Τουρκία: Μοντέλο αυταρχικού κράτους: Η παρουσίαση του βιβλίου που έρχεται με το Εθνος της Κυριακής»
Στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στο Polis Art Cafe με σημαντική προσέλευση, αναπτύχθηκε έντονη συζήτηση -την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος του «Έθνους» Γιώργος Σκαφιδάς🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συζήτηση εξελίχθηκε η παρουσίαση του βιβλίου που εγκαινιάζει την ερχόμενη Κυριακή, την μεγάλη προσφορά του «Έθνους» στους αναγνώστες του.
Πρόκειται για το βιβλίο «ΤΟΥΡΚΙΑ: ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ - Από τον Ατατούρκ στον Ερντογάν», με συγγραφέα τον Χαλίλ Καραβελί, διευθυντή της επιθεώρησης Turkey Analyst και τακτικό αρθρογράφο του περιοδικού Foreign Affairs, το οποίο ανήκει στη σειρά «Σύγχρονοι Ηγέτες». Η σειρά των βιβλίων θα ξεκινήσει να προσφέρεται από τις 24 Φεβρουαρίου με το Έθνος της Κυριακής.
Στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στο Polis Art Cafe με σημαντική προσέλευση, αναπτύχθηκε έντονη συζήτηση -την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος του «Έθνους» Γιώργος Σκαφιδάς, ανάμεσα στους προσκεκλημένους πανεπιστημιακούς και τον συγγραφέα, σχετικά με τη θέση της γείτονος χώρας στη σύγχρονη πολιτική σκηνή και τον τρόπο άσκησης της τουρκικής πολιτικής τόσο από τον Ερντογάν όσο και διαχρονικά.
Απο αριστερά προς τα δεξιά Γιώργος Σκαφιδάς, Χαλίλ Καραβελί, Παναγιώτης Τσάκωνας, Στέλιος Περράκης, Αγγελος Συρίγος (Φωτογραφία:Σπύρος Μπακάλης)
Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Παναγιώτης Τσάκωνας, ανέφερε ότι το βιβλίο χρησιμοποιεί μια μαρξιστική προσέγγιση, υποστηρίζοντας ότι ευθύνονται κυρίως οι δομές του τουρκικού κράτους που κάνουν το καθεστώς αυταρχικό, καθώς στη γείτονα χώρα η Αριστερά είναι περιθωριοποιημένη. «Το βιβλίο αποτελεί εξαιρετική συνεισφορά στη συζήτηση και παρέχει ένα καλό αναλυτικό πλαίσιο της διαδικασίας που οδηγεί σε ένα κράτος που χαρακτηρίζεται από αυταρχισμό και θρησκευτικό εθνικισμό», σημείωσε, ενώ έκανε λόγο για «νεο-οθωμανική νοσταλγία», η οποία από τις αρχές του 2000 οδήγησε σταδιακά σε αυτό που οι αναλυτές ονόμασαν «υπέροχη απομόνωση της Τουρκίας».
Ο εκδότης του «ΕΘΝΟΥΣ» Τραϊανός Χατζηδημητρίου (δεξιά) με τον διευθυντή Αντώνη Σκυλλάκο (αριστερά) και τον διευθυντή σύνταξης του «ΕΘΝΟΥΣ της Κυριακής» Στέφανο Τζανάκη (Φωτογραφία:Σπύρος Μπακάλης)
Ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, τόνισε ότι η χώρα μας, ανεξάρτητα αν στην Τουρκία κυβερνά ο Ερντογάν ή παλιότερα ο Εβρέν, όποιος κι αν κυβερνά δηλαδή, δεν έχει την πολυτέλεια να μη μιλά με την Τουρκία. «Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε γιατί υπάρχει κίνδυνος», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι πράγματι η Τουρκία αποτελεί σήμερα υπόδειγμα ανελεύθερης Δημοκρατίας. Για το βιβλίο υπογράμμισε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή έκδοση και ιδιαίτερα προσεγμένη μετάφραση, που κάνει το κείμενο να ρέει.
Ο ομότιμος καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Στέλιος Περράκης χαρακτήρισε εξαιρετική την έκδοση και τη μετάφραση και συνεχάρη το «Έθνος» για την πρωτοβουλία του. Παράλληλα, έκανε λόγο για την αμήχανη στάση, έως και «διπλή γλώσσα» των Ευρωπαϊκών Θεσμών στο απολυταρχικό καθεστώς της γείτονος, θυμίζοντας ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης καθυστέρησε να αντιδράσει ακόμα και στο πραξικόπημα του 1980. Πρόσθεσε ότι και η σημερινή διακυβέρνηση κάνει ενέργειες που θυμίζουν Μακιαβέλι και χαρακτήρισε την Τουρκία χώρα «ελλειμματική σε επίπεδο Δημοκρατίας».
Ο Τραϊανός Χατζηδημητρίου με το βιβλίο που θα κυκλοφορήσει με το ΕΘΝΟΣ της Κυριακής (Φωτογραφία:Σπύρος Μπακάλης)
O συγγραφέας Χαλίλ Καραβελί, όπως ο ίδιος συστήθηκε, έχει γεννηθεί στην Τουρκία από Τούρκο πατέρα και Σουηδή μητέρα και μετανάστευσε στη Σουηδία στην εφηβική του ηλικία. Είναι, επίσης, δημοσιογράφος, αναλυτής θεμάτων που αφορούν στην τουρκική επικαιρότητα επί 11 χρόνια και εργάζεται σε μια σουηδική «δεξαμενή σκέψης», που ονομάζεται Ινστιτούτο Πολιτικής Ανάπτυξης.
Ο Χαλίλ Καραβελί, συγγραφέας, την ώρα που ξεφυλλίζει το βιβλίο του (Φωτογραφία:Σπύρος Μπακάλης)
«Έχω ανησυχία για την Τουρκία», ανέφερε, «καθώς βλέπουμε ότι όχι μόνο στη χώρα μου αλλά και σε πολλά σημεία του σύγχρονου κόσμου να διακυβεύεται το μέλλον της Δημοκρατίας. Μιλάμε για ανελεύθερη Δημοκρατία σε πολλές χώρες, όπως στις ΗΠΑ με τον Ντόναλντ Τραμπ, στη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν, τη Βραζιλία πρόσφατα με τον Μπολσονάρο, στο Ισραήλ, την Ουγγαρία και αλλού, όπου υπάρχουν αυταρχικοί ηγέτες με κοινά χαρακτηριστικά με τον Ερντογάν. Όλοι αυτοί έχουν εκλεγεί δημοκρατικά, αλλά δεν σέβονται απαραίτητα τη Δημοκρατία. Έτσι εφαρμόζουν πολιτικές υπέρ των πλουσίων στην κάθε χώρα και ασκούν την εξουσία με αυταρχισμό, με αποτέλεσμα να έχουμε άνοδο της ακροδεξιάς και του νεοφιλελευθερισμού, ενώ η Αριστερά είτε απουσιάζει εντελώς είτε είναι αδύναμη».
Ο συγγραφέας του βιβλίου Χαλίλ Καραβελί (αριστερά), ο Παναγιώτης Τσάκωνας (μέση) και ο δημοσιογράφος του «ΕΘΝΟΥΣ» Γιώργος Σκαφιδάς (Φωτογραφία:Σπύρος Μπακάλης)
Ο Καραβελί υποστήριξε ακόμη ότι η σύντομη απάντηση στο γιατί είναι σήμερα απολυταρχική η Τουρκία είναι ότι υπάρχει ηγεμονία της δεξιάς στην εξουσία, καθώς στη χώρα αυτή και παρά τις ελπίδες που γεννήθηκαν στην αρχή της διακυβέρνησης Ερντογάν ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση τελικά αυτό δεν συνέβη, «καθώς στην τουρκική ιστορία τα κεντροδεξιά κόμματα πάντα υπήρξαν ανελεύθερα και οι ηγέτες τους από το 1950 και μετά επέδειξαν απολυταρχισμό στον έναν η τον άλλο βαθμό».
Πέντε σημαντικά βιβλία-εφόδια για τον αναγνώστη
Ο εκδότης του «Έθνους» Τραϊανός Χατζηδημητρίου μίλησε για πέντε σημαντικά βιβλία που αποτελούν εφόδια όχι μόνο για τη συμπλήρωση βιβλιογραφικών κενών αλλά και για την ουσιαστική συζήτηση των θεμάτων που πραγματεύονται. Μάλιστα την ερχόμενη Κυριακή, μαζί με το πρώτο βιβλίο του Χαλίλ Καραβελί από τις εκδόσεις Οξύ, το «Έθνος» θα δώσει και κασετίνα για τα 5 βιβλία.
Ποια είναι η σειρά βιβλίων
- Η μεγάλη προσφορά του «Έθνους» θα συνεχιστεί ως εξής: Ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος Μπομπ Γούντγουορντ της Washington Post, ο ρεπόρτερ που αποκάλυψε το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, γράφει για τον «φόβο» που δημιουργεί και διασπείρει η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Το βιβλίο εκτείνεται σε δύο τόμους.
- Ο οσκαρικός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν γράφει για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Το υλικό του είναι βασισμένο αποκλειστικά και μόνο σε όλα όσα είπε στον ίδιον ο Ρώσος ηγέτης κατά τη διάρκεια πολύωρων συνεντεύξεων.
- Και ο καταξιωμένος Βρετανός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Μάθιου Κφόρτρουπ γράφει για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τη «Σιδηρά Κυρία της Ευρώπης».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr