Το μπαλάκι των ευθυνών για την Πολυτεχνειούπολη: Ποιος είναι υπεύθυνος για τις φοιτητικές εστίες;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Όπως προέκυψε από την αστυνομική επιχείρηση, το πρωί της Τρίτης, 27 Σεπτεμβρίου, οι φοιτητικές εστίες της Πολυτεχνειούπολης Ζωγράφου είχαν μετατραπεί σε άντρο εγκληματιών με τις συμμορίες που διέμεναν σε αυτές να λειτουργούν ανενόχλητες – και μάλιστα, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού προστασίας του πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου στην ΕΤ1, η ελληνική αστυνομία ήταν ενήμερη για τις έκνομες πράξεις που συντελούνταν με ορμητήριο αυτές, τα τελευταία τρία χρόνια.
Τα ερωτήματα για το πώς τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων, 32 εκ των οποίων έχουν συλληφθεί, κατάφεραν να εγκατασταθούν εντός της φοιτητικής εστίας και να δρουν ανενόχλητα από εκεί, είναι πολλά ενώ, ταυτόχρονα, αυτό ιδιαίτερη σημασία έχει το ποιον βαρύνουν οι ευθύνες.
Παρότι πολλοί «δείχνουν» ως υπεύθυνους τις πρυτανικές αρχές και το υπουργείο παιδείας, δια νόμου, οι φοιτητικές εστίες είναι αρμοδιότητα του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το οποίο λειτουργεί ως ίδρυμα ιδιωτικού δικαίου του υπουργείου παιδείας, με επικεφαλής τον Κώστα Δέρβο.
Στις αρμοδιότητες του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του κ. Δέρβου στην «Καθημερινή» είναι η διοικητική λειτουργία των εστιών – δηλαδή, η φύλαξη και ο έλεγχος των ανθρώπων που εισέρχονται στις φοιτητικές εστίες. Εν προκειμένω, μάλιστα, η φύλαξη των εστιών έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία security, ενώ υπάρχει και υπεύθυνος διοικητικός υπάλληλος του ΕΜΠ, του οποίου δουλειά είναι να ενημερώνει την ηγεσία του ιδρύματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, εντός της φοιτητικής εστίας, η οποία έχει πάψει να δέχεται νέους φοιτητές εδώ και ένα χρόνο, καθώς μέσα στα σχέδια είναι η ανακαίνισή της, δεν ισχύει το πανεπιστημιακό άσυλο.
Όπως αναγράφεται στο site του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, «Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης είναι αρμόδιο για τη λειτουργία των Φοιτητικών και Μαθητικών Εστιών της χώρας, οι οποίες παρέχουν διευκολύνσεις και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης σε φοιτητές, σπουδαστές, και μαθητές κατά την διάρκεια των σπουδών τους. Ενισχύονται, έτσι, οι νέοι και οι νέες που προέρχονται από τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα, αφού τους παρέχεται διαμονή και διατροφή στις Εστίες.
Συγκεκριμένα, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.:
- Αποτυπώνει και αποτιμά την εκάστοτε υφιστάμενη κατάσταση του συστήματος φοιτητικής μέριμνας.
- Καλύπτει τις λειτουργικές ανάγκες κτιρίων των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. που παραχωρούνται στο Ίδρυμα, είτε ιδιόκτητων κτιρίων.
- Προγραμματίζει, προτυποποιεί και εποπτεύει τη σίτισης στις δομές φοιτητικής και σπουδαστικής μέριμνας.
- Σχεδιάζει και διαχειρίζεται προγράμματα μαθητικής και σπουδαστικής – φοιτητικής μέριμνας για την εξυπηρέτηση ατόμων ή κοινωνικών ομάδων που χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας.
- Προμηθεύει με κινητό εξοπλισμό δομές της Δια Βίου Μάθησης (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας κ.ά.), Φοιτητικές & Σπουδαστικές Εστίες, Μαθητικές Εστίες και Μαθητικά Κέντρα».
Τσίπρας: Όπου συντελείται έγκλημα, η αστυνομία έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να παρέμβει
Στο θέμα αναφέρθηκε το πρωί της Παρασκευής, 30 Σεπτεμβρίου, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον ΑΝΤ1. Μετά τη σχετική ερώτηση του Γιώργου Παπαδάκη για το πανεπιστημιακό άσυλο, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι, «σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, άρα και εντός πανεπιστημιακών χώρων, συντελείται έγκλημα, υποχρέωση της ελληνικής αστυνομίας είναι να παρεμβαίνει και να καταστέλλει το έγκλημα».
«Ανεξάρτητα από το νομικό πλαίσιο που αφορά το άσυλο, όπου συντελείται έγκλημα, η αστυνομία έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να παρέμβει», είπε ο Αλέξης Τσίπρας αφότου αναφέρθηκε στις δύο μεγάλες αστυνομικές επιχειρήσεις που διεξήχθησαν το 2017 και 2018 στο ΑΠΘ και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, όπου υπήρχαν πληροφορίες για διακίνηση ναρκωτικών.
«Δε θα σταθώ στο ότι τρία χρόνια το ξέραν και δεν κάναν τίποτα. Γνωρίζατε ότι η φοιτητική εστία δεν είναι στην αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών αρχών; Γνωρίζετε ότι είναι στο ίδρυμα ΙΝΕΔΙΒΙΜ, όπου είναι επικεφαλής ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο κύριος Δέρβος; Ότι έχει γραφτεί για τις απευθείας αναθέσεις που έχει κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα κι έχουνε βγει στη Διαύγεια, έχει γίνει δηλαδή θέμα, ότι έχει βάλει εταιρεία security στην οποία έδινε 60.000 ευρώ τον μήνα; Τι κάναν αυτοί; Πού πάνε αυτά τα λεφτά, ποιος έχει αυτή την ευθύνη;», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Να αφήσουμε λοιπόν απέξω, γιατί είναι και άδικο αυτό για το ελληνικό πανεπιστήμιο, τις διαχρονικές και τις τωρινές ευθύνες της ελληνικής πολιτείας για την κατάσταση που επικρατεί στις φοιτητικές εστίες. Και να αφήσουμε απέξω μία προσπάθεια σπίλωσης του δημόσιου πανεπιστημίου, για φαινόμενα εγκληματικότητας που υπάρχουν, δυστυχώς, οριζόντια σε όλη την ελληνική κοινωνία», κατέληξε.
- Σοκ στην Καβάλα: Σκότωσε τη γυναίκα και το παιδί του και αυτοκτόνησε
- Προσωπικός γιατρός: Αρχές Οκτωβρίου ξεκινούν τα ραντεβού για τους πολίτες - Η διάρκεια και οι υποχρεώσεις
- Κορονοϊός: Το μόνο μέτρο που ισχύει ακόμα - Αντιδράσεις για την παράτασή του
- Φορολογικά κίνητρα σε ΜμΕ για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις
- Τέλος ο Γιώργος Καπουτζίδης από την Eurovision – Ποιος θα αναλάβει την θέση του;
Πώς θα αντιδράσει ο Πούτιν μετά το πράσινο φως Μπάιντεν στο Κίεβο για τους πυραύλους ATACMS – Οι σκέψεις του Ρώσου προέδρου
Δημοσκόπηση Prorata: Ποιον θα ψήφιζαν οι Έλληνες για πρόεδρο των ΗΠΑ
Άνοιξε η πλατφόρμα για το «Gigabit Voucher» - Περισσότερα από 379.000 νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποκτούν ευρυζωνικές συνδέσεις
Πρώτο διαζύγιο για προπονητή της Euroleague: Τέλος ο Ομπράντοβιτς απ' τον πάγκο της Μονακό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr