Αλλαγή ώρας: Πώς μπορεί να επηρεάσει την οδήγηση - Τα ερευνητικά δεδομένα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την προσοχή των οδηγών για την αλλαγή της ώρας την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022, η οποία συμπίπτει με την έξοδο του τριημέρου της 28ης Οκτωβρίου εφιστά το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».
Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι σε μια περίοδο κατά την οποία παρατηρείται αύξηση των τροχαίων συμβάντων, θα πρέπει να εντείνουμε την προσοχή μας κατά τις μετακινήσεις μας είτε ως οδηγοί ή συνεπιβάτες είτε και ως πεζοί ή ποδηλάτες.
Ειδικότερα αναφορικά για την αλλαγή τόσο στο θερινό όσο και στο χειμερινό ωράριο υπογραμμίζει ότι έχει κατά καιρούς συσχετιστεί με μια πληθώρα από συνέπειες, σημαντικές εκ των οποίων είναι οι δυσχέρειες στον ύπνο καθώς και οι τροχαίες συγκρούσεις. Οι αλλαγές στον κιρκάδιο ρυθμό επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία καθώς επηρεάζουν την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου, ενώ είναι δυνατόν να εμφανιστούν κόπωση, πονοκέφαλος, απώλεια προσοχής και συγκέντρωσης. Ακόμη και ανεπαίσθητες αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα εντείνουν το σωματικό στρες, όπως αναφέρουν σχετικές έρευνες.
«Παρότι η αλλαγή κατά μια ώρα ενδέχεται να φαίνεται μια μικρή "διατάραξη" του κιρκάδιου ρυθμού, αποδεικνύεται ότι οι αλλαγές που επιφέρει στον ύπνο επιμένουν έως και πέντε ημέρες έπειτα από την ημέρα αλλαγής της ώρας. Συχνά, επίσης, η αλλαγή σε χειμερινή ώρα συνδέεται με "κέρδος" μιας ώρας ύπνου. Ωστόσο, η αθροιστική επίδραση των επόμενων της αλλαγής ημερών κατά τις οποίες ξυπνάμε νωρίτερα συνιστά μια καθαρή απώλεια ύπνου κατά μήκος της εβδομάδας. Επιπλέον, έρευνες που έχουν χρησιμοποιήσει φυσιολογικές μετρήσεις όπως η θερμοκρασία του σώματος, αναδεικνύουν τις δυσκολίες της σωματικής προσαρμογής στην αλλαγή της ώρας».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι δυσχέρειες είναι ακόμη πιο έντονες για άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη διαταραχές ύπνου ή κάποια συναισθηματική διαταραχή. Η αλλαγή της ώρας έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία. Ενδεικτικά κάποιες από αυτές είναι:
- αυξημένος κίνδυνος καρδιαγγειακού επεισοδίου (κατά 5 έως 15%),
- αυξημένος κίνδυνος για επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων, αυξημένος κίνδυνος για εμφάνιση κατάθλιψης και αυτό-τραυματισμών καθώς και
- αυξημένες τροχαίες συγκρούσεις.
Τα ερευνητικά δεδομένα
Ειδικότερα ως προς τις τροχαίες συγκρούσεις, τα ερευνητικά δεδομένα παρουσιάζουν μια ετερογενή εικόνα ως προς τις δύο περιόδους αλλαγής της ώρας. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι περισσότερα ατυχήματα εμφανίζονται στην αλλαγή της ώρας κατά τον Μάρτιο ενώ κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με την αλλαγή ώρας τον Οκτώβριο. Σύμφωνα με άλλες πηγές, τα θανάσιμα ατυχήματα αυξάνονται τη Δευτέρα όταν η ώρα αλλάζει σε θερινή (τον Μάρτιο), ενώ παρόμοια αύξηση σημειώνεται την Κυριακή, όταν η ώρα αλλάζει σε χειμερινή (τον Οκτώβριο).
Άλλα ευρήματα, ωστόσο, καταδεικνύουν την αύξηση των τροχαίων συγκρούσεων και στις δύο αλλαγές ώρας και ιδιαίτερα την αύξηση συγκρούσεων που σχετίζονται με την κατανάλωση αλκοόλ, ενώ άλλα δεδομένα υποστηρίζουν ότι η αύξηση σε τροχαίες συγκρούσεις διαρκεί έως και μια εβδομάδα μετά την αλλαγή της ώρας.
Η αιτιολογία για αυτά τα ευρήματα ποικίλει. Οι περισσότερες έρευνες, ωστόσο, προτείνουν ότι η στέρηση ύπνου και η αύξηση συγκεκριμένων νευροδιαβιβαστών είναι δυνατόν να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη συμπεριφορά, με δυσμενή τρόπο. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η επίδραση της αλλαγής της ώρας σε σχέση με το ωράριο εργασίας των επαγγελματιών οδηγών που εκτελούν δρομολόγια. Συστήνεται οι εν λόγω επαγγελματίες να προσαρμόσουν το ωράριό τους κατάλληλα καθώς η προσθήκη μιας ώρας λόγω της αλλαγής ενδέχεται να επιφέρει κόπωση.
Για τους λόγους αυτούς το Ινστιτούτο υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε πολύ προσεκτικοί/ές και να λάβουμε όλοι/ες υπόψη τα σημάδια της κόπωσης, τα οποία είναι:
- Δυσκολία εστίασης,
- συχνό άνοιγμα - κλείσιμο των ματιών,
- προσωρινή απώλεια μνήμης,
- επαναλαμβανόμενο χασμουρητό,
- τάση του κεφαλιού να πέσει προς τα κάτω,
- αλλαγή λωρίδας και διόρθωση την τελευταία στιγμή.
Εάν αντιληφθείτε ότι κάτι από τα παραπάνω συμβαίνει την ώρα που οδηγείτε, σταματήστε αμέσως σε ασφαλές σημείο. Ο καφές, το μάσημα τσίχλας, το φαγητό ή το ανοιχτό παράθυρο δεν είναι αποτελεσματικά ή έχουν περιορισμένη διάρκεια δράσης. Η καλύτερη λύση είναι ένας σύντομος ύπνος 15 - 20 λεπτών σε συνδυασμό με ένα δυνατό καφέ, αφού αυτός θα αρχίσει να επενεργεί μετά τα πρώτα 30 λεπτά από την κατανάλωσή του.
Η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει δυσάρεστες συνέπειες σε συνδυασμό με την κόπωση και την υπνηλία, ενώ οι άνθρωποι που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι δεν δημιουργεί παρενέργειες κατά την οδήγηση. «Η ασφάλεια όλων στους δρόμους είναι προσωπική ευθύνη καθενός από εμάς. Ας μη θέτουμε σε κίνδυνο τον εαυτό μας και τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων», σημειώνει το Ινστιτούτο.
- Πολλαπλές μαχαιριές δέχθηκε 57χρονος στη Νέα Ερυθραία - Συνελήφθη ένας 19χρονος
- Πέθανε ο θρύλος του rock 'n' roll Τζέρι Λι Λιούις - Ήταν 87 ετών
- Ποινή φυλάκισης 12 ετών στον Έλληνα πολίτη Μοχάμεντ Αμάρ Αμπάρα - Η Τουρκία τον κατηγορεί για κατασκοπεία
- Τουρισμός: Ανησυχία για τη σεζόν του 2023 - Οι προβληματισμοί και τα αγκάθια
- Τι γνωρίζεις για το «φαινόμενο- Colleen Hoover»;
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr