Οι αντιδράσεις μετά την απόφαση για αποτεφρωτήριο νεκρών στον Ελαιώνα
Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την κατασκευή του – Τι μεσολάβησε μέχρι την υπογραφή υπουργικής απόφασης - Τι δήλωσαν οι Αλέξης Τσίπρας, Γιώργος Καμίνης και Σταύρος Θεοδωράκης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στις αρχές Νοεμβρίου του 2017, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας, είχε δοθεί το «πράσινο φως» για τη δημιουργία του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.
Σε εκείνη τη συνεδρίαση, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισαν για τη χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου στην περιοχή του Ελαιώνα. Καταλληλότερος χώρος για την ανέγερση του Κέντρου, βάσει της απόφασης, κρίθηκε το οικοδομικό τετράγωνο 17, έκτασης περίπου 36 στρεμμάτων, στον Ελαιώνα, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του δήμου Αθηναίων.
Από τότε, βέβαια, πέρασε ένας χρόνος, μέχρι το καθοριστικό βήμα για την κατασκευή αποτεφρωτηρίου από τον δήμο Αθηναίων. Αυτό σηματοδοτήθηκε από την υπογραφή που μπήκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη της σχετικής απόφασης, παρουσία του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη.
Αυτή η υπουργική απόφαση υπεγράφη την περασμένη Πέμπτη και καθορίζει τον χώρο και τις προϋποθέσεις για την κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών, όπως αυτό σχεδιάστηκε και προτάθηκε από τον δήμο Αθηναίων για την περιοχή του Ελαιώνα.
«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου νεκρών, που δεν αποτελούσε απλώς μία δέσμευσή μας αλλά και μία υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στα στοιχειώδη δικαιώματα του πολίτη», δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και επεσήμανε: «Από το 2014 που ξεκινήσαμε την προσπάθεια περάσαμε από τα χίλια κύματα, προκειμένου να διορθωθούν οι αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου και τελικά να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στη χώρα μας».
Τι προβλέπει η υπουργική απόφαση
Η υπουργική απόφαση προβλέπει την κατασκευή του αποτεφρωτηρίου καθώς και τη διαμόρφωση κοινόχρηστων χώρων πρασίνου (στα οικοδομικά τετράγωνα 17 και 29), βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Μητροπολιτικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, που ομόφωνα ενέκρινε την πρόταση του δήμου Αθηναίων.
Στον κοινόχρηστο χώρο δημιουργείται οργανωμένος χώρος πρασίνου που περιλαμβάνει αναψυκτήριο, χώρους συνάθροισης κοινού, αθλητικές εγκαταστάσεις και απαραίτητες υποδομές, για τη φύλαξη και τη συντήρηση του χώρου. Οι περιφράξεις θα είναι φυτικές, η υπάρχουσα υψηλή βλάστηση προστατεύεται ενώ τα υλικά επίστρωσης και η φύτευση θα είναι σύμφωνα με τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.
Μία από «τις πιο σημαντικές αλλά ταυτόχρονα και πιο αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης νεκρών, στον Δήμο Αθηναίων.
Μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, ο κ. Τσίπρας σχολίασε στον λογαριασμό του στο twitter ότι «ήταν αυτονόητο και γίνεται πράξη».
«Η υπογραφή της απόφασης για τη δημιουργία Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στο Δήμο Αθηναίων από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, είναι μια από τις πιο σημαντικές αλλά ταυτόχρονα και πιο αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Ήταν αυτονόητο και γίνεται πράξη».
Με ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού σχολίασε την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που ανοίγει τον δρόμο για την κατασκευή του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών στον Ελαιώνα, όπως αυτό σχεδιάστηκε και προτάθηκε από τον δήμο Αθηναίων.
«Όχι, δεν θα πανηγυρίσουμε τη νιοστή υπογραφή για το #αποτεφρωτήριο που ΘΑ γίνει κάποτε στην Αθήνα. Θα περιμένουμε τη στιγμή που θα πάψουν να εξορίζονται οι νεκροί στη Βουλγαρία για αποτέφρωση. Μόνο τότε θα έχουμε νικήσει τα γραφειοκρατικά και άλλα τέρατα της οπισθοδρόμησης», έγραψε ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Στην Ελλάδα η αποτέφρωση ναι μεν επετράπη με νόμο το 2006, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες είχαν προχωρήσει στον θεσμό της αποτέφρωσης από τα τέλη κιόλας του 19ου αιώνα, ωστόσο δεν μπορούσε να βρει εφαρμογή στην πράξη εάν δεν προχωρούσε η πολιτεία σε μια σειρά ειδικών νομοθετικών ρυθμίσεων. Μάλιστα, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται μέχρι και 3.000 αποτεφρώσεις Ελλήνων κυρίως στη Βουλγαρία, με το κόστος συχνά να φτάνει ακόμη και τα 2.500 ευρώ.
Τώρα πια, οι αποτεφρώσεις θα γίνονται στον Ελαιώνα, όπου το κόστος για την αποτέφρωση έχει υπολογιστεί στα 500 ευρώ.
Για να φτάσουμε, βέβαια, στην υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, μεσολάβησαν πολλές προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου οι εγκαταστάσεις του αποτεφρωτηρίου χαρακτηρίζονταν «επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία και το φυσικό, αστικό περιβάλλον». Μέχρι να γίνει η εκδίκαση οι σχετικές εργασίες σταμάτησαν.
Τώρα πια, όμως, ο δρόμος ανοίγει και οι καύσεις των νεκρών θα γίνονται στον Ελαιώνα. Και ίσως κάποια στιγμή περάσει στην κοινή συνείδηση ότι το αποτεφρωτήριο δεν είναι κρεματόριο…
Σοκαριστικό βίντεο από το Ηράκλειο: Ο οδηγός γκαζώνει και σκοτώνει την 36χρονη με ασύλληπτη ταχύτητα – Ομολόγησε ότι έστησε καρτέρι θανάτου
Τάσεις MRB: Η διαφορά ΝΔ με ΠΑΣΟΚ – Κυριαρχούν ο φόβος, οργή και απαισιοδοξία – Τι πιστεύουν για την επανεκλογή Τραμπ
Πώς έφτασαν στα ίχνη του 29χρονου εκτελεστή του Κιρίλοφ - Το αυτοκίνητο που νοίκιασε
Παντρεύτηκε για δεύτερη φορά η Αντριάνα Λίμα - Το προφίλ του συζύγου της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr