Λύπη και σφοδρές αντιδράσεις για τη μικρή Χασίγια: Η απόφαση για ευθανασία και η θέση των φιλόζωων
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Αντιδράσεις προκαλούν οι δυσάρεστες εξελίξεις για τη Χασίγια, το μικρό θηλυκό παράλυτο τιγράκι που βρέθηκε έξω από το Αττικό Πάρκο.
Όπως όλα δείχνουν θα υποβληθεί σε ευθανασία, καθώς η κατάσταση της υγείας του φαίνεται να είναι μη αναστρέψιμη. Η Επιτροπή των 12 κτηνιάτρων, που είχαν αναλάβει να μελετήσουν και να αποφασίσουν την εξέλιξη της υγείας της, κατέληξαν ότι, δεν μπορεί να βελτιωθεί η πολύ επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του, ούτε και να ξαναπερπατήσει. Στο πόρισμα τους αναφέρουν ότι, η ιδιαίτερα επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας του είναι μη αναστρέψιμη, το τιγράκι υποφέρει καθημερινά, με «κάθε του ανάσα».
Επιπλέον, ο Διευθυντής Δασών, Νίκος Μπόκαρης, στον οποίο έχει ανατεθεί από μεριάς ΥΠΕΝ ο χειρισμός της υπόθεσης της Χασίγια, τόνισε χαρακτηριστικά «Με 33 κατάγματα σε όλο της το κορμάκι, κάθε ανάσα της είναι ένας αφόρητος πόνος». «Η λύτρωση της Χασίγια από το μαρτύριο της πρέπει να γίνει "χθες". Εγωκεντρικές και ανεύθυνες απόψεις δεν χωρούν σε ένα πραγματικό φιλόζωο» τονίζει η Νέμεσις.
Αντιδράσεις για την απόφαση
Αυτό προκάλεσε τις αντιδράσεις όχι μόνο το φιλοζωικών σωματείων αλλά και χρηστών του Διαδικτύου.
Ειδικότερα, στο θλιβερό περιστατικό παράνομης κατοχής και εγκατάλειψης της Χασίγια στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, τη διαφαινόμενη ευθανασία της μικρής τίγρης και τις διαχρονικές ευθύνες της Πολιτείας για την προστασία των ζώων, αναφέρεται η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδας:
Το πρόσφατο περιστατικό εγκατάλειψης μίας μικρής λευκής τίγρης στα σκουπίδια έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με τους αυτονόητους συνειρμούς για την παράνομη διακίνηση και κατοχή αυτού, και τη διαφαινόμενη σύμφωνα με τα ΜΜΕ ευθανασία του μας εξοργίζει όλους.
Είναι γνωστό ότι το παράνομο εμπόριο ζώων, άγριων αλλά και συντροφιάς, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το οργανωμένο έγκλημα. Η εκτιμώμενη αξία της παράνομης εμπορίας άγριων ειδών εντός της ΕΕ ήταν τουλάχιστον 4,7 εκατ. Ευρώ το 2019, ενώ το από το 2017 πραγματοποιήθηκαν ετησίως κατά μέσο όρο στην ΕΕ περισσότερες από 6.000 κατασχέσεις άγριων ειδών τα οποία περιλαμβάνονται στον κατάλογο της CITES. Παράλληλα, σε εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ, εκτιμάται ότι 46.000 σκύλοι αποτελούν αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.
Στην χώρα μας, σε κυβερνητικό επίπεδο, απουσιάζει η κουλτούρα προστασίας των ζώων. Η πολυδιάσπαση των αρμοδιοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των κτηνιατρικών αρχών και των αρμοδίων ελεγκτικών υπηρεσιών, έχει συμβάλει στον εκμηδενισμό των ελέγχων και στην απόλυτη αναποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, είτε αφορούν την άγρια ζωή ή τα ζώα συντροφιάς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Προστασίας Ζώων της ΕΛ.ΑΣ., δεν περιλαμβάνεται η παρακολούθηση των υποθέσεων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ζώων, ένα θέμα που ανέδειξε από την πρώτη στιγμή ο φορέας μας και ασκήθηκε και κοινοβουλευτικός έλεγχος από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. ΚΑΜΙΝΗ Γεώργιο και την ανεξάρτητη βουλευτή κα ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ Αγγελική.
Όσο ευχάριστα και να είναι τα εύηχα συνθήματα ως μέρος μίας ανέξοδης και αποτυχημένης επικοινωνιακής διαχείρισης, τόσο άχρηστα είναι για την πραγματική προστασία των ζώων, όπως για ακόμα μια φορά μας απέδειξε η περίπτωση του άτυχου ζώου που βρέθηκε, ως αντικείμενο, σε έναν κάδο απορριμμάτων…
Αντίθετα, η πραγματική προστασία των ζώων επιτυγχάνεται, με επιμονή στη νομιμότητα και σεβασμό στην ευρωπαϊκή πρακτική, την οποία, η εθνική κυβέρνηση που ζητάει εκ νέου την ψήφο μας, έχει ήδη προσυπογράψει».
Αντιδράσεις και από τους χρήστες του διαδικτύου
Η παρέμβαση εισαγγελέα
Σημειώνεται ότι η εγκατάλειψη της μόλις 4 μηνών λευκής τίγρης έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο προκάλεσε μέχρι και την παρέμβαση του εισαγγελέα.
Η Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα παρενέβη αυτεπαγγέλτως και ζήτησε να εντοπιστούν ο υπεύθυνοι της κακοποίησης και εγκατάλειψης του ζώου, που εκτιμάται ότι, είναι θύμα εμπορίου άγριων ζώων. Την μικρή λευκή τιγρή ειχαν εντοπίσει το πρωί της Τρίτης 28 Φεβρουαρίου στα σκουπίδια του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου τα άτομα της καθαριότητας του Δήμου.
- Στη Βουλή νέα ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη - Πότε ψηφίζεται και τι αλλάζει
- Ψηφοδέλτια ΝΔ: Οι νέες αφίξεις, οι αποχωρήσεις και τα πολιτικά… ανοίγματα
- Νέα έκτακτη πληρωμή του επιδόματος παιδιού - Πώς υπολογίζεται το ποσό
- Ο κατοχικός πρωθυπουργός Ιωάννης Ράλλης – Τα Τάγματα Ασφαλείας, η καταδίκη του και το τέλος του στη φυλακή
- ΑΑΔΕ - ΕΦΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών σε 72 και 120 δόσεις
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr