Ο πρώτος ενεργειακά αυτόνομος δήμος της χώρας…βραχυκύκλωσε: Τα φωτοβολταϊκά στο Άργος - Ορεστικό δεν συνδέθηκαν ποτέ στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Απίστευτο και όμως αληθινό! Ένας ακριτικός δήμος της χώρας, ο δήμος Άργους-Ορεστικού επένδυσε από το 2019, 13 εκατ. ευρώ για να κάνει όλα τα δημοτικά κτίρια ενεργειακά αυτόνομα και να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες, κυρίως, θέρμανσης που έχει κάθε χρόνο. Τοποθέτησε φωτοβολταϊκά στις στέγες 19 δημοτικών κτιρίων, κατασκευάζει το πρώτο πράσινο κολυμβητήριο της χώρας, πήρε άδεια από την ΡΑΕ για παραγωγή ενέργειας από υδροστρόβιλο στον ποταμό Αλιάκμονα αλλά ο ΔΕΔΔΗΕ αρνείται να συνδέσει τις εγκαταστάσεις του (εκτός από 2 φωτοβολταϊκά) με το δίκτυο γιατί όπως λέει είναι…. κορεσμένο. Αποτέλεσμα είναι να παράγεται ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά πάνελ στα 17 δημόσια κτίρια η οποία όμως δεν μπορεί να καταναλωθεί.
«Τα φωτοβολταϊκά παράγουν ρεύμα, αλλά αυτό δεν πάει πουθενά»
«Αυτό χρηματικά σημαίνει ότι αναγκαζόμαστε να καταναλώνουμε ενέργεια που πρέπει να την πληρώνουμε σήμερα με 30 λεπτά ανά κιλοβατώρα αντί 5,5 λεπτά που την πληρώναμε μέχρι πριν ενάμιση χρόνο. Και από την άλλη δεν παράγουμε γατί παρόλο που έχει ήλιο και υπάρχουν φωτοβολταϊκά και ναι μεν βγάζουν ρεύμα, αυτό δεν πάει πουθενά. Δεν μπορεί να περάσει μέσα από τον μετρητή να μετρηθεί για να μας το συμψηφίσει ως παραγωγή η ΔΕΗ γιατί λέει είναι κορεσμένο το δίκτυο» τόνισε στο ethnos.gr ο δήμαρχος Άργους-Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου. Και όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα δήμο που ο χειμώνας και το τσουχτερό κρύο δείχνει τα δόντια από τον Οκτώβρη μέχρι και τον Μάιο…
«Στην ουσία μας απαξιώνουν όλους»
«Αισθάνομαι ότι δεν είμαστε ελληνικό δημόσιο. Έτσι νιώθω και αυτό δεν γίνεται μια φορά. Δύο χρόνια παλεύω. Δεν μπορώ να δεχτώ να έχουμε αφιερώσει ατέλειωτες ώρες και φαιά ουσία και να μην λύνεται το ζήτημα. Όλα τα έργα έχουν γίνει με μελέτες από την τεχνική μας υπηρεσία. Δεν έχουμε δώσει σεντ σε εξωτερικά γραφεία. Στην ουσία μας απαξιώνουν όλους. Πάντα προηγούνται οι ιδιώτες. Περιμέναμε μια διορθωτική κίνηση. Εκδόθηκε ΦΕΚ στις 12 Αυγούστου το οποίο θα βοηθούσε τους δήμους και τις κοινωφελείς ενεργειακές κοινότητες και πάλι αυτούς που βοηθά είναι τους ιδιώτες και τις ενεργειακές κοινότητες τις πολύ μεγάλες που είναι πάνω από 100 μεγαβάτ. Αυτό τι να το κάνω εγώ;. Μας δίνουν κίνητρα να πάμε να κάνουμε ενεργειακά έργα και τελικά καταλήγουμε να μην είναι λειτουργικά τα έργα. Τότε γιατί μας βάζουν σε αυτήν την διαδικασία αφού δεν μπορούν να δώσουν λύσεις;» αναρωτιέται ο δήμαρχος.
Εγκατέστησαν αυτοματισμούς σε όλα τα κτίρια για εξοικονόμηση ενέργειας-Παρακολουθούν το ενεργειακό κόστος κάθε κτιρίου μέσω υπολογιστή
Όλα ξεκίνησαν πριν από τρία χρόνια όταν ο δήμος προέβλεψε την ενεργειακή κρίση που έρχεται και σύστησε μια κοινωφελή ενεργειακή κοινότητα. Αρχικά ενέταξε στο ΕΣΠΑ 19 δημόσια κτίρια, μεταξύ των οποίων νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, κλειστό γυμναστήριο και το κτίριο των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου. Προχώρησε στην αντικατάσταση των κουφωμάτων με αντίστοιχα ενεργειακά κουφώματα και τζάμια, τοποθέτησε εξωτερική θερμομόνωση-κέλυφος- έκανε μόνωση οροφής με πολυουρεθάνη, αντικατέστησε όλο τον εσωτερικό και τον εξωτερικό φωτισμό με φωτιστικά led (όχι απλά λάμπες). Εγκατέστησε σύστημα κεντρικής διαχείρισης όλου του ενεργειακού μοντέλου του κάθε κτιρίου σε έναν υπολογιστή ο οποίος αυτόματα όταν μια αίθουσα δεν χρησιμοποιείται πέφτει στο 1/3 η κατανάλωση ενέργειας. Κάνει συντήρηση δηλαδή και στα φώτα καθώς τα σβήνει και χαμηλώνει την θέρμανση. Και όλα αυτά παρακολουθούνται μέσα από ένα κεντρικό server που είναι εγκατεστημένος στην τεχνική υπηρεσία και μπορούν οι υπεύθυνοι να γνωρίζουν ανά πάσα ώρα και στιγμή τι κοστίζουν ενεργειακά σε κιλοβατώρες τα κτίρια.
Το δίκτυο είναι κορεσμένο λέει ο ΔΕΔΔΗΕ
«Το σύστημα, όμως, δεν λειτουργεί γιατί παρόλο που έχoυν τοποθετηθεί τα φωτοβολταϊκά στην στέγη κάθε κτιρίου και είναι όλη η εγκατάσταση έτοιμη δεν μας επιτρέπει ο ΔΕΔΔΗΕ να εκχύσουμε την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο με την αιτιολογία ότι το Δίκτυο είναι κορεσμένο». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως λέει ο δήμαρχος, να καταναλώνουν τα κτίρια ενέργεια για την θέρμανση γιατί έχουν και αντλία θερμότητας αλλά να μην μπορούν να παράξουν από τα φωτοβολταϊκά γιατί αυτό θα γινόταν με ενεργειακό συμψηφισμό σε επίπεδο χρονιάς.
Οπότε το καλοκαίρι που έχει ήλιο αυτά παράγουν, το χειμώνα μεν παράγουν τις μέρες που έχει ηλιοφάνεια αλλά τις ημέρες που δεν έχει, είτε βρέχει, είτε χιονίζει, γίνεται μόνο κατανάλωση. «Έχει, όμως, υπολογιστεί σε επίπεδο χρονιάς ότι όλη η ενέργεια που απαιτείται για φωτισμό και θέρμανση καλύπτεται από το ρεύμα που μπορεί να παράγεται από το φωτοβολταϊκό το οποίο θα καταλήγει στο δίκτυο. Οπότε με τον ενεργειακό συμψηφισμό το καλύπτουμε όλο και μπορούμε να δώσουμε και ένα 15% δώρο στη ΔΕΗ».
Αντί όμως να σηκωθούν οι διακόπτες και να συνδεθούν τα φωτοβολταϊκά, μηδενίζοντας το ενεργειακό αποτύπωμα, οι δημότες συνεχίζουν να βάζουν το χέρι στην τσέπη και πληρώνουν για την κατανάλωση των δημοτικών κτιρίων μέσω των ανταποδοτικών τελών.
Στόχος του δήμου όπως λέει ο κ. Κεπαπτσόγλου ήταν η μείωση φέτος των δημοτικών τελών τουλάχιστον κατά 50% μετά τη ενεργοποίηση των έργων. «Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συμβεί. Και με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί σήμερα θα έπρεπε να τα αυξήσουμε 200% που ούτε και αυτό θα το κάνουμε».
Σταμάτησε η κατασκευή του υδροστρόβιλου
Παρά τα εμπόδια ο δήμος Άργους-Ορεστικού δεν το έβαλε κάτω. Πήρε άδεια παραγωγής από την ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) για να κατασκευάσει υδροστρόβιλο με εγκατεστημένη ισχύ 1,35 MW και μέγιστη απόδοση 1,48 MW, χρησιμοποιώντας νερό από τον Αλιάκμονα. Η ενέργεια που θα παράγεται θα καλύπτει όλη την ενέργεια που καταναλώνεται σε όλα τα αντλιοστάσια ύδρευσης, αποχέτευσης, βιολογικού καθαρισμού και όλου κοινόχρηστου φωτισμού του δήμου. Περισσεύει μάλιστα ενέργεια και μπορούν να συμψηφιστούν σύμφωνα με το σχέδιο 900 KW από ευπαθείς ομάδες και ευάλωτα νοικοκυριά.
«Δεν πουλάμε ρεύμα, ενεργειακό συμψηφισμό θέλουμε να κάνουμε»
Η απάντηση όμως που παίρνει ο δήμαρχος μέχρι στιγμής από τον ΔΕΔΔΗΕ είναι ότι το δίκτυο είναι κορεσμένο με αποτέλεσμα να έχει ολοκληρώσει τις μελέτες, να έχει αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ αλλά να μην μπορεί να το κατασκευάσει παρόλο που υπάρχουν τα κονδύλια. «Για να κάνω το έργο χρειάζομαι βεβαίωση από τον ΔΕΔΔΗΕ ότι θα μου δώσει όρους σύνδεσης προκειμένου να διανέμεται ο ηλεκτρισμός. Και ενώ είμαι έτοιμος εδώ και 2 χρόνια για να υποβάλω τις μελέτες για να γίνει η παραγωγή η κατασκευή του υδροστρόβιλου σταμάτησε. Δεν πουλάμε ρεύμα, ενεργειακό συμψηφισμό θέλουμε να κάνουμε. Και την ίδια ώρα ο ΔΕΔΔΗΕ δίνει στον ιδιώτη άδεια και να το πουλάει το ρεύμα».
Ούτε, όμως και αυτό το εμπόδιο επηρέασε το δήμο Άργους-Ορεστικού. Συνεχίζει την προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης και κατασκευάζει το πρώτο πράσινο κολυμβητήριο, μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στην χώρα. «Το ενεργειακό κόστος θα καλύπτεται από το φωτοβολταϊκό του που είναι 90 KW στη στέγη. Αυτό είναι σε εξέλιξη. Και αυτό θα είναι, όμως, μη λειτουργικό το έργο, γιατί δεν μας δίνει πάλι όρους σύνδεσης ο ΔΕΔΔΗΕ».
Κίνδυνος για απένταξη των έργων από κοινοτικά κονδύλια
Αν δεν λυθεί το ζήτημα που έχει προκύψει, η Ε.Ε. δεν θα δώσει πίσω το 80% του προϋπολογισμού του έργου όπως οφείλει μέχρι το τέλος του 2023 οπότε και λήγει η προγραμματική περίοδος. Το έργο μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με την εγκατάσταση 19 φωτοβολταϊκών στοίχισε 6.5 εκατ. ευρώ, το κολυμβητήριο έχει προϋπολογισμό 3.5 εκατ. ευρώ και ο υδροστρόβιλος 3 εκατ. ευρώ.
Πού ταξιδεύουν για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά οι Έλληνες φέτος; Οι κορυφαίοι προορισμοί και το κόστος
«Πολιτικούς σαν τον Καραμανλή δεν τους χειροκροτάμε, τους στέλνουμε στη δικαιοσύνη»: Η Μαρία Καρυστιανού για τις εικόνες στις Σέρρες
Αύξηση των περιστατικών ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα - Επιβεβαιώθηκαν 18 κρούσματα
Η Κάρλα Μπρούνι γιορτάζει τα 57ά γενέθλιά της - Η ξεχωριστή ευχή της κόρης της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr