Τι τρέχει με τη «Διαύγεια;» Διαρκή τεχνικά προβλήματα στην ιστοσελίδα τις τελευταίες ημέρες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σοβαρά προβλήματα, τα οποία ουσιαστικά την καθιστούν εκτός λειτουργίας για μεγάλο διάστημα της ημέρας, αντιμετωπίζει η «Διαύγεια» τα τελευταία 24ωρα.
Στη σελίδα του προγράμματος επί πολλές ώρες ήταν αδύνατο να γίνουν αναζητήσεις παρά μόνο εάν ο χρήστης γνώριζε τον μοναδικό αριθμό ΑΔΑ (Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης), κάτι το οποίο είναι αδύνατο στην περίπτωση που δεν πρόκειται για χρήστη κάποιας δημόσιας υπηρεσίας ή φορέα.
Οποιος επιχειρεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα για μεγάλα διαστήματα τις τελευταίες ημέρες, βλέπει το μήνυμα «Λόγω έκτακτης τεχνικής συντήρησης αυτήν τη στιγμή η αναζήτηση πράξεων είναι δυνατή μόνο βάσει του ΑΔΑ και έχει ανασταλεί προσωρινά η εμφάνιση στατιστικών. Οι παραπάνω λειτουργίες θα είναι και πάλι διαθέσιμες σύντομα. Ευχαριστούμε».
Στην περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να εισέλθει στην υποσελίδα συγκεκριμένου φορέα (υπουργείου, Οργανισμού, κλπ), συχνά αναγράφεται «Εσωτερικό σφάλμα διακομιστή. Κωδικός σφάλματος: 500). Αναφέρεται επίσης η μοναδική δυνατότητα αναζήτησης πράξεων με ΑΔΑ, ενώ ο χρήστης καλείται για τη χρήση περισσότερων κριτηρίων να προσπαθήσει αργοτερα.
Σε σχετική ερώτηση του «ethnos.gr» στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, επιβεβαιώθηκε η ύπαρξη του προβλήματος. Τελικώς η λειτουργία της αποκαταστάθηκε μετά τις 7 το βράδυ. Ωστόσο η σελίδα της Διαύγειας «ανεβοκατεβαίνει» συνεχώς τις τελευταίες ημέρες καταδεικνύοντας ότι μάλλον πρόκειται για ένα σοβαρότερο πρόβλημα που επιμένει καθώς επίσης και το γεγονός πως παρά τις εξαγγελίες για την αναβάθμισή της, έχει μάλλον αφεθεί στην τύχη της και στον τεράστιο όγκο της καθημερινής πληροφορίας.
Να σημειωθεί ότι η Διαύγεια αν και αποτελεί το πιο κομβικό πρόγραμμα της Πολιτείας για τη διαφάνεια, τη λογοδοσία και τον δημόσιο έλεγχο με καθολικό και οριζόντιο πεδίο εφαρμογής και υποχρεωτικότητα στη χρήση του από τους φορείς του Δημοσίου, οι οποίοι οφείλουν να αναρτούν ηλεκτρονικά τις αποφάσεις τους για προμήθειες, απευθείας αναθέσεις, κλπ. ώστε αυτές να είναι προσβάσιμες στον κάθε πολίτη, μάλλον δεν αποτελεί ...πρώτη προτεραιότητα στην ψηφιακή ατζέντα της κυβέρνησης.
Βάσει των στοιχείων που έχει δώσει το αρμόδιο υπουργείο, σήμερα εξυπηρετεί περί τους 5.000 Φορείς ενώ κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται περί τα 2 εκατομμύρια αναζητήσεις από 190.000 χιλιάδες μοναδικούς χρήστες σε εβδομαδιαία βάση. Ο μέσος όρος των αναρτήσεων κυμαίνεται από 15.000 έως 30.000 αναρτήσεις ημερησίως. Έως σήμερα έχουν αναρτηθεί πάνω από 41 εκατομμύρια έγγραφα καταλαμβάνοντας περίπου 20ΤeraByte χώρο στις υποδομές του έργου.
Αυτή δεν είναι, πάντως, η πρώτη φορά που το σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, τα οποία ουσιαστικά το καθιστούν ανενεργό. Αντίστοιχα προβλήματα είχαν παρατηρηθεί και προ διετίας όταν είχε προκληθεί κατάρρευση του προγράμματος για αρκετές ώρες, η οποία είχε γίνει αιτία κατάθεσης σχετικής ερώτησης στη Βουλή από 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο κείμενο της ερώτησης επισημαινόταν το πρόβλημα, ενώ αναφερόταν επίσης ότι με μια απλή αναζήτηση «εύκολα ανακαλύπτει κανείς επιλεκτικές αφαιρέσεις ονομάτων υπογραψάντων υπουργών, προηγούμενων κυβερνήσεων από τα υπουργεία στα οποία είχαν υηρετήσει (όπως υπουργείο εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπουργείο Παιδείας, κλπ)».
Στην απάντηση που είχε δώσει τότε η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου επισημαινόταν ότι «παρά τα διαστήματα μη διαθεσιμότητας ο κρίσιμος όγκος των αναρτήσεων εξυπηρετείται κανονικά».
Από την πλευρά της η Κοινωνία της Πληροφορίας ως εκτελεστικός βραχίονας του υπουργείου, είχε ανακοινώσει ήδη από το καλοκαίρι του 2020 ότι θα προχωρούσε σε ...λίφτινγκ στη «Διαύγεια» ύστερα από τα δέκα χρόνια της λειτουργίας της θέτοντας σε δημόσια διαβούλευση το έργο «Ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας του προγράμματος ΔΙΑΥΓΕΙΑ» για την πλήρη αναβάθμιση της υφιστάμενης εφαρμογής με κύρια επιδίωξη την επέκταση της λειτουργικότητάς της, ενισχύοντας τα χαρακτηριστικά της διαφάνειας, ευχρηστίας, ενημέρωσης και διάχυσης της πληροφορίας, η κατάσταση φαίνεται ότι δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά ώστε το σύστημα να μπορεί να διαχειριστεί το τεράστιο όγκο πληροφορίας που δέχεται καθημερινά.
Ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός, ο οποίος θα αναβάθμιζε τη Διαύγεια και είχε προυπολογισμό 1.295.800 ευρώ με ΦΠΑ με χρόνο υλοποίησης 18 μηνών, χρειάστηκε να επαναπροκηρυχθεί για δεύτερη φορά τον Φεβρουάριο του 2021, αλλά έκτοτε η τύχη του αγνοείται καθώς δεν υπήρξε νεώτερη ενημέρωση.
Οι φιλοδοξίες του έργου ήταν μεγάλες, καθώς όπως είχε ανακοινωεί θα υλοποιούνταν επέκταση των εφαρμογών με την προσθήκη λειτουργικοτήτων που θα επέτρεπαν την ανάρτηση περισσότερων τύπων πράξεων, ενώ θα αναπτυσσόταν η αναζήτηση πράξεων μέσω προσωποποιημένης πρόσβασης και η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού πολιτών και επιχειρήσεων.
Ταυτόχρονα, προς ενίσχυση της εξωστρέφειας του συστήματος στους στόχους του έργου συγκαταλεγόταν η επέκταση/αναμόρφωση του υποσυστήματος αναζήτησης της πληροφορίας, τόσο σε τεχνικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο. Το σύστημα ευρετηρίασης των πράξεων επρόκειτο να εκσυγχρονιστεί, ώστε να επεκτείνεται ή να συρρικνώνεται δυναμικά ανάλογα με τον καθημερινό φόρτο, ενώ πλέον θα υπήρχε διαχωρισμός από το υποσύστημα των αναρτήσεων, ώστε να παραμένει πλήρως διαθέσιμο ακόμα και σε συνθήκες υψηλού φόρτου. Παράλληλα προβλεπόταν η ενσωμάτωση διευρυμένων στατιστικών χρήσης.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr