Panic button από ελληνικά χέρια - Στέλνει σε ΕΛΑΣ και ΕΚΑΒ τοποθεσία για θύματα τροχαίων, διαρρήξεων και ενδοοικογενειακής βίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στις 28 Φλεβάρη το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη «πάγωσε» την Ελλάδα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 57 ανθρώπους. Σοκαρισμένοι όσοι βγήκαν σώοι από τα βαγόνια αμέσως επικοινώνησαν με τις Αρχές (100 και 166), αλλά και με δικούς τους. Στην ερώτηση «πού βρισκόσαστε;» η απάντηση ήταν η απάντηση ήταν «δεν γνωρίζουμε».
Τον Μάιο του 2016, οι θεατές της παράστασης «Γαμπροί για πούλημα» στο Ράδιο Σίτυ στη Θεσσαλονίκη είδαν τον Κώστα Κόκλα να παθαίνει έμφραγμα επί σκηνής. Ο δημοφιλής ηθοποιός ζήτησε από τους φίλους του να φροντίσουν για την άμεση μεταφορά του στο Νοσοκομείο, καθώς αισθανόταν ισχυρούς πόνους στο στήθος. Ο ηθοποιός μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Άγιος Παύλος. Όπως του είπαν οι γιατροί «λίγο αν αργούσε το ασθενοφόρο, θα ήταν πολύ αργά».
Καθημερινά το 100 (ΕΛΑΣ) και το 166 (ΕΚΑΒ) δέχονται χιλιάδες τηλεφωνικές κλήσεις από πολίτες που έχουν ανάγκη άμεσης αστυνομικής ή ιατρικής βοήθειας. Αφού εντοπιστεί η θέση του καλούντος, πράγμα σχετικά εύκολο, αν βρίσκεται εντός αστικού ιστού οπότε δίνει τη διεύθυνση, αλλά πολύ δύσκολο αν βρίσκεται εκτός πόλεων, ξεκινά η διαδικασία για την αποστολή ασθενοφόρου ή περιπολικού της Αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται χρόνος για να γίνει αυτό.
Το κενό αυτό φιλοδοξούν να καλύψουν δύο συγκοινωνιολόγοι Νότης Παρασκευόπουλος με τον γιο του, οι οποίοι δημιούργησαν μια εφαρμογή κινητών τηλεφώνων ώστε κάποιος μετά από ένα ατύχημα να μπορεί να επικοινωνήσει γρήγορα με την Αστυνομία ή με το ΕΚΑΒ, δίνοντας το στίγμα που βρίσκεται για να μπορούν να τον βρουν άμεσα.
Η εφαρμογή η οποία σχεδιάστηκε μέσω της start-up των δύο συγκοινωνιολόγων σε. συνεργασία με την γαλλική εταιρεία ΝΕΟΜΑ (neoma.ai) ονομάζεται «Safe in Greece» και έχει ολοκληρωθεί.
Που κολλάει η ενεργοποίηση της εφαρμογής
Για να τεθεί σε λειτουργία απαιτείται ο εξοπλισμός όλων των τηλεφωνικών κέντρων της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ που σήμερα πολλές από αυτές λειτουργούν μόνο με χαρτί και στυλό. προκειμένου να βλέπουν σε οθόνη την ακριβή θέση του καλούντος.
Στο πλαίσιο αυτό η start up προσφέρει μέσω εξασφάλισης χορηγιών υπολογιστές σε Αστυνομία και ΕΚΑΒ και ταμπλέτες για όλα τα περιπολικά και τα ασθενοφόρα, ώστε οι συνοδηγοί να πλοηγούν τον οδηγό στην πλέον κατάλληλη διαδρομή για να φτάσουν το συντομότερο στον προορισμό τους.
Η ενεργοποίηση της εφαρμογής κολλάει στο Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και στο Υπουργείο Υγείας. Οι δημιουργοί της εφαρμογής περιμένουν ένα «οκ» από την Πολιτεία για να υπογράψουν ένα συμφωνητικό με τα δύο υπουργεία αποδοχής της δωρεάς των υπολογιστών (κονσόλα λήψης σημάτων συναγερμού από τους πολίτες) προκειμένου αυτοί να εγκατασταθούν. Με αυτόν τον τρόπο θα τους έχει ο τηλεφωνητής δίπλα του και όταν καλεί κάποιος θα βλέπει που είναι.
Τι είναι το SAFE IN GREECE
«Το SAFE IN GREECE δεν είναι απλά μια δωρεάν εφαρμογή ειδοποίησης του 100 & 166 για την ακριβή θέση όποιου καλεί για βοήθεια. Είναι ένα καινοτόμο Σύστημα Ψηφιοποίησης των Υπηρεσιών Άμεσης Δράσης της ΕΛΑΣ και του ΕΚΑΒ, με το οποίο Αστυνομικά και Ασθενοφόρα θα φτάνουν πιο γρήγορα σε όσους έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας Η εφαρμογή είναι δωρεάν» στο ethnos.gr ο Νότης Παρασκευόπουλος. Πατέρας και γιος ασχολήθηκαν εντατικά με την οδική ασφάλεια μετά το θάνατο του Πάνου Μυλωνά. «Ο Πάνος Μυλωνάς ήταν κολλητός φίλος του γιου μου και σκοτώθηκε επιστρέφοντας με διαφορετικά αυτοκίνητα από την Πάτρα όπου σπούδαζαν στην Αθήνα. Είχαν δώσει ραντεβού σε. μια καφετέρια κάτω από την γέφυρα για να πιουν ένα καφέ. Έφτασε ο γιος μου, ο Πάνος δεν έρχονταν. Μετά από λίγη ώρα τον πήρε τηλ. και το σήκωσε αστυνομικός που ήταν στο σημείο που σκοτώθηκε ο Πάνος. Με αφορμή αυτό δημιουργήθηκε το ινστιτούτο 'Πάνος Μυλωνάς' και μας ήρθε η έμπνευση να δημιουργήσουμε αυτή την εφαρμογή».
Πώς λειτουργεί
Μόλις ένας χρήστης της εφαρμογής SAFE IN GREECE χρειαστεί βοήθεια, πιέζει το κατάλληλο κουμπί (panic button):
- Σε περίπτωση που χρειάζεται ιατρική βοήθεια, πιέζει το κουμπί ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ, οπότε και γίνεται κλίση στο 166
- Σε περίπτωση που χρειάζεται αστυνομική προστασία, πιέζει το κουμπί ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ , οπότε και γίνεται κλίση στο 100
Με τη λειτουργία του συστήματος SAFE IN GREECE, όταν ο τηλεφωνητής απαντά σε αυτόν που καλεί για βοήθεια, βλέπει παράλληλα σε χάρτη την ακριβή θέση του
Έτσι, με λιγότερη απασχόληση του τηλεφωνητή, η αναχώρηση του ασθενοφόρου ή του αστυνομικού οχήματος γίνεται πολύ πιο γρήγορα.
Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες αυτός που καλεί για βοήθεια δεν είναι σε θέση να μιλήσει στον τηλεφωνητή της ΕΛΑΣ
Το SAFE IN GREECE για τρεις τέτοιες περιπτώσεις έχει ειδικά κουμπιά κλήσης για βοήθεια. Αυτά τα κουμπιά χρησιμοποιεί ο χρήστης: διαρρήκτης, υπό επίθεση, ενδοοικογενειακή βία.
Η λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής κινητών τηλεφώνων με την επωνυμία Safe in Greece (SiG), η οποία θα είναι ευρείας χρήσης και χωρίς χρηματικό αντίτιμο και θα έχει σκοπό την προώθηση της οδικής ασφάλειας και την προστασία της ανθρώπινης ζωής τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr