Δραματική πρόβλεψη Λέκκα για μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη - Έως και 7,4 Ρίχτερ το χτύπημα του Εγκέλαδου έως το 2024
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Για τους ισχυρούς σεισμούς στην Τουρκία μίλησε στο Open ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, λέγοντας πως αναμένει μεγάλη δόνηση έως 7,4 Ρίχτερ να γίνει και στην Κωνσταντινούπολη έως το 2024, η οποία ωστόσο δεν ξέρουμε αν θα επηρεάσει και την Ελλάδα, όπως έγινε το 1999.
Αρχικά, ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε πως οι σεισμοί σε Κρήτη και Ζάκυνθο σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τον σεισμό της Τουρκίας και τους μετασεισμούς στην ευρύτερη περιοχή. «Οι σεισμοί στην Τουρκία δεν έχουν καμία σχέση με την Ελλάδα, βρισκόμαστε σε δυο τελείως διαφορετικές τεκτονικές δομές και δεν υπάρχει καμία συσχέτιση», ανέφερε.
«Μετά τον σεισμό στην Τουρκία υπάρχει μια ευαισθητοποίηση ρηγμάτων σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο από όσο φαίνεται με βάση τις επιστημονικές μελέτες, πολύ πιθανό σενάριο ο Εγκέλαδος να χτυπήσει και την Κωνσταντινούπολη:
«Στην Κωνσταντινούπολη το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας είναι ένα ρήγμα χιλίων χιλιομέτρων. Το 1999 μετά τον σεισμό στην Τουρκία είχαμε τον σεισμό των Αθηνών. Εκεί φάνηκε πως υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ του σεισμού της Κωνσταντινούπολης και του σεισμού της Αθήνας. Σε κάθε περίπτωση όταν γίνει ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, που αναμένεται να γίνει με βάση τις απόψεις όλων των επιστημονικών ομάδων από όλο τον κόσμο. Έχει καθυστερήσει ο σεισμός. Στην Κωνσταντινούπολη περιμέναμε εμείς έναν δυνατό σεισμό και όχι στα Άδανα, την Αντιόχεια.
Όταν γίνει αυτός ο ισχυρός σεισμός που αναμένεται να έχει μέγεθος έως 7,4 Ρίχτερ τότε θα πρέπει να δούμε τα χαρακτηριστικά του σεισμού και του ρήγματος έτσι ώστε να δούμε εάν ενοχλήσει τον ελληνικό χώρο. Δεν είναι σίγουρο εάν τώρα επηρεάσει την Ελλάδα. Τότε η τουρκική πλάκα προωθήθηκε προς το Αιγαίο, την αντίθετη κατεύθυνση.
Δεν είναι απαραίτητο όταν γίνει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη να επαναληφθεί η όλη διαδικασία με την πλάκα», τόνισε.
Ο καθηγητής επισήμανε πως «αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε τη σεισμικότητα στο βόρειο τμήμα του τουρκικού χώρου και να είμαστε έτοιμοι επιχειρησιακά όταν και αν γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός να έχουμε τις λιγότερο δυνατές επιπτώσεις».
Σε ερώτηση για το εάν 7,4 Ρίχτερ χτυπήσουν στην Κωνσταντινούπολη θα επιφέρουν τέτοια καταστροφή όπως αυτή που είδαμε στο Χατάι και τις γύρω περιοχές απάντησε «μετά τον σεισμό του 1999 οι Τούρκοι συνάδερφοι έχουν κάνει σενάρια για μεγάλους σεισμούς και έχουν κάνει αποτίμηση. Τα σενάρια αυτά είναι δυσοίωνα, κυρίως λόγω της πυκνότητας των κτιρίων».
Σημειώνεται πως περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε Τουρκία και Συρία από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου και ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, αφού οι επιχειρήσεις για τον εντοπισμό επιζώντων στα χαλάσματα οδεύουν προς το τέλος τους.
Συναγερμός και από Γερμανούς επιστήμονες
Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσαν και Γερμανοί επιστήμονες οι οποίοι ανησυχούν για πιθανό μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη Νότια Τουρκία.
Ειδικότερα, οι επιστήμονες του Γερμανικού Κέντρου Ερευνών Γεωεπιστημών ανέλυσαν σεισμικά δεδομένα από την χερσόνησο Αρμουτλού του Μαρμαρά, νοτίως της Κωνσταντινούπολης και δυτικά της Νικομήδειας.
Κατέληξαν πως είναι πιθανός ένας σεισμός έως και 7,4 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη καθώς ακόμα και μικρές διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσας του Μαρμαρά μπορεί να προκαλέσει σεισμούς στην περιοχή. Μάλιστα όπως υποστηρίζουν αυτό «υποδηλώνει ότι τα τοπικά ρήγματα στην χερσόνησο Αρμουτλού βρίσκονται στα πρόθυρα ολίσθησης και στη συνέχεια θα μπορούσαν να προκληθούν περαιτέρω σεισμοί».
«Η πιθανότητα ενός σεισμού δεν έχει επιδεινωθεί μεν εξαιτίας των πρόσφατων σεισμών την Ανατολία, ο κίνδυνος όμως ενός σεισμού στην Κωνσταντινούπολη παραμένει υψηλός», τόνισε ο σεισμολόγος Γκέρνοτ Χάρτμαν του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Γεωεπιστημών του Ανοβέρου στην εφημερίδα «Βild».
«Θα είναι καταστροφικός - Να γίνει προετοιμασία»
Μπορεί οι φονικοί πρόσφατοι σεισμοί να μην επηρεάζουν την περιοχή της Κωνσταντινούπολης αλλά ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα υψηλός καθώς η περιοχή δεν έχει δώσει σεισμό για περισσότερα από 250 χρόνια.
«Ένας καταστροφικός σεισμός έως 7,4 Ρίχτερ κάθε άλλο παρά θα αποτελούσε έκπληξη στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Ο τελευταίος μεγάλος στην Κωνσταντινούπολη έγινε το 1766, άρα ο επόμενος έχει καθυστερήσει», τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ο Μάρκο Μπόνχοφ.
Ο χρόνος προειδοποίησης είναι μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης, το νοτιοδυτικό τμήμα της πόλης δεν βρίσκεται δυστυχώς σε στερεό έδαφος όπως ο γρανίτης, αλλά πάνω σε μια αποξηραμένη λιμνοθάλασσα. Σε μαλακό έδαφος, μπορεί να υπάρξει ισχυρή ενίσχυση των κινήσεων του εδάφους, μερικές φορές μαζί με φαινόμενα ρευστοποίησης. Και τα δύο προκαλούν χειρότερη ζημιά. Επίσης, το (παλαιό) διεθνές αεροδρόμιο βρίσκεται σε αυτήν την περιοχή οπότε θα είναι δύσκολο για τους διασώστες να φτάσουν εκεί».
Η Χάιντρουν Κοπ, καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Κιέλου και επικεφαλής του τμήματος Δυναμικής των Ωκεανών του Κέντρου Ωκεναογραφικών Ερευνών Γκέομαρ Χέλμχολτς (Geomar Helmholtz) επανέλαβε: «Από τον τελευταίο μεγάλο σεισμό της Κωνσταντινούπολης το 1766, η ενέργεια έχει αυξηθεί. Υπάρχει πλέον έλλειμμα κίνησης έως και τεσσάρων μέτρων σε αυτό το σημείο και η πόλη βρίσκεται σχεδόν πάνω στο ρήγμα. Από το 1939 έχει παρατηρηθεί ότι οι σεισμοί πλησιάζουν όλο και περισσότερο την Κωνσταντινούπολη από ανατολικά προς δυτικά».
«Η τεκτονική πίεση αυξάνεται συνεχώς και όσο περισσότερο διαρκεί εκεί η “ησυχία”, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα ενός ισχυρού σεισμού. Είναι επομένως σημαντικό να αναγνωρισθεί ο επικείμενος κίνδυνος και να γίνει προετοιμασία για αυτόν τώρα» είπε από την πλευρά του στην Bild ο σεισμολόγος Γκέρνοντ Χάρτμαν του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Γεωεπιστημών του Ανοβέρου.
Σημειώνεται, ότι η χερσόνησος Αρμουτλού είναι μέρος του ενεργού συστήματος ρηγμάτων της Βόρειας Ανατολίας, ενός σημαντικού ορίου τεκτονικών πλακών γνωστού για την πρόκληση καταστροφικών σεισμών, όπως στη Νικομήδεια το 1999, που στοίχισε σχεδόν 20.000 ζωές. Ο κύριος βραχίονας του ρήγματος βρίσκεται μεταξύ της Κωνσταντινούπολης και της χερσονήσου Αρμουτλού και πολλοί επιστήμονες μετά τους μεγάλους σεισμούς της 6 Φεβρουαρίου προειδοποιούν ότι επίκειται εκεί ένας μεγάλος σεισμός.
- Έλληνες διασώστες για τον σεισμό στην Τουρκία: «Έτσι είναι η κόλαση - Οι Τούρκοι χαιρετούσαν στρατιωτικά τη γαλανόλευκη»
- Πανελλήνιες 2023: Οι παράγοντες που καθορίζουν τις προοπτικές της νέας γενιάς - Ποια επαγγέλματα θα έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση
- Καθόλου τυχαίες δεν θεωρεί τις δηλώσεις Τσαβούσογλου η Αθήνα - Τα κρυφά μηνύματα και ο...μεσολαβητής Μπλίνκεν
- Μουσεία: Τελικά τι αλλάζει με το νομοσχέδιο Μενδώνη - Οι υποσχέσεις για εκσυγχρονισμό και οι σφοδρές αντιδράσεις
- Αγριεύει η «ναυμαχία» για τις κορβέτες - Η κόντρα Ιταλών και Γάλλων και ο παράγοντας εκλογές
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr