Βόρεια Μακεδονία: Δημοφιλέστερος πολιτικός ο… Γκρούεφσκι και τελευταίος ο Ζάεφ - Ένας στους τέσσερις βλέπει θετικά την Τουρκία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Πιο δημοφιλής πολιτικός στη Βόρεια Μακεδονία είναι ο φυγόποινος στην Ουγγαρία, πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 23 Σεπτεμβρίου και 13 Οκτωβρίου από το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο (International Republican Institute/ΙΡΙ) που έχει έδρα τις ΗΠΑ.
Στην ερώτηση της δημοσκόπησης «όταν σκέφτεστε άτομα στην πολιτική ζωή, ποια πολιτική προσωπικότητα στη Βόρεια Μακεδονία βλέπετε πιο θετικά» ο πρώην πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 7% παρά τις τέσσερις καταδίκες για οικονομικές ατασθαλίες και σχεδόν δέκα χρόνια μετά την αποχώρησή του από την πρωθυπουργία. Πολύ χαμηλά ποσοστά συγκεντρώνουν και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που πρωταγωνιστούν σήμερα στη Βόρεια Μακεδονία.
Οι πολίτες απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα
Ακολουθούν ο διάδοχός του στο δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι και ο αρχηγός του αλβανικού κυβερνητικού εταίρου DUI, Αλί Αχμέτι με ποσοστό 6% ο καθένας. Ο νυν πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 5% και ο πρώην πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ- ο οποίος βρίσκεται εκτός πολιτικού παιχνιδιού- καταγράφει ποσοστό δημοφιλίας μόλις 2%. «Κανένας» πολιτικός απάντησε το 38% των ερωτηθέντων της δημοσκόπησης.
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν στο ethnos.gr ότι «τα χαμηλά ποσοστά για όλους τους πολιτικούς έχουν να κάνουν με τη γενικότερη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και της διαφθοράς που επικρατεί εντός αυτού. Το ότι ο Γκρούεφσκι βγαίνει πρώτος στην έρευνα δεν σημαίνει ότι έχει μια ευρύτερη αποδοχή στην κοινωνία. Οφείλεται στο γεγονός ότι εντός του δεξιού κόμματος VMRO-DPMNE ο διάδοχός του στην ηγεσία δεν ΄τραβάει΄ και τα στελέχη και ο κόσμος του VMRO-DPMNE συσπειρώνονται γύρω από τον Γκρούεφσκι».
Η Άγκυρα αυξάνει συνεχώς τα ερείσματά της στα Σκόπια
Ενδιαφέρον στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι και η στάση των πολιτών απέναντι στη Άγκυρα. Σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες στη Βόρεια Μακεδονία εκτιμά ότι η Τουρκία συντάσσεται με τα συμφέροντα της χώρας τους και τα υποστηρίζει.
Όπως εξηγεί στο ethnos.gr αναλυτής από την Βόρεια Μακεδονία η Άγκυρα αυξάνει συνεχώς τα ερείσματά της στα Σκόπια. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει αρκετά μεγάλα ποσά για να αυξήσει την πολιτική, πολιτισμική, οικονομική και στρατιωτική της επιρροή. «Όχημα» της Άγκυρας για το σκοπό αυτό είναι μια σειρά από επενδύσεις, μεγάλα έργα υποδομών, εγκαίνια πανεπιστημίων και αναπαλαίωση πληθώρας ιστορικών τζαμιών.
Στον οικονομικό τομέα το 2021 όγκος του διμερούς εμπορίου αυξήθηκε κατά περίπου 42% σε σχέση με το 2020 και έφτασε τα 772 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2022 αναμένεται ότι θα κλείσει περίπου στα 900 εκατομμύρια δολάρια. Συνολικά στην Βόρεια Μακεδονία δραστηριοποιούνται 300 τουρκικές επιχειρήσεις οι περισσότερες μικρομεσαίες, με κυριότερες τους ομίλους Koc, Ηospitals Group και oι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες Dobis, Limak, ενώ ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα έχουν δείξει οι τουρκικές εταιρίες σε τομείς όπως, κατασκευαστικό (Τurmak), τραπεζικό (Ηalkbank) και τηλεπικοινωνιών (Τurkcell). Ως η μεγαλύτερη τουρκική επένδυση, θεωρείται η συμφωνία του Δημοσίου της Βόρειας Μακεδονίας με την τουρκική εταιρία TAV Airports Holding, στην οποία παραχωρήθηκαν τα δύο διεθνή Α/Δ (Σκοπίων- Αχρίδας) της χώρας για αναβάθμιση και εκμετάλλευση.
Σε αντίθεση με την Τουρκία η θέση της Ρωσίας δείχνει ότι υποχωρεί. Συνολικά το 57% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επιθυμεί ισχυρές σχέσεις με τη Μόσχα, από 60% τον Νοέμβριο του 2021.
Επιμένει στον ευρωπαϊκό δρόμο το 73% των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας
Την ίδια ώρα, όπως δείχνει η έρευνα, αν και οι άνθρωποι στη Βόρεια Μακεδονία είναι όλο και πιο δυσαρεστημένοι με την κατεύθυνση της χώρας τους, η υποστήριξη για την πολιτική επιδίωξης της ένταξης στην ΕΕ παραμένει ισχυρή.
Συνολικά το 73% των πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ ένα 24% προτιμά να μην ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Αν και το ποσοστό είναι υψηλό, αντιπροσωπεύει μείωση 11 ποσοστιαίων μονάδων από την προηγούμενη έρευνα της IRI τον Νοέμβριο του 2021.
Προηγείται το δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE
Η έρευνα δείχνει, επίσης, ότι η υποστήριξη προς τους βασικούς κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες έχει μειωθεί σημαντικά. Στην πρόθεση ψήφου το VMRO-DPMNE, του οποίου ηγείται ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι συγκεντρώνει ποσοστό 19%, ενώ το SDSM του οποίου ηγείται ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι συγκεντρώνει ποσοστό 11%.
Το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι συγκεντρώνει ποσοστό 7%. Από την άλλη το υπερεθνικιστικό σλαβικό κόμμα «Αριστερά» (Levica) το μόνο κοινοβουλευτικό κόμμα που έχει υποστηρίξει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει αυξήσει τη θέση του, συγκεντρώνοντας ποσοστό 6%, δύο μονάδες περισσότερο από τον Νοέμβριο του 2021. Μεγάλο είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου που φθάνει το 35%.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε την περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου έως 13 Οκτωβρίου 2022 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.207 ερωτηθέντων από όλη την επικράτεια.
Μήνυμα αισιοδοξίας από Φάμελλο, μετά τη νίκη του στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - «Δεν χρειάζεται δεύτερος γύρος», δηλώνει ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr