Κτηματολόγιο: Ακόμα μια παράταση στις δηλώσεις χωρίς πρόστιμο - Λύση και για τις θέσεις στάθμεσης σε πιλοτές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Παρατάσεις στις εκπρόθεσμες δηλώσεις κτηματογράφησης με... προεκλογικό άρωμα, αλλά και ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος των ιδιοκτητών ακινήτων για τις θέσεις στάθμευσης σε πιλοτές πολυκατοικιών έκρυβε η... εορταστική τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο σχέδιο νόμου για τον Τύπο.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Συγκεκριμένα, με τις διατάξεις της τροπολογίας δίνεται οριζόντια 7μηνη παράταση στη δυνατότητα εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων κτηματογράφησης χωρίς την επιβολή προστίμων. Οπως αναμενόταν, δίνεται μία περαιτέρω παράταση στην μη επιβολή προστίμων για εκπρόθεσμες δηλώσεις ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μπορούν να τα δηλώσουν χωρίς να τιμωρηθούν με τα κλιμακωτά πρόστιμα έως τις 31 Ιουλίου 2023, αντι για τις 31 Δεκεμβρίου 2022 που οριζόταν έως τώρα.
Η διάταξη ουσιαστικά παρατείνει κατά 7 μήνες την προθεσμία έκδοσης της κοινής υπουργικής απόφασης για την επιβολή προστίμου εκπρόθεσμης δήλωσης εγγραπτέων δικαιωμάτων στο Κτηματολόγιο σε βάρος ιδιοκτητών ακινήτων που δεν υπέβαλαν εμπρόθεσμα, κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης ανά περιοχή της χώρας, τις δηλώσεις για τα εμπράγματα δικαιώματά τους.
Η πρόβλεψη – όπως επισημαίνεται στην έκθεση των συνεπειών της ρύθμισης - επιδιώκει να απαλλάξει τους πολίτες της χώρας από την οικονομική επιβάρυνση του προστίμου της μη εμπρόθεσμης δήλωσης των ακινήτων τους κατά τη διαδικασία κτηματογράφησης, για 7 επιπλέον μήνες, ώστε να μπορέσουν, έστω εκπρόθεσμα να κατοχυρώσουν χωρίς κόστος τις ιδιοκτησίες τους, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους χρονικούς όσο και τους οικονομικούς περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία του COVID 2019 τα προηγούμενα 2 έτη.
Αλλωστε ο σχετικός μηχανισμός του φορέα ώστε να καταλογίζονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα 300 έως και 2.000 ευρώ ανάλογα με την αντικειμενική αξία του ακινήτου και το χρόνο καθυστέρησης υποβολής δήλωσης, δεν είναι ακόμα έτοιμος.
Υποστηρίζοντας την τροπολογία στη Βουλή, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θοδωρής Λιβάνιος επεσήμανε πάντως, ότι «είναι προς όφελος όλων και ιδίως των πολιτών να πάνε να δηλώσουν την περιουσία τους προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους και τους ίδιους κόπους ζωής. Είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία κτηματογράφησης. Αφορά κυρίως τον απλό κόσμο και πρέπει να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα».
Η ρύθμιση για τις πιλοτές
Με τη διάταξη για την κυριότητα ανοικτών θέσεων στάθμευσης στην πιλοτή επιχειρείται το «ξεμπλοκάρισμα» μεταβιβάσεων, γονικών παροχών, δωρεών, αλλά και της ίδιας της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, τα οποία ναρκοθετούσε η μετατροπή των θέσεων αυτών σε «πράγματα εκτός συναλλαγής».
Η ρύθμιση φιλοδοξεί να επιλύσει το χρόνιο ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ανοιχτών θέσεων στάθμευσης σε πιλοτές πολυκατοικιών, προβλέποντας ότι οι συγκεκριμένες θέσεις μπορούν να μετατραπούν σε παρακολούθημα με μονομερή τροποποίηση πράξης οριζοντίου ιδιοκτησίας και ενσωμάτωση σε αυτήν του ποσοστού συγκυριότητας της θέσης στάθμευσης επί του οικοπέδου, από ιδιοκτήτες που έχουν άλλη οριζόντια ιδιοκτησία – χώρο κύριας χρήσης (διαμέρισμα) στην ίδια πολυκατοικία.
H προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες ανοιχτών θέσεων στάθμευσης πολυκατοικιών, οι οποίες έχουν καταστεί «πράγματα εκτός συναλλαγής» παρεμποδίζοντας τόσο τις εμπράγματες συναλλαγές, τις γονικές παροχές και δωρεές όσο και την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης. Δεδομένου ότι η νομολογία έχει κρίνει άκυρες τις συστάσεις αυτοτελούς οριζόντιας ιδιοκτησίας όταν αφορούν ανοιχτές θέσεις στάθμευσης σε πιλοτή, αυτές δεν δύνανται να μεταβιβαστούν ως αυτοτελείς ιδιοκτησίες, ούτε να τακτοποιηθούν κτηματογραφικά οι πολυκατοικίες στις οποίες βρίσκονται, καθώς παραμένουν αδιάθετα τα ποσοστά συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου της κάθε πολυκατοικίας που αφορούν τις θέσεις αυτές.
Καθώς όμως, η ίδια νομολογία έχει αναγνωρίσει, με τη συνδρομή του άρθρου 182 ΑΚ, ότι μία άκυρη δικαιοπραξία, όπως αυτή της σύστασης και μεταβίβασης ανοιχτής θέσης στάθμευσης σε πιλοτή ως ανεξάρτητης οριζόντιας ιδιοκτησίας, μπορεί να ισχύσει ως έγκυρη παραχώρηση δικαιώματος αποκλειστικής χρήσης της θέσης αυτής, η προτεινόμενη διάταξη δίνει διέξοδο στη μεταχείριση των θέσεων αυτών, εφόσον αποτελέσουν παρακολούθημα και ενσωματωθούν σε άλλη οριζόντια ιδιοκτησία που βρίσκεται στην ίδια πολυκατοικία, καταλαμβάνοντας και το αντίστοιχο ποσοστό της εξ αδιαιρέτου συνδιοκτησίας επί του οικοπέδου.
Οπως επεσήμανε και ο κ. Λιβάνιος στη Βουλή, πρόκειται για ένα κοινό αίτημα που έχουν καταθέσει τόσο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), αλλά και η ολομέλεια δικηγορικών συλλόγων της χώρας καθώς το πρόβλημα αυτό αποτελούσε την αιτία απόρριψης μεταβιβάσεων εγκλωβίζοντας, ουσιαστικά, πάρα πολλούς ιδιοκτήτες οι οποίοι δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν ή να μεταβιβάσουν την περιουσία τους.
«Πολλές, δε, φορές αυτά τα κομμάτια της οριζόντιας ιδιοκτησίας ήταν αγνώστου ιδιοκτήτη και θα περιέρχονταν όταν τελείωνε το Κτηματολόγιο στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό ακριβώς πάει να το λύσει η συγκεκριμένη διάταξη. Εγινε σε συνεργασία με τους πιο άμεσα ενδιαφερόμενους που είναι η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων αλλά και οι δικηγορικοί σύλλογοι και ο συμβολαιογραφικός σύλλογος», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Παράταση και στη μετάπτωση των Υποθηκοφυλακείων σε Κτηματολογικά Γραφεία
Ενα επιπλέον έτος παράταση στην οριστική μετάπτωση των Υποθηκοφυλακείων σε κτηματολογικά γραφεία, δίνεται με άλλο άρθρο της ίδιας τροπολογίας.
Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε ο κ. Λιβάνιος, αυτή τη στιγμή είμαστε στα 2/3 της όλης διαδρομής, 60 κτηματολογικά γραφεία έχουν ανοίξει και λειτουργούν, 92: « Χρειάζεται ένας χρόνος παράτασης προκειμένου αυτά να μπορέσουν να ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ για να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν πιο ομαλά μετά από αυτή την σημαντική μετάβαση».
Η ετήια παράταση μεταθέτει τη σχετική ημερομηνία μετάβασης στη νέα οργανωτική δομή του Κτηματολογίου, από την 17η/01/2023 στην 17η/01/2024, καθώς η κατάργηση των 392 Υποθηκοφυλακείων και σύσταση των 92 Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξέλιξη, έχοντας εκκινήσει ουσιαστικά τα τελευταία 3 έτη.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχικά προβλεπόμενη προθεσμία ήταν η 17/01/2020, η οποία είχε ήδη παραταθεί μέχρι την 17η/01/2023. Ωστόσο παρατηρήθηκε σημαντική καθυστέρηση στη μετάβαση στη νέα δομή, καθώς έως και τον Αύγουστο του 2019, σε διάστημα 2 ετών, είχαν καταργηθεί μόλις 2 από τα 392 Υποθηκοφυλακεία και είχαν συστηθεί 2 από τα 92 Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα. Από τον Αύγουστο 2019 έως σήμερα, σε διάστημα 3 ετών, έχουν συσταθεί συνολικά 60 Γραφεία και Υποκαταστήματα, δηλαδή τα 2/3, και μάλιστα, υπό το καθεστώς των περιορισμών της πανδημίας του COVID 2019. «Συνεπώς, η παράταση για 1 επιπλέον έτος, κρίνεται αφενός αναγκαία, αφετέρου ικανή συνθήκη για την ολοκλήρωση της μετάβασης», υπογραμμίζεται στη ρύθμιση.
- Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Πώς θα λειτουργεί, πότε θα ενεργοποιείται – Πότε ξεκινά η εφαρμογή
- Πυροβολισμοί στην Νέα Σμύρνη: Νέο βίντεο από τη διπλή δολοφονία – Όσα συνέβησαν μετά το αιματηρό περιστατικό
- Ανατριχιαστικό: Ο ζωγράφος που χρησιμοποιεί το… αίμα του για να δημιουργήσει πίνακες ζωγραφικής
- Market pass: Πώς θα το λάβετε, ποιοι εξαιρούνται - Παραδείγματα με ποσά
- Ο Δίας επιστρέφει στον Κριό! Πώς θα επηρεαστεί το κάθε ζώδιο το επόμενο διάστημα;
Πολυτεχνείο: Στην ισραηλινή πρεσβεία η κεφαλή της πορείας – Επεισόδια στη Θεσσαλονίκη – Live ενημέρωση
Πετάει για τις ΗΠΑ ο Αντώνης Σαμαράς: Οι επαφές με την ομογένεια και οι επόμενες κινήσεις του
Ζιζέλ Πελικό: Στις 20 Δεκεμβρίου η απόφαση για τους 200 βιασμούς της με «ενορχηστρωτή» τον ίδιο της τον σύζυγο
Live Φινλανδία - Ελλάδα: Το τελευταίο ματς της Εθνικής για τον όμιλο του Nations League
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr