Ωρομίσθιο με τρία ευρώ και 14 τροχαία δυστυχήματα έγραψαν τα κοντέρ των ντελιβεράδων
Περισσότεροι από 5.000 οι ντελιβεράδες στη Θεσσαλονίκη-14 διανομείς φαγητού έχασαν τη ζωή τους τα τελευταία περίπου δύο χρόνια🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Συνθήκες «εργασιακού μεσαίωνα» καταγγέλλουν στο ethnos.gr επώνυμα και ανώνυμα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων με αφορμή τον ξυλοδαρμό που δέχτηκε ο 36χρονος συνάδελφός τους Τάσος Τοπαλίδης, πριν περίπου δύο μήνες από τον πρώην εργοδότη του, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης αλλά και τον θάνατο ακόμη ενός διανομέα φαγητού μετά από σοβαρό τροχαίο ατύχημα την Δευτέρα (11.02).
Σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης, από τις 09.03.2017 έως και τις 17.02.2019 σκοτώθηκαν σε τροχαία δυστυχήματα 14 διανομείς σε όλη την Ελλάδα με την πλειοψηφία να είναι ηλικίας από 19 έως 35 ετών.
Τελευταίο θανατηφόρο τροχαίο με διανομέα σημειώθηκε πριν λίγες μέρες.
Πρόκειται για έναν 19χρονο νεαρό ο οποίος επί πέντε μέρες έδινε μάχη για να κρατηθεί στη ζωή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης. Το βράδυ της Τρίτης (12 .02) εξυπηρετούσε μια παραγγελία πηγαίνοντας φαγητό. Στην οδό Κωνσταντινουπόλεως το μηχανάκι που οδηγούσε συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με διερχόμενο όχημα. Οι γιατροί προσπάθησαν να σώσουν το νεαρό, αλλά τα τραύματα αποδείχθηκαν πολύ σοβαρά.Καθημερινά είναι και τα μικροατυχήματα που σημειώνονται με τους «Κούριερ και τους «ντιλίβερι» τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη.
Περισσότεροι από 5.000 διανομείς εργάζονται στη Θεσσαλονίκη, τρέχοντας με μεγάλη ταχύτητα στο δρόμο, μπαίνοντας… παράνομα σε μονόδρομους για να παραδώσουν την παραγγελία.
Από αυτούς οι περισσότεροι είτε εργάζονται ανασφάλιστοι είτε υποασφαλισμένοι σύμφωνα με την Μαργαρίτα Κουταλάκη, μέλος της «Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης» και μέλος του ΔΣ του Συνδικατού Εργαζομένων στον Επισιτισμό.
«Αν πέσει απλά κάποιος από το μηχανάκι και τραυματιστεί ελαφρά ξανασηκώνεται και συνεχίζει να δουλεύει είτε γιατί δεν θέλει να χάσει το μεροκάματο είτε γιατί φοβάται να μην απολυθεί» είπε στο ethnos.gr η κυρία Κουταλάκη.
Σύμφωνα με την ίδια άδειες δεν υπάρχουν και η ταρίφα του ωρομισθίου ξεκινάει από 3 ευρώ φτάνοντας μέχρι και 4 ευρώ. «Οι περισσότεροι δουλεύουν, είτε ανασφάλιστοι, είτε με μισή ασφάλιση» συμπλήρωσε.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να δουλέψει κάποιος είναι ο υποψήφιος να διαθέτει δικό του μηχανάκι, εξοπλισμό (κράνος, αδιάβροχο κ.α.) και να καλύπτει τα έξοδα της βενζίνης σύμφωνα με την κυρία Κουταλάκη.
Αρκετοί δουλεύουν 10ωρα, 12ωρα ακόμη και 15ωρα χωρίς να δηλώνονται πότε οι υπερωρίες τους. Αρκετοί είναι και αυτοί που αναγκάζονται να δουλέψουν σε δύο ή ακόμη και τρία μαγαζιά μέσα στην ημέρα για να μπορέσουν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους.
«Ακόμη όμως και όταν σημειωθεί εργατικό ατύχημα ο “πακετάς” ειδοποιεί τον εργοδότη του. Αυτός σπεύδει στο σημείο για να αφαιρέσει τα κουτιά, το ταμείο, τα φυλλάδια και τις μπλούζες προκειμένου το ατύχημα να χαρακτηριστεί ως ένα απλό τροχαίο και όχι ως εργατικό. Ένα αντίστοιχο περιστατικό σημειώθηκε πριν λίγους μήνες στην οδό Δελφών στη Θεσσαλονίκη με διανομέα που εργαζόταν σε πιτσαρία» ανέφερε στο ethnos.gr το μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Επισιτισμό και πρόσθεσε: «Δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο αν θέλεις να διατηρήσεις τη δουλειά σου».
«Τα τελευταία χρόνια μάς κλέβουν κυριολεκτικά τα Δώρα, κι όταν διαμαρτυρόμαστε μας ξυλοκοπούν, μας μηνύουν για δυσφήμηση κ.λπ. Απαιτούν να εργαζόμαστε δεκάωρα / δωδεκάωρα, πολλές φορές χωρίς ρεπό, κάτω υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες (χιόνια, βροχές, καύσωνες κ.λπ.), να πηγαίνουμε γρήγορα τις παραγγελίες γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις λειτουργούν με λιγότερους διανομείς απ’ όσους απαιτούνται. Κι όλα αυτά με δικό μας μηχανάκι, βενζίνες, εξοπλισμό κ.λπ.», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων.
Σημειώνεται ότι στις 18 Δεκεμβρίου 2018 εκδόθηκε εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας που αφορούσε «την προστασία των εργαζομένων σε εργασίες μεταφοράς και διανομής προϊόντων με δίκυκλο». Στην εγκύκλιο ορίζεται, μεταξύ άλλων, ότι το μεταφορικό όχημα πρέπει να συντηρείται με ευθύνη του εργοδότη, ο οποίος υποχρεούται επίσης στην κατάλληλη πιστοποίηση ελέγχου (ΚΤΕΟ και βιβλίο τακτικής συντήρησης). Επιπλέον, οφείλει να παρέχει τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέσα ατομικής προστασίας και να ελέγχει ότι οι διανομείς φορούν τα απαραίτητα κατά την εργασία τους.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr