Έσπασαν και φέτος οι μπότηδες στην Κέρκυρα - Τι σηματοδοτεί το ξεχωριστό έθιμο - Εντυπωσιακές εικόνες από το νησί
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Για ακόμα μια χρονιά η Κέρκυρα «έκλεψε» την παράσταση με τα ξεχωριστά πασχαλινά της έθιμα. Στις 9 το πρωί ξεκίνησε η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος, του μοναδικού επιταφίου, του οποίου γίνεται η περιφορά του γίνεται λίγες ώρες πριν την Ανάσταση. Περίπου στις 11 πραγματοποιήθηκε το έθιμο των Μπότηδων, ενώ στη συνέχεια οι φιλαρμονικές του νησιού ξεχύθηκαν στους δρόμους.
Γιατί γίνεται η περιφορά του Επιταφίου της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος το Μεγάλο Σάββατο
Η περιφορά του επιταφίου του Αγίου Σπυρίδωνα το Μεγάλο Σάββατο καθιερώθηκε το 1574 όταν οι Βενετοί, για λόγους ασφαλείας, απαγόρευσαν στους Ορθοδόξους την περιφορά των Επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή, επιτρέποντας μόνο τη λιτανεία του Αγίου το Μεγάλο Σάββατο.
Από τότε οι Κερκυραίοι βγάζουν τον Επιτάφιο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος μαζί με το Σεπτό Σκήνωμα του Αγίου, που στη συγκεκριμένη λιτανεία ο Άγιος έχει θέση χοροστατούντος Επισκόπου και πίσω ακολουθεί ο Επιτάφιος.Η πομπή κινείται ρυθμικά υπό τους ήχους των Φιλαρμονικών ενώ μετά το τέλος της λιτανείας ο Άγιος Σπυρίδωνας θα παραμείνει στη θύρα του μέχρι την Τρίτη του Πάσχα για προσκύνημα.
Τι σηματοδοτεί το έθιμο των μπότηδων
Μετά την πρώτη Ανάσταση στις 11 το πρωί, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες.
Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς ξεκίνησε.
Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, όπου στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.
Η δεύτερη θεωρία αναφέρεται στην περίοδο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής και βλαστικής περιόδου, πετώντας τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα νέα με τους νέους καρπούς.
- Διαρροή εγγράφων από το Πεντάγωνο: Απαγγέλθηκαν κατηγορίες στον 21χρονο - Με πόσα χρόνια φυλάκισης κινδυνεύει
- «Αποχαιρετούν» την πρωτεύουσα και οι τελευταίοι εκδρομείς λίγες ώρες πριν την Ανάσταση - Αυξημένα τα μέτρα της Τροχαίας και κίνηση σε ορισμένα σημεία
- Απογοήτευση στην Κέρκυρα - Δεν ολοκληρώθηκε η περιφορά του Επιταφίου της Μητρόπολης λόγω της βροχής
- Στεγαστικά δάνεια: Ποιοι δανειολήπτες προστατεύονται από το «πάγωμα» των επιτοκίων - Τι έχει ανακοινωθεί
- Ερχεται το ψηφιακό ευρώ και αλλάζει τα πάντα στις πληρωμές - Τα οφέλη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr