Σεισμός στο Αρκαλοχώρι: Άλλος ένας χειμώνας στα κοντέινερ για πάνω από 1.000 ανθρώπους - Κινδυνεύουν να μείνουν και χωρίς ρεύμα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Σαν σήμερα, πριν έναν χρόνο, το Αρκαλοχώρι της Κρήτης επλήγη από τον σεισμό των 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και πολλές οικογένειες έμειναν στον δρόμο.
Φέτος, αν και πέρασε τόσος καιρός, οι κάτοικοι θα περάσουν ακόμη έναν χειμώνα στα κοντέινερ. Μάλιστα, το neakriti.gr αποκαλύπτει τώρα άλλη μία δυσκολία που έχουν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι: Η προειδοποίηση της ΔΕΗ, ότι αν δεν πληρωθεί ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος στους οικίσκους που φιλοξενούν γύρω στους 1.500 σεισμόπληκτους, θα αναγκαστεί να τους κόψει την ηλεκτροδότηση.
Η δέσμευση του υπουργείου «δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα»
Τόσο ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανόλης Φραγκάκης, όσο και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Γαβριήλ Κουρής, αναφέρουν κατηγορηματικά: «Το αρμόδιο υπουργείο από την πρώτη στιγμή δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το κόστος του ρεύματος, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Έτσι, ενώ δόθηκαν δύο νέες προθεσμίες, έληξαν και αυτές χωρίς να πληρωθεί η ΔΕΗ».
«Δεν μας έχει δώσει το υπουργείο τα χρήματα για να πληρώσουμε τα πρώτα κιλοβάτ που έχουν καταναλωθεί. Πάντως, εγώ πιστεύω ότι θα βρεθεί λύση. Διότι εγώ μίλησα προσωπικά με τον υπουργό, που με διαβεβαίωσε ότι το ρεύμα το πληρώνει το υπουργείο. Με την άδειά τους το κάναμε και δεν μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία. Αλλά έπρεπε για τα θέματα αυτά να υπάρχει πρόβλεψη. Όπως γίνεται και με τον “Ξενοκράτη”, θα έπρεπε όλα να έχουν καταγραφεί», τονίζει ο δήμαρχος.
«Πάντως εμείς δεν κατηγορούμε τη ΔΕΗ, αφού κάνει τη δουλειά της. Είχαμε ζητήσει παράταση δύο φορές, για να πληρωθεί τουλάχιστον ο πρώτος λογαριασμός. Έληξαν όμως και οι δύο προθεσμίες. Αλλά επειδή μιλάω με το υπουργείο, θεωρώ ότι θα βρεθεί λύση», προσθέτει ο κ. Φραγκάκης.
«Μιλάμε για μια δαπάνη 213.304 ευρώ»
«Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που έπρεπε σήμερα να είναι λυμένα», λέει από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, Γαβριήλ Κουρής.
«Το Αρκαλοχώρι ήταν η πρώτη περιοχή που βίωσε σεισμό; Όχι. Το Αρκαλοχώρι ήταν η πρώτη περιοχή που έστησε καταυλισμούς; Όχι. Το Αρκαλοχώρι ήταν η πρώτη περιοχή που αντιμετώπισε το πρόβλημα της ηλεκτροδότησης των καταυλισμών και της κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος; Προφανώς, όχι. Φανταστείτε λοιπόν ότι εμείς τώρα έχουμε επτά καταυλισμούς που έχουν ηλεκτροδοτηθεί από τη ΔΕΗ και μέχρι τέλος Αυγούστου η κατανάλωση του ρεύματος ήταν 144.000 ευρώ, που καλείται να καλύψει ο Δήμος. Και τα τέλη σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ που δεν έχουν πληρωθεί ακόμα είναι γύρω στις 72.000 ευρώ. Μιλάμε δηλαδή για μια δαπάνη 213.304 ευρώ, τα οποία ο Δήμος αδυνατεί να καλύψει γιατί δεν έχει ούτε ιδία έσοδα. Αλλά δεν υπάρχει και η δυνατότητα να μετακυλήσουμε αυτό το κόστος στους δημότες, μέσα σε αυτές τις συνθήκες», αναφέρει ο Γαβριήλ Κουρής.
Και συνεχίζει λέγοντας: «Ο δήμαρχος από τον Ιανουάριο έχει στείλει διαδοχικές επιστολές, μέσω των οποίων ζητάμε να μας δοθεί αυτό το ποσό σε έκτακτη χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να πληρώσουμε την οφειλή. Και ξέρετε, μέρα παρά μέρα έρχεται υπάλληλος της ΔΕΗ και μας λέει "θα σας το κόψω. Πρέπει να το πληρώσετε. Πρέπει να το ρυθμίσετε...". Κι εμείς τους απαντάμε ότι μας έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση ότι θα το πληρώσει. Και είμαστε σε μια διαδικασία παρακαλετών. Προσπαθεί ο δήμαρχος. Παρεμβαίνει στα συναρμόδια υπουργεία. Αλλά βλέπουμε τέτοια ζητήματα να καθυστερούν, ενώ θα έπρεπε να είναι από την αρχή λυμένα».
Τέλος, ο Γαβριήλ Κουρής διευκρινίζει για την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας: «Εμείς, ως Δήμος, στον ένα χρόνο που έχουμε βιώσει το φαινόμενο, έχουμε λάβει ως επιχορήγηση από το κράτος 3.060.000 ευρώ, τα οποία χρήματα προφανώς δεν επαρκούν. Υπάρχουν δηλαδή ανάγκες όπως αυτή για την κάλυψη του ηλεκτρικού ρεύματος, που είναι μια σημαντική δαπάνη».
Η διαδικασία για κατεδαφίσεις στηρίζεται σε... Βασιλικό Διάταγμα
Μέχρι σήμερα στον δήμο Μινώα Πεδιάδος υπάρχουν 2.800 ακατάλληλα κτίρια -«κίτρινα» και «κόκκινα»- που συνιστούν περίπου το 20% του συνολικού αριθμού των κτιρίων του δήμου, με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 2011, όπως λέει ο γενικός γραμματέας του Δήμου.
«Την ίδια στιγμή πάνω από 2.500 άτομα έχουν φύγει από την περιοχή. Αυτό από μόνο του είναι ένα "καμπανάκι" κινδύνου, δεδομένου ότι η περιοχή κινδυνεύει με ερημοποίηση, κυρίως στα μικρά χωριά», σύμφωνα με τον ίδιο, που λέει πως αποτελεί μεγάλη υπόθεση το γεγονός ότι ο Δήμος κατάφερε να δημιουργήσει επτά καταυλισμούς, όπου στεγάζονται γύρω στους 1.500 ανθρώπους.
Στο μεταξύ, όμως, η διαδικασία για τις κατεδαφίσεις είναι δαιδαλώδης και στηρίζεται σε... Βασιλικό Διάταγμα του 1929, με τους ανθρώπους αυτούς να δυσανασχετούν και να διερωτώνται πότε θα καταφέρουν να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους.
«Μιλάμε για μια αρκετά πολύπλοκη διαδικασία», αναφέρει ο κ. Κουρής, «αφού δεν έχουν απαλειφθεί στάδια αυτής όπως τα είχαμε προτείνει. Φανταστείτε ότι δουλεύουμε με ένα Βασιλικό Διάταγμα για τις κατεδαφίσεις του 1929! Με μια νομοθεσία, δηλαδή, η οποία είναι κατά βάση ανεπίκαιρη. Χρειάζεται επικαιροποίηση. Άρα ο καθένας σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να ερμηνεύσει κατά το δοκούν».
Στο σημείο αυτό, ο Γαβριήλ Κουρής υπενθυμίζει ότι «κι εμείς ως Δήμος είχαμε πολύ μεγάλες ζημιές. Καταστράφηκαν δημοτικά κτήρια. Είχαμε καταπτώσεις. Είχαμε καταστροφές σε δίκτυα. Ενδεικτικά σας λέω για το φράγμα των Παρτίρων. Είχαμε πολύ σημαντικές ζημιές στα σχολικά κτήρια. Τουλάχιστον τρία αυτή τη στιγμή είναι εντελώς ακατάλληλα, εκ των οποίων τα δύο με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα κατεδαφιστούν: Μιλάμε για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου και το Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου. Έχουμε κινήσει τη διαδικασία για να γίνει η κατεδάφιση και μετά να μπούμε σε ένα πρόγραμμα ανέγερσης νέων σχολικών μονάδων. Έχουμε επίσης σε εκκρεμότητα και το θέμα του Δημοτικού Σχολείου Θραψανού αλλά και τη γέφυρα στο Δεμάτι, για τα οποία έργα εκκρεμεί να υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ Πολυτεχνείου Κρήτης, Περιφέρειας Κρήτης, υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Μινώα Πεδιάδος, έτσι ώστε να μπορέσει το Πολυτεχνείο να μελετήσει τις αναγκαίες παρεμβάσεις, δεδομένου ότι αυτά τα δύο κτήρια είναι νεότερα μνημεία, που υπόκεινται σε ειδικές διατάξεις του υπουργείου Πολιτισμού».
Για το κόστος των κατεδαφίσεων και για όλες τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής, ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος ζητάει επιχορήγηση 2,1 εκατομμυρίων ευρώ.
«Συνολικά», όπως καταλήγει ο Γαβριήλ Κουρής, «το ελάχιστο ποσό που αιτούμαστε ανέρχεται στα 4,2 εκατομμύρια ευρώ, που πρέπει να δοθούν μέσα στους επόμενους μήνες: για εργασίες κατεδαφίσεων, για τη λειτουργική ολοκλήρωση των εργασιών στους καταυλισμούς, την επισκευή των δημοτικών κτιρίων που επλήγησαν από τον σεισμό -όπως είναι το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο που εδώ και έναν χρόνο δεν λειτουργεί- για δαπάνες στη σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και την αποκατάσταση του φράγματος των Παρτίρων, που είναι μια κομβική υποδομή για την άρδευση της ευρύτερης περιοχής».
- Ζωγράφου: Σκληρός κακοποιός ο 30χρονος που πυροβολήθηκε, λέει η ΕΛΑΣ - Καταγγελία για ύπαρξη φοιτητών κοντά στο συμβάν
- Μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα από το υπουργικό: «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια - Η Ελλάδα τα είπε όλα στον ΟΗΕ»
- Σοκ σε χωριό της Πρέβεζας: Ηλικιωμένος πυροβόλησε τη σύζυγό του και αυτοκτόνησε
- Έχασε σκουλαρίκι μύτης πέντε χρόνια πριν και το βρήκε στον… πνεύμονα του
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr