Καθηγητής Αεροδιαστημικής ΕΚΠΑ στο ethnos.gr: «Το ιστορικό επίτευγμα εκτροπής αστεροειδούς έχει και ελληνική υπογραφή»
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τη σπουδαιότητα που έχει για την ανθρωπότητα το «όπλο» που θα εξουδετερώσει ανά πάσα στιγμή έναν αστεροειδή που δυνητικά θα βρεθεί σε πορεία σύγκρουσης προς την Γη αναλύει στο ethnos.gr ο καθηγητής Βάιος Λάππας πρόεδρος του τμήματος Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος μάλιστα στο παρελθόν μετείχε σε ένα ανάλογο ερευνητικό πρόγραμμα, στο NEOShield-1 της ΕSA. Αποκάλυψε μάλιστα πως κάτω από την αποστολή του Dart στον αστεροειδή Δίμορφο και την ιστορική επιτυχία του Πανεπιστημίου «Τζον Χόπκινς - Johns Hopkins» υπάρχει και ελληνική υπογραφή.
Το κινηματογραφικό σενάριο που έγινε πραγματικότητα
Στις 02:14 ώρα Ελλάδας τα ξημερώματα της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου 2022 σκάφος – καμικάζι λίγο μικρότερο από αυτοκίνητο έπεσε με ταχύτητα 20.000 χιλιομέτρων πάνω σε αστεροειδή Δίμορφο με σκοπό να τον εκτρέψει. Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη επιτυχημένη εφαρμογή του σεναρίου της κινηματογραφικής παραγωγής Αρμαγεδδών που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Συγκρίνεται τεχνολογικά με την προσέγγιση στον Άρη
«Από σήμερα τα δεδομένα άλλαξαν. Είναι ένα απίστευτα δύσκολο και σύνθετο τεχνολογικό επίτευγμα του ανθρώπου που δίνει απάντηση σε έναν δυνητικό καταστροφικό σενάριο της σύγκρουσης αστεροειδούς με τη Γη. Η απόσταση του αστεροειδή Δίμορφου από την Γη, οι μεγάλες ταχύτητες, οι συνθήκες του εγχειρήματος και οι πολλές επιστημονικές παράμετροι που προϋπολογίστηκαν, συγχρονίστηκαν και εν τέλει επιτεύχθηκαν κάνουν όλο το στόχο μία επιτυχία σταθμό για την ανθρωπότητα. Συγκρίνεται με την πρώτη προσέγγιση στον Άρη και άλλα παρόμοια ιστορικά επιτεύγματα», είπε ο Βάιος Λάππας.
Γιατί είναι ιστορική επιτυχία
Σχετικά με τα ρίσκα της αποτυχίας της αποστολή όσο και της εκτροπής του αστεροειδούς είπε: «Η ανάλυση του ρίσκου ήταν μέρος της επιτυχίας. ‘Ηταν πολύ πιθανό να μην πάει κάτι καλά. Να μην λειτουργήσει κάποιος αισθητήρας και όλα να γκρεμιστούν. Κι όμως, όλα πήγαν τέλεια. Με αυτή την επιτυχία μάθαμε πως να το κάνουμε. Το ρίσκο θα υπάρχει πάντα αλλά όσο πιο πολλά μαθαίνουμε τόσο καλύτεροι γινόμαστε. Ενδέχεται για παράδειγμα να αποτύχουν οι επόμενες αποστολές, αλλά σταδιακά οι αποστολές θα τελειοποιούνται καθώς υπάρχει γνώση και εμπειρία. Όσο για το πόσο θα επηρρέασει τον αστεροειδή θα το δούμε το επόμενο διάστημα, ήδη υπάρχει μία μικρή εκτροπή όπως είχε σχεδιαστεί. Η επέμβαση ήταν μικρή. Μεταφορικά είναι σαν να χτυπήσαμε με μία μπάλα ένα αυτοκίνητο. Αυτό που ενδιέφερε δεν ήταν η ισχύ αλλά ο τρόπος να το κάνουμε».
Η υπογραφή του Καθηγητή Κριμιζή
Οπως αποκάλυψε ο Βάιος Λάππας αυτό το ιστορικό εγχείρημα φέρει και ελληνική υπογραφή και δεν είναι άλλη του από του διάσημου καθηγητή διαστημικής του Πανεπιστημίου «Τζονς Χόπκινς - Johns Hopkins»: «To Τμήμα Διαστημικής στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπιστημίου Johns Hopkins έχει καταφέρει αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Είναι το ίδιο τμήμα που πριν δύο δεκαετίες (σ.σ. 2001) με διευθυντή τον μεγάλο Σταμάτη Κριμιζή σημείωσε άλλο ένα μεγάλο ιστορικό επίτευγμα, την προσέγγιση, πτήση και επιτυχημένη προσγείωση της διαστημοσυσκευής NEAR Shoemaker πάνω στον αστεροειδή 433 Έρως. Ηταν η πρώτη προσγείωση σε αστεροειδή και έδειξε το δρόμο. Ηταν ο πρόδρομος μιας σειράς επιτυχημένων αποστολών στο Διάστημα με αποκορύφωμα αυτή που επιτεύχθηκε σήμερα».
Νέα αποστολή στον Δίμορφο με συμμετοχή Ελλήνων
Όσο για τις κινήσεις της «επόμενης ημέρας» ο Βάιος Λάππας αποκάλυψε πως βρίσκεται στα σκαριά πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) για καινούρια αποστολή που θα μελετήσει το αποτέλεσμα αυτή της σύγκρουσης στον αστεροειδή Δίμορφο και μάλιστα θα υπάρχει πολυπρόσωπη ελληνική συμμετοχή: «Ακόμα έχουμε να μάθουμε πολλά. Τι συνέβη στον αστεροειδή από τη σύγκρουση; Πόσο θα αλλάξει η τροχιά του; Αυτές και άλλες πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Τη νέα αποστολή που θα απαντήσει σε όλα αυτά τα ερωτήματα την έχει αναλάβει η ΕSA και ήδη εργάζονται δεκάδες επιστήμονες μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες. Επίσης πρέπει να μάθουμε και να αναλύσουμε την σύνθεση των αστεροειδών».
Η Αεροδιαστημική δίνει τεράστιες επαγγελματικές προοπτικές
Με την ευκαιρία αυτού του ιστορικού επιτεύγματος και της μεγάλης συμβολής της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας ο Ηλίας Λάππας απευθύνει ανοικτή πρόσκληση προς τη νέα γενιά ώστε να επενδύσει το μέλλον της στο νεοσύστατο τμήμα Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών: «Με την ευκαιρία αυτού του μεγάλου γεγονότος κάνω έκκληση στους μαθητές και στις μαθήτριες να στραφούν προς την Αεροδιαστημική Επιστήμη. Υπάρχουν τεράστιες προοπτικές και μεγάλες επαγγελματικές προκλήσεις. Το τμήμα μας έχει ήδη σημαντικές συνεργασίες με εταιρείες υψηλής τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα μέχρι και την Αμυντική Βιομηχανίας της χώρας».
Χρειαζόμαστε μυαλά και χέρια
«Ο σκοπός της δημιουργίας του τμήματος μας στο Πανεπιστήμιο έχει αυτό το σκοπό, είναι μοναδικό στην χώρα μας και είναι συνδεδεμένη με τη βιομηχανία της Αεροδιαστημικής. Χρειαζόμαστε μυαλά και χέρια και η Αεροδιαστημική δημιουργεί θέσεις εργασίας στην Ελλάδα υψηλής αξίας. Εξάλλου οι εξαγωγές της βιομηχανίας Αεροδιαστημικής ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως και αναπτύσσεται ετησίως με διψήφιο ποσοστό».
Ενώνει Αμερικανούς και Ρώσους
Επιπλέον η Αεροδιαστημική επιστήμη είναι από εκείνες που ενώνουν τους ανθρώπους ανεξαρτήτως εθνικότητας και θρησκείας: «Το Διάστημα ενώνει. Αυτή την περίοχο που μιλάμε Αμερικανοί και Ρώσοι συνεργάζονται άψογα για κοινούς και μεγάλους στόχους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Το όραμα είναι κοινό. Σε μία περίοδο που η ανθρωπότητα δεν βρίσκει λύσεις στη Γη μεταφορικά και κυριολεκτικά κοιτάει προς το Διάστημα και πετυχαίνει θαύματα».
- Υπουργείο Υγείας: Έρχονται «κουρέματα» και νέοι κανόνες συνταγογράφησης σε 10 κατηγορίες φαρμάκων - Τι ετοιμάζεται
- Πανεπιστήμια: Διαρκής αναστάτωση λόγω Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ - Τι καταγγέλλουν φοιτητές και καθηγητές
- Ιράν: Ιστορίες μίσους και αναρχίας – Από τον Σάχη, που συμβούλευε να φορούν μίνι οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία στο απάνθρωπο θεοκρατικό καθεστώς
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr