Οι Ελληνες βαρήκοοι… δεν ακούν τους γιατρούς
Η δυνατή µουσική απειλεί τους νέους, η µη έγκαιρη διάγνωση τα βρέφη, και η µη χρήση ακουστικών επιδεινώνει το πρόβληµα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Κοντά στους 1,2 εκατ. Ελληνες είναι σήµερα βαρήκοοι, εκ των οποίων 100.000 είναι βρέφη, παιδιά και έφηβοι. Τα προβλήµατα ακοής αυξάνονται µε ταχείς ρυθµούς, αλλά, όπως και σε όλο τον κόσµο, από την πρώτη διάγνωση µέχρι να βάλουν οι ασθενείς ακουστικό βαρηκοΐας µεσολαβούν 5-7 χρόνια – χρόνος πολύ µεγάλος.
Στην Ελλάδα, η αναλογία χρήσης ακουστικού µε πάσχοντες είναι 1/407 άτοµα, όταν στη Γαλλία είναι 1/90 και στην Ολλανδία 1/65. Σύµφωνα µε τα στοιχεία του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας, ο αριθµός των βαρήκοων στα κράτη-µέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέρχεται στα 52 εκατ., στην Ευρώπη στα 83 εκατ. και σε όλο τον κόσµο στα 650 εκατ. Αρκετοί θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους ή να οδηγηθούν σε πρόωρη συνταξιοδότηση, µε το κόστος µόνο για την Ευρώπη να εκτιµάται στα 178 δισ. ευρώ τον χρόνο. «∆υστυχώς, ο αριθµός των βαρήκοων παραµένει σταθερός την τελευταία τριετία.
Οι λόγοι που οδηγούν στη βαρηκοΐα είναι πολλοί: από τη γήρανση του πληθυσµού µέχρι τη χρήση τοξικών φαρµάκων ή τη δυνατή ένταση στη µουσική που ακούν οι νέοι. Ο µέσος όρος ηλικίας των βαρήκοων έπεσε κατά 6-7 χρόνια τελευταία: από τα 65 σταθεροποιήθηκε στα 57 χρόνια» λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ακοολογίας Τεχνολογίας, ∆ηµήτρης Χρυσικός, ο οποίος συνιστά στους ασθενείς να προµηθεύονται τα ακουστικά τους από µεγάλες εταιρείες, και όχι από τις… τηλεοπτικές διαφηµίσεις.
Ημερίδα
Ο κ. Χρυσικός είναι µεταξύ των οµιλητών στην ηµερίδα που θα γίνει την Παρασκευή στο Πνευµατικό Κέντρο του ∆ήµου Αθηναίων µε θέµα «Κοινωνική προσέγγιση της βαρηκοΐας, πρόληψη, διάγνωση, αποκατάσταση σε παιδιά και ενήλικες». Την ηµερίδα διοργανώνει ο Σύλλογος Ακοοπροθετιστών Ελλάδας, µε αφορµή την Παγκόσµια Ηµέρα Ακοής στις 3 Μαρτίου, όπως έχει ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας. Μάλιστα, η φετινή καµπάνια έχει µήνυµα «Ελέγξτε την ακοή σας». Οπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου, Θάνος Τσίγκος, οι ενήλικες άνω των 50 χρόνων, όσοι εργάζονται σε θορυβώδες περιβάλλον, όσοι ακούν µουσική σε υψηλή ένταση για µεγάλα χρονικά διαστήµατα και όσοι έχουν πρόβληµα µε τα αυτιά τους ανήκουν στις οµάδες υψηλού κινδύνου για απώλεια της ακοής τους.
«Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας είναι µικρά σε µέγεθος και η ψηφιακή τεχνολογία τα κάνει εύκολα στη χρήση. Πολλά µοντέλα µπορούν να συνδεθούν ασύρµατα µε το κινητό τηλέφωνο για την εύκολη ρύθµιση παραµέτρων του ακουστικού από την οθόνη του κινητού, ενώ σήµερα είναι δυνατή η σύνδεση του ακουστικού µε το Ιντερνετ, ώστε να γίνονται ρυθµίσεις από τον ακοοπροθετιστή από απόσταση» δήλωσε ο κ. Τσίγκος. Στη διάρκεια της ηµερίδας θα ανακοινωθούν τα αποτελέσµατα της έρευνας EuroTrak του 2018. Σύµφωνα µε αυτή, οι άνθρωποι µε απώλεια ακοής που δεν φορούν ακουστικά κινδυνεύουν από κατάθλιψη, σωµατική εξάντληση, διαταραχές ύπνου και απώλεια µνήµης.
Η έρευνα άρχισε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Ενωση Κατασκευαστών Ακουστικών Βαρηκοΐας και αναλύει πληροφορίες από χιλιάδες ανθρώπους µε απώλεια ακοής. Περίπου το 30% των συµµετεχόντων πιστεύουν ότι η απώλεια ακοής συνδέεται µε κατάθλιψη και µπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές ύπνου, το 20% συνδέουν τις δύο καταστάσεις, ενώ µεγάλο ποσοστό δεν αποκλείει τα άτοµα µε προβλήµατα ακοής να διατρέχουν κίνδυνο εµφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης. «Τα τελευταίας τεχνολογίας ακουστικά βαρηκοΐας και τα κοχλιακά εµφυτεύµατα κατάφεραν να φέρουν την ιατρική επιστήµη στην πρώτη επιτυχηµένη προσπάθεια υποκατάστασης µιας αίσθησης που χάθηκε ή δεν υπήρξε ποτέ» θα αναφέρει στην ηµερίδα ο καθηγητής και διευθυντής της Β’ Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Πανεπιστηµίου Αθηνών, Θωµάς Νικολόπουλος.
Νεογέννητα
Ο κ. Νικολόπουλος επισηµαίνει ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος στα παιδιά αµέσως µόλις γεννιούνται. Οµως, παρότι έχει εγκριθεί από το Κεντρικό Συµβούλιο Υγείας εδώ και αρκετά χρόνια κρατικό πρόγραµµα, δεν έχει εφαρµοστεί ποτέ στα δηµόσια µαιευτήρια. Εξαιτίας της έλλειψης ενός κεντρικού προγράµµατος, πάνω από το 70% των µωρών χάνεται από την παρακολούθηση, και για αρκετά από αυτά, παρότι η πρώτη διάγνωση δείχνει πρόβληµα, δεν υπάρχει έγκαιρη, ολοκληρωµένη διάγνωση και αντιµετώπιση. «Σήµερα υπάρχουν παραµεληµένα περιστατικά παιδιών, επειδή δεν έγινε εγκαίρως η διάγνωση. Η µέση ηλικία αντιµετώπισης της κώφωσης στα παιδιά στην Ελλάδα υπερβαίνει τα δύο χρόνια και πολλές φορές φτάνει και τα τρία, µε καταστρεπτικές συνέπειες για τα ίδια, τις οικογένειές τους, την κοινωνία. Το σωστό είναι η αντιµετώπιση να αρχίζει πριν τους έξι πρώτους µήνες της ζωής» τόνισε ο καθηγητής.
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr