Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Δεν δίνουν πτυχίο στους φοιτητές αν δεν πληρώσουν τις εστίες - Καταγγελίες για άθλιες συνθήκες διαβίωσης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που μένουν στις φοιτητικές εστίες του ιδρύματος, οι οποίοι ζητούν την κατάργηση του κανονισμού που προβλέπει ότι δε χορηγείται το πτυχίο, σε όσους δεν έχουν καταβάλει το προβλεπόμενο αντίτιμο για την παραμονή τους σε αυτές.
Τον περασμένο Νοέμβριο σάλος ξέσπασε, όταν η διοίκηση του πανεπιστημιακού ιδρύματος αρνείτο τη χορήγηση πτυχίου στο φοιτητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Λαυρέντη Κουρελά για χρέος λίγων δεκάδων ευρώ από την παραμονή του στις εστίες, ενώ αντίστοιχη είναι η περίπτωση και της πτυχιούχου του Τμήματος Νοσηλευτικής Έλλης Μάτιου, η οποία είδε τη Δευτέρα 13 Μαρτίου το φως της δημοσιότητας.
Οι πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά από κινητοποιήσεις των φοιτητών, έδωσαν τελικά το πτυχίο στον κ. Κουρελά, παρά το χρέος του, ενώ με σημερινή ανακοίνωσή τους διαβεβαιώνουν ότι το ίδιο θα κάνουν και με την περίπτωση της κ. Μάτιου.
Ωστόσο, υπάρχουν και πολλές άλλες περιπτώσεις φοιτητών που αδυνατούν να καταβάλλουν το αντίτιμο για την παραμονή τους στις εστίες και άρα κινδυνεύουν να μην πάρουν το πτυχίο τους, παρά το ότι πέρασαν όλα τα μαθήματα. Έτσι ο Σύλλογος Φοιτητών Φοιτητικών Εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπως ανέφεραν στο ethnos.gr εκπρόσωποί του, φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, μέχρι ο κανονισμός να καταργηθεί.
Την ίδια στιγμή, οι φοιτητές διαμαρτύρονται για την πολύ κακή κατάσταση που παρουσιάζουν οι υποδομές των εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται καθημερινά κατά τη διαμονή τους πολλοί φοιτητές.
«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε»
Μιλώντας στο ethnos.gr η κ. Μάτιου, σημειώνει ότι μεγάλος αριθμός των φοιτητών που διαμένει στις εστίες, λόγω της οικονομικής στενότητας, δεν έχει τη δυνατότητα πάντοτε να καταβάλει τα 150 ευρώ που απαιτούνται ετησίως για την παραμονή σε δίκλινο δωμάτιο και τα 400 ευρώ για μονόκλινο. Τονίζει, παράλληλα, ότι, αν υπήρχε η οικονομική δυνατότητα, κανένας φοιτητής δε θα επέλεγε να μείνει σε δωμάτιο εστιών και χαρακτηρίζει ως παράλογο τον κανονισμό να χορηγείται πτυχίο, μόνο όταν καταβληθεί όλο το αντίτιμο.
«Είναι παράλογο να ζητούν τα χρήματα αυτά από ανθρώπους που δεν μπορούν να τα καταβάλουν. Άλλωστε, όσοι μένουμε στις φοιτητικές εστίες περνάμε από αυστηρά κοινωνικοοικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια. Το μέτρο της μη χορήγησης πτυχίου, αν δεν καταβάλλονται τα χρήματα για την παραμονή στις εστίες, είναι παράλογο και πρέπει να καταργηθεί. Οι πρυτανικές Αρχές μπορούν πολύ εύκολα να αλλάξουν τον κανονισμό, αλλά, δυστυχώς, δεν το κάνουν. Έχω στείλει πολλές επιστολές στη διοίκηση του πανεπιστημίου για το θέμα, αλλά δεν πήρα ποτέ απάντηση. Ουσιαστικά, δε μας ζητούν χρήματα κάθε χρόνο και όταν φτάσουμε στο πτυχίο, για να μας το δώσουν, απαιτούν να καταβάλλουμε όλο το αντίτιμο, το οποίο αποτελεί ένα πολύ υψηλό ποσό. Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να καταβάλουμε τα χρήματα και δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, διεκδικώντας την κατάργηση του κανονισμού», λέει στο ethnos.gr η κ. Μάτιου.
Για το ζήτημα της αριστούχας επί πτυχίω φοιτήτριας της Νοσηλευτικής η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Σχετικά με τις αιτιάσεις φοιτήτριας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δηλώνουμε ότι η συνδρομή της προς τις Φοιτιτικές Εστίες έχει πληρωθεί κανονικά και μπορεί να ορκιστεί κανονικά στην προγραμματισμένη ημερομηνία ορκωμοσιών».
«Κάκιστες οι συνθήκες διαβίωσης»
Η κ. Μάτιου περιγράφει ακόμα στο ethnos.gr τις πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης των φοιτητών στις εστίες του πανεπιστημίου, εξαιτίας των παλαιών και κακοσυντηρημένων υποδομών.
Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει, σε πάρα πολλά δωμάτια, που κατοικούνται από φοιτητές, είναι εμφανέστατες η μούχλα και η υγρασία στους τοίχους, είναι χαλασμένα τα καζανάκια στις τουαλέτες, δεν υπάρχει πάντοτε θέρμανση και ζεστό νερό, δε λειτουργεί το ίντερνετ σε τουλάχιστον δύο από τα οκτώ κτίρια των εστιών, βλάβες τακτοποιούνται μετά από μήνες και δεν υπάρχει φωτισμός στους κοινόχρηστους χώρους έξω από τις εστίες, με αποτέλεσμα να φοβούνται, ιδίως οι κοπέλες, όταν γυρίζουν στα δωμάτιά τους το βράδυ.
«Προσωπικά για πάνω από ένα χρόνο έμενα σε δωμάτιο με μούχλα και υγρασία και απέκτησα πρόβλημα υγείας. Επειδή το δωμάτιό μου ήταν ακατάλληλο για κατοικία, μου έκοψαν και το νερό και δεν είχα την οικονομική δυνατότητα να μεταφερθώ αλλού. Αν είχαμε την οικονομική δυνατότητα, είναι δεδομένο ότι κανένας φοιτητής δε θα έμενε στα δωμάτια των εστιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», τονίζει η κ. Μάτιου.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr