Σκληρή μάχη με τον χρόνο: Οι δυνάμεις «δεν μπορούν να επιχειρήσουν» στα Κύθηρα, ανθρώπινο δράμα στη Λέσβο - Κρίσιμες ώρες για τους αγνοούμενους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μάχη με τον χρόνο και τις δύσκολες καιρικές συνθήκες δίνουν οι Αρχές στα Κύθηρα, όπου το βράδυ της Τετάρτης ιστιοφόρο σκάφος ημιβυθίστηκε σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή στο Διακόφτι. Την ίδια ώρα, δραματικές είναι οι ώρες και στη Λέσβο, όπου λέμβος βυθίστηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης.
Στα Κύθηρα, έχει μεταβεί κλιμάκιο της ΕΜΑΚ για ανάσυρση των σορών. Μέχρι στιγμής, οι δυνάμεις έχουν εντοπίσει πέντε σορούς και επιχειρούν να της ανασύρουν, όπως μεταδίδει ο διευθυντής του kythera.news στο OPEN.
Παράλληλα, υπογραμμίζεται πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο σημείο, με απόκρημνα βράχια.
ΕΜΑΚ και δύτες δεν μπορούν να επιχειρήσουν
Η ΕΜΑΚ και οι δύτες δεν μπορούν να επιχειρήσουν. «Δεν επιχείρησαν και ούτε μπορούν να επιχειρήσουν λόγω των καιρικών συνθηκών», αναφέρει χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κυθήρων.
Μάλιστα, εκτός από τον αέρα, υπάρχει και το κύμα που δυσκολεύει πολύ το έργο. Χθες, Τετάρτη, διασώθηκαν 80 άτομα, 11 εκ των οποίων στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Στράτο Χαρχαλάκη.
Ένας από αυτούς έχει σπασμένο άκρο και αναχώρησε για την Αθήνα. Άλλοι 61 βρίσκονται σε ένα παλιό δημοτικό σχολείο του νησιού.
«Και αύριο θα είναι μία μέρα με πολύ αέρα και νομίζω ότι είναι δεδομένα τα μαθηματικά. Αν ήταν 100, ψάχνουμε 20, αν ήταν 95, ψάχνουμε 15», διευκρίνισε ο δήμαρχος, μιλώντας στο OPEN.
Η σωτήρια επέμβαση - «Εάν δεν γινόταν αυτή η προσπάθεια, θα είχαμε 100 νεκρούς»
Ο κ. Πρωτοψάλτης είναι ο ιδιοκτήτης του γερανού που βοήθησε να σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές.
«Δεν ήταν μία συνηθισμένη είσοδος παράνομων μεταναστών. Ήταν διάσωση ναυαγών, οι άνθρωποι, κινδύνευε η ζωή τους. Εάν δεν γινόταν αυτή η προσπάθεια, θα είχαμε 100 νεκρούς. Στο σημείο που είχαν εγκλωβιστεί δεν μπορούσαμε να μπούμε με άλλον τρόπο. Ο βράχος έχει 20 μέτρα ύψος. Τα ανίψια μου μόλις είδαν την κατάσταση, μετέφεραν τον γερανό και διέσωσαν όλον αυτόν τον κόσμο», περιγράφει ο ίδιος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.
«Ήταν όλοι εκεί. Οι υπηρεσίες, οι Αρχές, οι ομάδες διάσωσης και βέβαια πάρα πολλοί απλοί άνθρωποι που με τον τρόπο του ο καθένας βοήθησε να σωθούν 80 άνθρωποι», προσθέτει.
Ο κ. Πρωτοψάλτης αναφέρθηκε και σε «αυτοθυσία» του διοικητή της Πυροσβεστικής, ο οποίος κατέβηκε με σχοινί στη μέση του βράχου και βοήθησε δύο ανθρώπους που θα έπεφταν. Οι δύο είχαν σκαρφαλώσει μόνοι τους για να σωθούν.
«Με τα νύχια τους σκαρφάλωναν, έπεφταν οι πέτρες», τονίζει ο ίδιος.
Δραματικές ώρες και στη Λέσβο - Πήδηξαν να σωθούν και έχασαν τη ζωή τους
Στο Καρά Τεπέ έχουν μεταφερθεί 27 από τους 29 διασωθέντες του ναυαγίου στη Λέσβο. Δύο γυναίκες που διασώθηκαν περιέγραψαν εφιαλτικές στιγμές, έβλεπαν ανθρώπους να πηδούν στη θάλασσα για να σωθούν και να πνίγονται.
Μάλιστα, μία γυναίκα δήλωσε πως είδε ανήλικο αγόρι να πνίγεται και ότι για να σωθεί η ίδια αναγκάστηκε να πάρει σωσίβιο από άνθρωπο που έχασε τη ζωή του.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, ξεκίνησαν περίπου στις 22:00 από παραλία στο Αϊβαλί. Ξεκίνησαν 53 άνθρωποι, μέχρι να φτάσουν στα ελληνικά ύδατα, δεν είδαν ούτε ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής. Περίπου στις 00:00, βρέθηκαν στη Λέσβο και άρχισε ένας υψηλός κυματισμός. Από τον φόβο τους έσβησαν τις μηχανές, καθώς η βάρκα τους πήγαινε προς τα βράχια.
Δεν κατάφερναν να κατέβουν, κάποιοι πήδηξαν για να κολυμπήσουν ως τη στεριά και να σωθούν. Κάποιοι τα κατάφεραν, κάποιοι άλλοι όχι.
Σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες, οι μετανάστες πλήρωσαν τους Τούρκους διακινητές από 300 έως 600 δολάρια ο καθένας.
«Οι σοροί ήταν σχεδόν πάνω μου»
Η Ισμάχα, μετανάστρια από τη Σομαλία, ανέφερε πως «το πιο δύσκολο είναι όταν βλέπεις κάποιον στη θάλασσα να ουρλιάζει, να πεθαίνει και να μην μπορείς να κάνεις κάτι για να τον σώσεις. Αυτό είναι το χειρότερο». Συνεχίζοντας ανέφερε πως «οι σοροί ήταν σχεδόν πάνω μου και σκεφτόμουν πως εγώ θα είμαι η επόμενη».
Η ίδια τόνισε πως η βάρκα ξεκίνησε από την Τουρκία στις 22:00 της Τετάρτης και συνέχισε: «Γύρω στις 12 τη νύχτα, ενώ βρισκόμασταν κοντά στη Λέσβο, η θάλασσα άρχισε να έχει υψηλά κύματα και σβήσαμε τη μηχανή γιατί φοβηθήκαμε ότι ήταν πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Τα κύματα μας έσπρωξαν στην άκρη της θάλασσας, κοντά σε ένα βουνό και κάποιοι μπόρεσαν να πηδήξουν στη γη, άλλοι όμως έπεσαν μέσα στη θάλασσα».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr