Καστοριά: Αφανίζονται καθημερινά οι χήνες και τα μικρά τους από τα αυτοκίνητα
Χήνες και πάπιες με τα μικρά τους βγαίνουν στον δρόμο για να τραφούν από τους επισκέπτες που τα ταΐζουν και χάνουν τη ζωή τους από τα Ι.Χ. που τρέχουν με υπερβολική ταχύτητα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Σε παγίδες θανάτου έχουν μετατραπεί πολλά σημεία του κεντρικού, παραλίμνιου δρόμου της Καστοριάς, καθώς μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο συγκεκριμένο δρόμο, σκοτώθηκαν 12 χήνες και πάπιες. «Ο παραλίμνιος δρόμος στην είσοδο της Καστοριάς, σε μία έκταση περίπου 2 χιλιομέτρων είναι σημείο καρμανιόλα για τα πουλιά, που αναζητούν τροφή στα χόρτα ή στα χέρια των επισκεπτών. Σκεφτόμαστε σοβαρά να περιφράξουμε ένα μέρος της όχθης, ώστε να πηγαίνουν εκεί οι τουρίστες, να ταΐζουν τα πουλιά για να μην αναγκάζονται αυτά να βγαίνουν στον δρόμο», δήλωσε στο ethnos.gr, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, από την Εταιρεία Περιβάλλοντος Καστοριάς.
Παρότι είναι εξοικειωμένες με την ανθρώπινη παρουσία οι χήνες και οι πάπιες τρομάζουν από τα κορναρίσματα των αυτοκινήτων και προσπαθώντας να διαφύγουν βρίσκουν φρικτό θάνατο κάτω από τις ρόδες τους. Όπως αναφέρουν τα στελέχη της Εταιρείας Περιβάλλοντος, ο αριθμός των παρυδάτιων πουλιών που βρίσκονται στη λίμνη Καστοριάς είναι φέτος ικανοποιητικός και φτάνει στις 9.600 άτομα.
Στη λίμνη που φέρει το όνομα Ορεστιάδα, υπάρχει μια από τις μεγαλύτερες αποικίες αστικού ιστού πανελλαδικά και είναι χαρακτηριστικό πως οι λαγγόνες διαβιούν δίπλα στο μεγάλο εμπορικό κέντρο της πόλης. Τα πουλιά της λίμνης είναι πλέον φιλικά, πλησιάζουν τους επισκέπτες και τρώνε από τα χέρια τους, ενώ το τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. θα ξεκινήσει σύντομα μια μελέτη γι΄ αυτό ακριβώς το θέμα, τη φιλικότητα των παρυδάτιων πτηνών.
Ερωδιοί, κορμοράνοι, αργυροπελεκάνοι, λαγγόνες, αλλά και κύκνοι, χήνες, πάπιες, αναπαράγονται στη λίμνη και στο παραλίμνιο δάσος. Συνολικά έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 είδη πουλιών, από τα οποία τα 90 αναπαράγονται εκεί, ενώ 45 είναι είδη προστατευόμενα σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ και 33 κατατάσσονται στις κατηγορίες του Κόκκινου Βιβλίου των Σπονδυλόζωων της Ελλάδας.
Στη λίμνη υπάρχει ο σημαντικότερος τόπος αναπαραγωγής βουβόκυκνου, ενώ για τον χηνοπρίστη η Καστοριά είναι ένα από τα νοτιότερα πεδία κατανομής του. Η περιοχή είναι μια από τις ελάχιστες στην Ελλάδα όπου διαχειμάζουν οι νυχτοκόρακες, ενώ εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των σκουφοβουτηχταριών. Κάποια από τα είδη αυτά απαντώνται όλο τον χρόνο, όπως οι αργυροπελεκάνοι, τα ποταμογλάρονα, οι νανοτσικνιάδες, οι σταχτοτσικνιάδες, κ.ά.
Η λίμνη Ορεστιάδα σχηματίστηκε πριν από περίπου 10.000.000 χρόνια (κατά το Μειόκαινο) και η σημερινή μορφή της αποτελεί κατάλοιπο μιας παλαιότερης εκτεταμένης λίμνης με έκταση 164 τετραγωνικά χιλιόμετρα και βάθος που ξεπερνούσε τα 50 μέτρα. Έχει έκταση 28 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέσο βάθος νερών 4,40m και μέγιστο βάθος 8,50m. Πέρα από τον ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό ειδών πουλιών που φιλοξενεί, είναι η μοναδική φυσική λίμνη της Ελλάδας, στην οποία εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικής έκτασης παρόχθια δάση υδρόφιλων δέντρων, που συνιστούν σήμερα έναν από τους σπανιότερους οικότοπους του ευρωπαϊκού χώρου.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr