Θάνατος 11μηνου βρέφους στην Κρήτη: Στο εδώλιο του δικαστηρίου ο γιατρός
Το βρέφος είχε ξεψυχήσει τον Νοέμβριο του 2012 στο ΠΑΓΝΗ, όπου είχε υποβληθεί σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση βουβωνοκήλης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στιο δικαστήριο θα αναβιώσει αύριο Παρασκευή η υπόθεση θανάτου του 11μηνου βρέφους της οικογένειας Κοσμαδάκη, το οποίο είχε ξεψυχήσει τον Νοέμβριο του 2012 στο ΠΑΓΝΗ, όπου είχε υποβληθεί σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση βουβωνοκήλης.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης αναμένεται να καθίσει ο γιατρός, ο οποίος τον Ιούνιο του 2017 καταδικάστηκε - σε πρώτο βαθμό - σε φυλάκιση 4 ετών για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βάρος του άτυχου μωρού.
Στις αρχές του Νοεμβρίου του 2012, μετά την πρώτη προγραμματισμένη επέμβαση βουβωνοκήλης στην οποία είχε υποβληθεί το αδικοχαμένο αγοράκι, παρουσιάστηκαν σημαντικές επιπλοκές: Το 11μηνο βρέφος αντιμετώπιζε φρικτούς πόνους και είχε έντονο πρήξιμο, γεγονός που ανησύχησε τους γονείς του.
Στις 3 Νοεμβρίου, το μωρό υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση, χωρίς ωστόσο η κατάσταση της υγείας του να βελτιωθεί. Λίγες ώρες μετά, το μωρό εισήχθη ξανά στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε τρίτη επέμβαση. Σ’ αυτήν το βρέφος υπέστη καρδιακή ανακοπή και λίγες ώρες μετά ξεψύχησε...
Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου (Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου), ο κατηγορούμενος παιδοχειρουργός, «όντας υπόχρεος, λόγω του επαγγέλματός του (ιατρός), σε ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή, από αμέλεια, δηλαδή από έλλειψη της προσοχής την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει, δεν πρόβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα που προκάλεσε η πράξη του και προξένησε τον θάνατο άλλου».
Στις 7 Ιουνίου του 2017, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου έκρινε ένοχο τον γιατρό για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο εισαγγελέας της Έδρας είχε προτείνει την ενοχή του κατηγορουμένου για την εν λόγω πράξη. Ο εισαγγελέας είχε προτείνει τότε να χορηγηθεί ελαφρυντικό στον γιατρό.
Η υπεράσπιση του παιδοχειρουργού ζήτησε από το δικαστήριο να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Εντούτοις, η Έδρα δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στον κατηγορούμενο, καταδικάζοντάς τον σε ποινή φυλάκισης 4 ετών, με τριετή αναστολή. Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας είχε προτείνει να επιβληθεί στον γιατρό φυλάκιση τριών ετών.
Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, πάντως, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου Θανάσης Γαλήνας ήταν “καταπέλτης” για τον κατηγορούμενο, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο γιατρός δεν κατάφερε στην απολογία του να αποδείξει την αθωότητά του. Εξάλλου, ο κ. Γαλήνας είχε πει τότε ότι δεν προέκυψε από κάπου ότι τα ράμματα τα οποία τοποθέτησε ο παιδοχειρουργός στο βρέφος ήταν ελαττωματικά, όπως ισχυρίζεται η πλευρά του γιατρού.
Ο ίδιος ο γιατρός, πάντως, κατά την απολογία του, η οποία διήρκεσε σχεδόν μία ώρα, ανέλυσε - μεταξύ άλλων - διεξοδικά τα ιατρικά δεδομένα της υπόθεσης, εμμένοντας στην αθωότητά του.
Το σκεπτικό της απόφασης
Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου, στις 31 Οκτωβρίου του 2012 ο κατηγορούμενος, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην οποία προέβη στο 11μηνο βρέφος για την αποκατάσταση της βουβωνοκήλης, δε φρόντισε «να συρραφτεί στεγανά το στόμιο του κηλικού σάκου, με αποτέλεσμα το στραγγαλισμό των αιμοφόρων αγγείων του εγκολεασθέντος και περισφιχθέντος τμήματος του λεπτού εντέρου εντός του κηλικού σάκου».
Σύμφωνα πάντα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, στις 3 Νοεμβρίου ο κατηγορούμενος προέβη σε δεύτερη χειρουργική επέμβαση στο μωράκι λόγω υποτροπής της βουβωνοκήλης. Κατά τη δεύτερη επέμβαση διαπιστώθηκε «ρήξη των ραμμάτων και είσοδος τμήματος του λεπτού εντέρου στον κηλικό σάκο έως το όσχεο», με τον γιατρό να προχωρά σε «τελικο-τελική αναστόμωση του λεπτού εντέρου επί μη υγιούς ιστού, δηλαδή επί σηπτικού εδάφους».
Σύμφωνα με το δικαστήριο, εξάλλου, ο παιδοχειρουργός δε φρόντισε να νοσηλευτεί το βρέφος στη ΜΕΘ Παίδων, ιδίως αμέσως μετά τη δεύτερη επέμβαση, όπου διαπιστώθηκε «ρήξη-διάτρηση του εντέρου και ισχαιμία αυτού, αλλά και εκ του λόγου ότι το βρέφος, μετά την πρώτη χειρουργική επέμβαση, εμφάνισε υψηλό πυρετό, εμετούς, 19.000 λευκά αιμοσφαίρια από 14.000 προεγχειρητικά, τα οποία στη συνέχεια έπεσαν στα 3.200, μετεωρισμό κοιλίας και διόγκωση του οσχέου, που καταδείκνυαν ότι το βρέφος οδηγείτο σε σήψη, ώστε να αναζωογονηθούν τα ζωτικά του όργανα και να αποφευχθεί πιθανή λοίμωξή του από ανθεκτικά μικρόβια».
Σύμφωνα με το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου, «αποτέλεσμα των ως άνω ενεργειών και παραλείψεών του ήταν να προκληθεί στο βρέφος πολυοργανική ανεπάρκεια ένεκα οξείας περιτονίτιδας και νέκρωσης ευρέως τμήματος του λεπτού εντέρου, που αιτιακά οδήγησε στον θάνατό του την 5η/11/2012, παρά το γεγονός ότι την 4η/11/2012 υποβλήθηκε και σε τρίτη, ατελέσφορη χειρουργική επέμβαση».
Μετά την καταδικαστική σε βάρος του απόφαση, ο γιατρός άσκησε έφεση, η οποία αναμένεται να εκδικαστεί αύριο Παρασκευή από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης.
Πηγή: neakriti.gr
Πώς το Μαξίμου έφτασε στη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ –Το παρασκήνιο, οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι και οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη
Πολυτεχνείο: «Αστακός» η Αθήνα με 5.500 αστυνομικούς - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Αστοχία στην πρόγνωση για την κακοκαιρία Alexandros: Ποιά ήταν τα αίτια - Η εξήγηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Επιστρέφει με νέα ταινία ο James Bond - Οι αποκαλύψεις για τον πρωταγωνιστή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr