Εκλογές 2023 - Το πολιτικό προφίλ των νέων: Οργή και απελπισία τα κυρίαρχα συναισθήματα μετά τα Τέμπη - Τι θα κρίνει την ψήφο τους
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ως «ηθικό σοκ» βιώθηκε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τα συναισθήματα που κυριάρχησαν έπειτα να είναι η οργή και η ντροπή.
Ειδικότερα, τα συναισθήματα που κυριαρχούν σήμερα σε σχέση με το δυστύχημα των Τεμπών είναι, σταθερά, αρνητικά: Οργή (43,7%), Ντροπή (17%), Απελπισία (19,7%). Η «Αισιοδοξία ότι θα αλλάξει η κατάσταση» ανιχνεύεται σε ένα 3,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eteron που διεξήγαγε έρευνα για το πολιτικό προφίλ των νέων μετά τα Τέμπη.
Στις κινητοποιήσεις συμμετείχε το 37, 8% των ερωτηθέντων. Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων (64,6%) δεν εντάχθηκε σε οργανωμένο μπλοκ, ενώ το ποσοστό αυτών που συμμετείχαν για πρώτη φορά ήταν σχετικά μικρό (13,6%) έναντι ενός 84,9%.
Οι συμμετέχοντες/ουσες στις κινητοποιήσεις πληροφορήθηκαν για τα γεγονότα διαμαρτυρίας κυρίως από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (54,3%) και τον κοινωνικό περίγυρό τους (23%).
Οι κύριες ευθύνες για το δυστύχημα των Τεμπών κατανέμονται σχεδόν ισομερώς στην κυβέρνηση 59,5% και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις 58,3% και αντίστοιχα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (28,8% και 22,8% αντίστοιχα). Επικρατέστερη προκρινόμενη λύση προκειμένου να διορθωθεί η κατάσταση θεωρείται η επανακρατικοποιήση του επιβατικού έργου στο σύνολο του (38,3%).
Την πρόθεση ψήφου επηρεάζουν πολύ περισσότερο οι «Ακρίβεια – Πληθωρισμός» (43,4%), «Οικονομία – Ανάπτυξη» (43%), «Δικαιοσύνη – Διαφάνεια» (40%) παρά η «Τραγωδία των Τεμπών» (18,5%).
Αναφορικά με τις ιδεολογικές ταυτίσεις, ο ατομικισμός εμφανίζει μια σχετική αξιακή υπεροχή (22,2%) ενώ μια τάση πολιτιστικού προοδευτισμού εκτεινόμενη από Σοσιαλδημοκρατία μέχρι τον Αναρχισμό είναι εξίσου αξιοσημείωτη (35%). Ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό (19,3%) δηλώνει «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».
Η κρίση εμπιστοσύνης διατρέχει οριζόντια όλο το σύμπλεγμα των θεσμών. Υψηλότερα ποσοστά αναξιοπιστίας αποσπούν τα «Πολιτικά Κόμματα» (88%) και η «Κυβέρνηση» (75,4%) και χαμηλότερα ο «Στρατός» και οι «Ανεξάρτητες Αρχές» (57,7% και 56,9%, αντίστοιχα). Αδιαμφισβήτητη είναι και η έλλειψη εμπιστοσύνης στα ΜΜΕ με την τηλεόραση (86,7%) στην κορυφή.
Η κρίση εμπιστοσύνης στα πολιτικά κόμματα και την κυβέρνηση δεν μεταφράζεται με αποχή από τις εκλογές. Το 82,1% δηλώνει πως πρόκειται να ψηφίσει στις εκλογές της 21ης Μαΐου και το 77,5% ότι προτίθεται να ψηφίσει σε περίπτωση επαναληπτικών.
Δεδομένης της υψηλού βαθμού αναξιοπιστίας στην κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα εν γένει, η ψήφος αποτελεί μια αμυντική πολιτική πράξη και μορφή πολιτικής συμμετοχής χαμηλών προσδοκιών, σύμφωνα με την Eteron. Σε συντριπτικό ποσοστό το δείγμα 66,2% πιστεύει πως η ζωή του πρόκειται να βελτιωθεί μέσω της προσωπικής του προσπάθειας.
Ολόκληρη η έρευνα:
- Τσίπρας στο Open: Αν ο Μητσοτάκης είναι έστω και μισή μονάδα μπροστά, δεν θα πάρει το ρίσκο να πάει σε δεύτερες εκλογές – Έχει ιστορία στις αποστασίες
- Μητσοτάκης: Το αποτέλεσμα θα κρίνει τι θα κάνω την διερευνητική - Μας χωρίζουν μεγάλες διαφορές με το ΠΑΣΟΚ
- Λάζαρος Λασκαρίδης: Τριήμερο πένθος για τον θάνατο του Αντιδημάρχου κήρυξε ο Δήμος Καλλιθέας
- Έρχονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και νέα μεταβολή με καταιγίδες και χαλάζι - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
- Ακίνητα: Μειωμένος κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ του 2024 για όσους ασφαλίσουν φέτος τα σπίτια τους
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με το Κίεβο η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο
Καζακστάν: Ο δραματικός διάλογος πιλότου και πύργου ελέγχου - «Δεν μπορώ να εκτελέσω αριστερή στροφή, ο έλεγχος χάθηκε»
Πώς συνέβη το μποτιλιάρισμα των πέντε χιλιομέτρων στην Αράχωβα - Τι λέει ο Δήμαρχος
Πλημμύρισε το ΣΕΦ: Τεράστιες ζημιές σε cube και γυμναστήριο - Στον «αέρα» το ματς του Ολυμπιακού απέναντι στο Λαύριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr