Μεγάλη προσοχή στους «μαϊμού» μεσίτες που πολλαπλασιάζονται το τελευταίο διάστημα – Πώς δρουν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Έξαρση παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα, όπως και σε κάθε περίοδο που οι αγοραπωλησίες ακινήτων ακολουθούν αυξητικούς ρυθμούς, το φαινόμενο των μεσιτών - «μαϊμού», οι οποίοι συστήνονται ως επαγγελματίες του χώρου και αναλαμβάνουν τη διαχείριση, χωρίς ικανότητες και νόμιμο τίτλο, ακίνητης περιουσίας, αξίας ακόμα και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αφελών πολιτών.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, επιτήδειοι χωρίς Αριθμό Φορολογικού Μητρώου αλλά και αριθμό του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) επαγγελματία μεσίτη κυκλοφορούν με περιποιημένη ένδυση σε χώρους, όπου συχνάζουν άτομα με μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία ή ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτου, λανσάρονται ως έμπειροι μεσίτες και άριστοι γνώστες της κτηματαγοράς και τάζουν στους ιδιοκτήτες ότι μπορούν να πουλήσουν το ακίνητό τους με μεγάλο οικονομικό όφελος.
«Αυτοί αντιποιούν την ιδιότητα του νόμιμου μεσίτη κι εξαπατούν πολίτες, οι οποίοι εκείνη τη στιγμή δεν μπορούν να γνωρίζουν, αν πρόκειται για κάποιον νόμιμο ή παράνομο επαγγελματία στο χώρο της κτηματαγοράς. Το πρόβλημα είναι πολύ παλαιό και εμφανίζεται σε κάθε περίοδο που η αγορά ακινήτων παρουσιάζει κάποια άνθηση, όπως την περίοδο που διανύουμε τώρα. Τα άτομα αυτά δε διαθέτουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου αλλά και αριθμό Γενικού Εμπορικού Μητρώου και βέβαια, αν τελικά γίνει η αγοραπωλησία, δε δίνουν απόδειξη για την είσπραξη χρημάτων. Να σημειωθεί ακόμα ότι δε ζητούν πάντοτε λιγότερα χρήματα από τη νόμιμη αμοιβή του επαγγελματία μεσίτη», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Ποταμιάνος.
Πολλοί οι κίνδυνοι
Κατά τον ίδιο, είναι πολλοί και μεγάλοι οι κίνδυνοι που δημιουργούνται, τόσο για τον ιδιοκτήτη του ακινήτου όσο και για την ίδια την αγοραπωλησία, από τη δράση αυτών των επιτήδειων.
«Σε κάποιες περιπτώσεις τα άτομα αυτά εισπράττουν μία προκαταβολή κυρίως από τον ενδιαφερόμενο αγοραστή και μετά εξαφανίζονται , ενώ δεν έχουν και τη γνώση να διαχειριστούν τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν σε μία αγοραπωλησία, με αποτέλεσμα να βρίσκεται στον ‘’αέρα’’ η συμφωνία μεταβίβασης ενός ακινήτου. Επίσης, τα άτομα αυτά, επειδή δεν έχουν μόνιμη και νόμιμη στέγη, δεν μπορεί να τα βρει εύκολα κάποιο άτομο που έπεσε θύμα τους και δεν μπορεί να τα καταγγείλει, σε περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος, στον τοπικό σύλλογο μεσιτών. Όλοι οι σύλλογοι μεσιτών έχουμε πειθαρχικά συμβούλια, όπως έχουν και τα επιμελητήρια και σε αυτά μπορούν να αποτανθούν οι πολίτες. Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν μεγάλο κακό και στο brand name της χώρας μας, αφού πολλοί αλλοδαποί, που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητο στην Ελλάδα, μπορούν εύκολα να πέσουν θύμα τους», σημειώνει ο κ. Ποταμιάνος.
Πώς δρουν
Κατά τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αττικής, οι μεσίτες - «μαϊμού» στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δε διαθέτουν γραφεία. Συχνάζουν και μοιράζουν τις κάρτες τους σε χώρους που συνήθως μαζεύονται άτομα με μεγάλη ακίνητη περιουσία ή ενδιαφερόμενοι αγοραστές ακινήτων και εκεί αναζητούν τα θύματά τους.
«Είναι λογικό ότι δεν μπορούν να βάλουν κάποια αγγελία σε έντυπο και να παρουσιαστούν σε αυτήν ως επαγγελματίες μεσίτες διότι οι αγγελίες ελέγχονται. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται στις αγγελίες ως ιδιοκτήτες κάποιου ακινήτου και μετά συστήνονται ως μεσίτες. Επίσης, ως δήθεν μεσίτες βάζουν αγγελίες στο market place του Facebook ή κάποιου άλλου μέσου κοινωνικής δικτύωσης, όπου δεν ελέγχεται τίποτα. Δυστυχώς, το κομμάτι αυτό των social media έχει κάνει πολύ κακό στο επάγγελμά μας. Εξαπατημένοι πολίτες αφήνουν στα χέρια αυτών των ατόμων περιουσίες ακόμα και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, τις οποίες ουσιαστικά δεν μπορούν να διαχειριστούν», τονίζει ο πρόεδρος των μεσιτών Αττικής.
Ο κ. Ποταμιάνος εστιάζεται και στο τι πρέπει να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές και πωλητές ακινήτου, προκειμένου να μην πέσουν θύματα των επιτήδειων.
«Για να μην πέσει κάποιος θύμα αυτών των ατόμων, θα πρέπει να ζητάει τον ΑΦΜ ή τον ΓΕΜΗ, τα οποία πιστοποιούν ότι κάποιος είναι επαγγελματίας μεσίτης, αφού θα πρέπει να τα έχει υποχρεωτικά. Επικουρικά θα μπορούσε να ζητηθεί και η ταυτότητα που δίνουν οι σύλλογοι στα μέλη τους, ωστόσο, αυτή δεν την έχουν όλοι οι μεσίτες, αφού δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μέλη κάποιου συλλόγου. Επίσης, δε θα ήταν κακό ο πολίτης να κάνει κι ένα τηλέφωνο στον τοπικό σύλλογο μεσιτών, ώστε να ζητήσει πληροφορίες για το άτομο που συστήνεται ως μεσίτης. Πρέπει να έχουμε υπ’ όψη μας ότι οι επιτήδειοι πολλαπλασιάζονται σε περιόδους ανάπτυξης της κτηματαγοράς και εξαφανίζονται, αν επέρθει η ύφεση. Δυστυχώς, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας προς την Πολιτεία να προστατεύσει τους πολίτες από τους παράνομους, αυτή κωφεύει», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αττικής.
- Χάος στην Κωνσταντινούπολη: Οι πρώτες στιγμές πανικού μετά τη μεγάλη έκρηξη
- Σαρωτικές αλλαγές στον ΚΟΚ: Ποιες παραβάσεις θα τιμωρούνται με δρακόντειες ποινές – Τι θα γίνει με τις πινακίδες
- Αυθεντικός Μαραθώνιος Αθήνας 2022: Οι καλύτερες στιγμές μέσα από εκπληκτικές φωτογραφίες
- Διπλό επίδομα έως 854 ευρώ πριν τα Χριστούγεννα - Δικαιούχοι, προϋποθέσεις, παραδείγματα
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr