπεται η τοποθέτηση ενός ξύλινου δαπέδου πάνω στα πατάρια των καταστημάτων, που θα ενώνεται με γέφυρες και θα λειτουργεί ως χώρος διέλευσης, στάσης, χαλάρωσης, και διαφόρων ειδών συγκεντρώσεων και δρωμένων. Κάτι σαν την Αρχαία Αγορά της Αθήνας, σύμφωνα με το όραμα των μελετητών.
Το σχέδιο αναμόρφωσης της σκεπαστής αγοράς έχει αναλάβει το αρχιτεκτονικό γραφείο SPARCH/Σακελλαρίδου-Παπανικολάου, με σύμβουλο την ειδική στην αποκατάσταση μνημείων, Κλεοπάτρα Θεολογίδου
Η παλιά ατμόσφαιρα της Μοδιάνο
Η αγορά άρχισε να παίρνει τα πάνω της τα χρόνια της μεταπολίτευσης και τη δεκαετία 1980-1990 μεσουρανούσε. Την περίοδο εκείνη ξεκίνησε να πηγαίνει μια παρέα δημοσιογράφων ενώ λίγο αργότερα εμφανίστηκε ο Κωστής Μοσκώφ ο οποίος είχε πολύ υψηλές διασυνδέσεις. Έρχονταν καθημερινά πάντα με διαλεχτές παρέες. Τα Σάββατα γινόταν πανζουρλισμός. Το γλέντι ξεκινούσε μετά της 11 και το μεσημέρι επικρατούσε κομφούζιο θυμάται παλιός δημοσιογράφος, θαμώνας της Μοδιάνο. Μεθύσι και χορός έδιναν ιδιαίτερο χρώμα στην αγορά δημιουργώντας μια διονυσιακή γιορτή.
Γλέντια, πανηγύρια, στοιχήματα, μπουγέλα, συζητήσεις και πειράγματα μεταξύ καλλιτεχνών, πολιτικών δημοσιογράφων περιλάμβανε το καθημερινό μενού της παλιάς Μοδιάνο.
Τούρκικες, αιγυπτιακές και άλλες εφημερίδες αφιέρωναν ολόκληρα ρεπορτάζ στο παρελθόν περιγράφοντας τις Σμυρνέικες βραδιές της Θεσσαλονίκης. Το Μοδιάνο ήταν σημείο αναφοράς ενώ στρατηγικά βόλευε καθώς απέναντι βρίσκονταν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Πολλές φορές οι δημοσιογράφοι καλούσαν προβεβλημένα στελέχη του κινήματος και τα «ξεφώνιζαν». Από τα «Βομβίδια» πέρασαν μεταξύ άλλων ο Γιώργος Γεννηματάς, ο Γιάννης Μαγκριώτης ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο Κώστας Λαλιώτης, η Βάσω Παπανδρέου, ο Στέλιος Παπαθεμελής, ο Δημήτρης Γόντικας, ο Γιάννης Γκλαβίνας.
Από την Μοδιάνο ξεκίνησε και ο Άκης Τσοχατζόπουλος όπου ο πατέρας του διατηρούσε κατάστημα με τρόφιμα από την πλευρά της Ερμού. Ήταν μια μικρή εκκλησία του δήμου θυμάται παλιότερος.
Ιστορική ήταν και η δεξίωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου στην Μυροβόλο Σμύρνη πριν καμιά δεκαπενταετία όπου 440 προσκεκλημένοι απ΄ όλο τον κόσμο πλημμύρισαν ένα βράδυ τις στοές. Ο Μοσκώφ τους είχε φέρει τότε είχε δηλώσει στην εφημερίδα Αγγελιοφόρος ο κυρ Θανάσης από τη Μυροβόλο. Αλλά και το γεύμα προς τιμήν του Κώστα Σημίτη μαζί με όλη την κυβέρνηση το 2002 έχει μείνει στην ιστορία.
«Την εποχή του χρηματιστηρίου όλα τα τραπέζια ήταν γεμάτα. Μου ζητούσαν γαρίδες, καραβίδες, γινόταν ένας χαμός. Αναρωτιόμουν τι συμβαίνει και από πού τα οικονομάνε» είχε δηλώσει ο κυρ Θανάσης της Μυροβόλου.
Η Μοδιάνο ήταν πολύ δημοφιλής και στους χώρους του πανεπιστημίου. Φοιτητές δρόσιζαν καθημερινά την ατμόσφαιρα της αγοράς με την παρουσία τους και πρόσθεταν το νεανικό κέφι σ΄ αυτό των άλλων. Προτάσεις για την επόμενη μέρα
Η εξαγορά
Τον Ιούλιο του 2017 ολοκληρώθηκε η πώληση της Αγοράς Μοδιάνο στη «Στοά Μοδιάνο Α.Ε.», εταιρεία των ομίλων Φάις και Notos Com, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ μεταβίβασε το ποσοστό 43,63% εξ αδιαιρέτου κυριότητας επί του ακινήτου προς τον επενδυτή. Η εταιρεία είχε ανακηρυχθεί πλειοδότρια στη διαγωνιστική διαδικασία που είχε διεξάγει το ΤΑΙΠΕΔ, έχοντας υποβάλει προσφορά ύψους 1,9 εκατ. ευρώ.
Η αγορά Μοδιάνο χτίστηκε το 1925 από τον αρχιτέκτονα Ελί Μοδιάνο μεταξύ των σημερινών οδών Βασιλέως Ηρακλείου και Ερμού, κατά την περίοδο ανοικοδόμησης της πόλης μετά την πυρκαγιά του 1917. Προοριζόταν, όπως και έγινε, για την κεντρική αγορά τροφίμων της Θεσσαλονίκης. Πριν το 1917, η περιοχή ήταν εβραϊκή συνοικία και μετά το 1922 ήταν το χάνι της οικογένειας Μοδιάνο. Εκεί, οι εύποροι νοικοκύρηδες της Θεσσαλονίκης έβρισκαν να αγοράσουν πολύ εκλεκτά και δυσεύρετα προϊόντα.
Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα κτήρια της εποχής του μεσοπολέμου και είναι η μεγαλύτερη διασωζόμενη αγορά τροφίμων του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, αποτελώντας τοπόσημο για την πόλη.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr