Σπάρταθλον των 6 μαραθωνίων: Υπεραθλητές ξεκίνησαν από την Ακρόπολη και τρέχουν 245 χιλιόμετρα μέχρι τη Σπάρτη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η απόσταση των 42 χιλιομέτρων ενός μαραθωνίου δρόμου στο Σπάρταθλον δεν είναι παρά η απόσταση για... ζέσταμα. Οι 389 αθλητές και αθλήτριες από 48 χώρες ξεκίνησαν σήμερα (30/9) στις 06:45 από το θέατρο Ηρώδου του Αττικού με φόντο την Ακρόπολη και προορισμό την Σπάρτη. Μέσα στο χρονικό περιθώριο των 36 ωρών θα πρέπει να καλύψουν τα 245,3 της σούπερ διαδρομής.
Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ οι υπεραθλητές και οι υπεραθλήτριες έχουν να τρέξουν συνεχόμενα έξι μαραθωνίους σε μία υπερδιαδρομή που αναβιώνει τον άθλο του Φιδειππίδη ο οποίος το 490π.Χ. έτρεξε από την Αθήνα στη Σπάρτη για να ζητήσει βοήθεια ενόψει της μάχης των Αθηναίων με τους Πέρσες στο Μαραθώνα.
Από τις εκατοντάδες συμμετοχές που έφτασαν στα γραφεία της οργανωτικής επιτροπής του 40ου επετειακού αγώνα "Σπάρταθλον" μόνο οι 389 πληρούσαν τις προϋποθέσεις ή τελικά κατάφεραν να βρεθούν στη γραμμή εκκίνησης του πιο απαιτητικού αγώνα της χώρας και πιθανότατα και του πιο δύσκολου και σίγουρα πιο ιστορικού σε όλο τον πλανήτη.
Ρεκόρ ο Κούρος, φαβορί ο Ζησιμόπουλος
Το ρεκόρ διαδρομής το έχει ο Γιάννης Κούρος με 20 ώρες και 25 λεπτά στον αγώνα του 1984. Ο Κούρος έχει νικήσει τον υπερμαραθώνιο συνολικά 4 φορές (1983, 1984, 1986, 1990), ο Κώστας Ρέππος 2 (1997, 1998) και ο Φώτης Ζησιμόπουλος μία (2021) και μάλιστα είναι ανάμεσα στα μεγάλα φαβορί και του εφετινού αγώνα.
Ρεκόρ Πολωνή, φαβορί Λετονή
Ρεκόρ διαδρομής στις γυναίκες έχει η Πολωνή Πατρίτσια Μπερεζνόβσκα Πολωνία με 24 ώρες και 48 λεπτά το (2017). Εφέτος ξεχωρίζει η παρουσία της Λετονής Ντιάνας Τζάβιζα νικήτριας το 2021 με χρόνο 25:23:59. Δεν υπάρχει ελληνική νίκη στις γυναίκες αλλά εφέτος υπάρχουν έξι δυνατές συμμετοχές.
Πρώτος τερματισμός ξημερώματα Σαββάτου στη Σπάρτη
Από τα ξημερώματα του Σαββάτου 1 Οκτωβρίου, γύρω στις 5 το πρωί, η Σπάρτη θα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους αθλητές. Μάλιστα εκατοντάδες κάτοικοι βρίσκονται στα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής και εμψυχώνουν τους ηρωικούς δρομείς άνδρες και γυναίκες.
Μπροστά στον Λεωνίδα
Στις 19:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης μπροστά από το άγαλμα του βασιλιά Λεωνίδα, η πανηγυρική τελετή λήξη και οι απονομές στους νικητές και στις νικήτριες.
Κότινος και νερό του Ευρώτα
Έπαθλο στους νικητές και σε όσους τερματίζουν θα είναι κότινος (κλαδί ελιάς) και νερό από τον ποταμό Ευρώτα, ενώ σε όλη τη διαδρομή αναμένεται να βρεθούν χιλιάδες πολίτες αλλά και μαθητές οι οποίοι σήμερα θα αφιερωθούν στην Ευρωπαϊκή ημέρα σχολικού αθλητισμού.
51 γαλανόλευκες παρουσίες
Μεταξύ όσων θα αγωνιστούν βρίσκονται 51 Έλληνες δρομείς, 45 άνδρες, και 6 γυναίκες, οι οποίοι, θα δώσουν τον δικό τους ξεχωριστό αγώνα των 245,3 χιλιομέτρων, τρέχοντας επάνω στα ίδια μονοπάτια που έτρεξε ο αρχαίος ημεροδρόμος Φειδιππίδης.
Έμπνευση σμηνάρχου της RAF
Ο αγώνας είναι μία έμπνευση του Βρετανού σμηνάρχου της RAF John Foden που μετά από εκτενή μελέτη του έργου του Ηροδότου διερωτήθηκε αν ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να διανύσει την απόσταση Αθήνας - Σπάρτης σε δύο μέρες. Το 1982 μαζί με συμπατριώτες και συναδέλφους του έτρεξαν τη διαδρομή και από το 1983 καθιερώθηκε το Σπάρταθλον το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου.
Τηλεοπτικά δίκτυα από Ιαπωνία
Τεράστια είναι η αποστολή από την Ιαπωνία με 40 συμμετοχές, ενώ στην Ελλάδα βρίσκονται τηλεοπτικά δίκτυα από την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Επίσης υπάρχουν 28 συμμετοχές από την Γερμανία, 25 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 24 από την Ουγγαρία, 22 από τη Μεγάλη Βρετανία, 22 από την Ιταλία, 14 από την Σουηδία, 13 από την Τσεχία, 11 από το Ισραήλ, 10 από την Ολλανδία και 8 από την Πολωνία και την Σλοβενία και πολλές ακόμα.
Οι αρχαίες πόλεις σταθμοί
Η διαδρομή ακολουθεί την περιγραφή του Ηροδότου, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πλησιέστερη με τη διαδρομή που ακολούθησε ο αρχαίος δρομέας Φειδιππίδης. Στην πορεία τους οι αθλητές διασχίζουν σχεδόν όλες τις αρχαίες πόλεις που μεσολαβούσαν μεταξύ Αθήνας και Σπάρτης.
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ
Αθήνα – Κόρινθος: 81 χλμ.
Κόρινθος – Νεμέα: 43 χλμ
Νεμέα – Λυρκεία: 24,5 χλμ.
Λυρκεία – Νεστάνη: 23,5 χλμ.
Νεστάνη – Τεγέα: 23 χλμ.
Τεγέα – Σπάρτη: 50,3 χλμ.
75 σημεία ελέγχου
Θα υπάρχουν 75 σημεία ελέγχου και ανεφοδιασμού, ενώ περισσότεροι από 300 εθελοντές, σύσσωμη η οργανωτική επιτροπή του Διεθνούς Συνδέσμου «Σπάρταθλον», το προσωπικό του Δήμου Ξάνθης και του Αθλητικού Οργανισμού καθώς και όλοι Δήμοι που θα περάσει η διαδρομή βρίσκονται επί ποδός για την οργανωτική επιτυχία.
Θα ανέβουν 1200 μέτρα υψόμετρο
Ξεχωριστή σημασία έχει το πέρασμα από το Παρθένιο Όρος στα 1.200 μέτρα υψόμετρο πριν πάρουν τον κατηφορικό δρόμο για τη Σπάρτη όπως και ο Φιδειππίδης.
Tα οφέλη για τη Σπάρτη και την Ελλάδα
Ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Σπάρτης Σταύρος Περγαντής και ο Αντιπεριφεριάρχης Πελοποννήσου Νίκωνας Τζινιέρης μίλησαν στο ethnos.gr για την σπουδαιότητα του αγώνα, τις προετοιμασίες και τη σημασία που έχει για τον τόπο.
Οι προϋποθέσεις για να τρέξεις Σπάρταθλο
Λόγω της μεγάλης δυσκολίας του αγώνα, έχουν τεθεί κάποιες προϋποθέσεις για να γίνει δεκτή η συμμετοχή ενός αθλητή. Ο κάθε δρομέας πρέπει να πληροί τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω τέσσερα κριτήρια:
- Να έχει τερματίσει σε προηγούμενη συμμετοχή του στο Σπάρταθλον.
- Σε προηγούμενη συμμετοχή του στο Σπάρταθλον και να έχει φτάσει τουλάχιστον ως το σημείο ελέγχου της Νεστάνης (172 χλμ) σε χρόνο 24:30 ωρών.
- Να έχει τερματίσει σε αγώνα μεγαλύτερο των 200 χλμ. εντός του καθορισμένου χρόνου.
- Να έχει τερματίσει σε κούρσα 100 χλμ σε χρόνο μικρότερο των 10:00 ωρών (άνδρες) και 10:30 ωρών (γυναίκες).
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr