«Γόρδιος δεσμός» η φοιτητική στέγη: Ελάχιστα τα σπίτια, δυσθεώρητα τα ενοίκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Θα δυσκολευτούν πολύ οι φοιτητές, προκειμένου να βρουν στέγη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αφού σε όλες τις περιοχές, που δεν απέχουν πολύ από κάποιο πανεπιστήμιο, είναι ελάχιστα τα διαθέσιμα σπίτια και ακόμα λιγότερα αυτά που βρίσκονται σε καλή κατάσταση, ενώ οι τιμές ενοικίασης έχουν φτάσει στα ύψη και η διαφορά τους είναι σημαντική σε σχέση με πέρυσι.
Μέχρι στιγμής ελάχιστοι είναι οι φοιτητές και στις δύο πόλεις που έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση σπιτιού, με σημαντικό μέρος αυτών να αναμένεται να βγει στην αγορά ακόμα και την τελευταία στιγμή, προκειμένου να γλυτώσει δύο-τρία ενοίκια.
Όπως υποστηρίζουν επαγγελματίες του χώρου της αγοράς ακινήτων στο ethnos.gr, μονόδρομος για μεγάλη μερίδα φοιτητών για φέτος αποτελεί η συγκατοίκηση, χωρίς να αποκλείεται κάποιοι από αυτούς, αν δεν έχουν περάσει σε πανεπιστημιακή σχολή της πόλης που διαμένουν, να ξαναδώσουν πανελλαδικές εξετάσεις, προκειμένου να αποφύγουν τα έξοδα.
Την ίδια στιγμή ως μέτρα που κινούνται σε απολύτως σωστή κατεύθυνση χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των κτηματομεσιτών τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για κατασκευή νέων εστιών για 8.500 φοιτητές, για φτηνά στεγαστικά δάνεια για νέους, για συνέχιση του θεσμού της κοινωνικής κατοικίας και για εφαρμογή του θεσμού Κοινωνικής Αντιπαροχής, με στόχο την ανέγερση 2.500 διαμερισμάτων σε ακίνητα του Δημοσίου.
Σημειώνουν, ωστόσο, ότι περίπου αντίστοιχες εξαγγελίες έγιναν και πέρυσι, χωρίς, όμως, να έχει υλοποιηθεί κάτι μέχρι στιγμής και τονίζουν ότι τα μέτρα θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή το συντομότερο δυνατό.
Αθήνα: Στα 10 ευρώ/τ.μ. μεσοσταθμικά το μηνιαίο μίσθωμα
Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά την Αθήνα, στα δέκα ευρώ το τετραγωνικό μέτρο έχει φτάσει μεσοσταθμικά το ζητούμενο μηνιαίο μίσθωμα για ενοικίαση φοιτητικής στέγης λόγω της τεράστιας έλλειψης σπιτιών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής, Λευτέρη Ποταμιάνο.
«Στου Ζωγράφου, στο Αιγάλεω, στον Πειραιά, στην Καλλιθέα, στο Νέο Κόσμο και σε όλες τις άλλες περιοχές που βρίσκονται κοντά στο πανεπιστήμιο και τις επιλέγουν κατά κόρον οι φοιτητές, τα διαθέσιμα σπίτια είναι πολύ λίγα και οι τιμές ενοικίασης πολύ υψηλές. Φτάνουν μεσοσταθμικά τα δέκα ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, αλλά ακόμα και να διαθέτει κάποιος τα χρήματα αυτά, πάλι θα δυσκολευτεί να βρει ακίνητο λόγω της έλλειψης. Θα πρέπει κάποιος να αρχίσει να ασχολείται πλέον σοβαρά με το θέμα αυτό, αφού τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. Θα πρέπει και οι ιδιοκτήτες να καταλάβουν ότι το πιο συμφέρον γι’ αυτούς είναι να βρουν σωστό και φερέγγυο ενοικιαστή και όχι να εστιάζονται στο υψηλότερο ενοίκιο. Ο φερέγγυος ενοικιαστής δε πρόκειται να τους αφήσει απλήρωτα ενοίκια. Όσο υψηλότερη είναι η ζητούμενη τιμή, τόσο ανεβαίνει το ρίσκο για τον ιδιοκτήτη, να του αφήσουν… φέσια. Επίσης, όσο αυξάνονται οι τιμές, τόσο ανεβαίνει ο κίνδυνος κάποια στιγμή απότομα να διορθωθούν προς τα κάτω», λέει στο ethnos.gr ο κ. Ποταμιάνος.
Θεσσαλονίκη: Από 350 έως 600 ευρώ τα ζητούμενα μισθώματα
Σημαντικά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν και στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητές στην προσπάθεια εξεύρεσης φοιτητικής στέγης, αφού είναι μικρός ο αριθμός των διαθέσιμων σπιτιών. Όπως λέει ο μεσίτης και πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τιμών Ακινήτων Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κώστας Γεωργάκος, τα ζητούμενα ενοίκια στις περιοχές κοντά στην πανεπιστημιούπολη κυμαίνονται μεταξύ 350 και 600 ευρώ και πολύ σπάνια πέφτουν στα 300 ευρώ.
«Τα ενοίκια που ζητούνται είναι πολύ υψηλά. Τέτοιες τιμές δεν υπήρχαν παλαιότερα και αυτό ξεκάθαρα οφείλεται στην έλλειψη σπιτιών. Είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί η συγκατοίκηση, ενώ αρκετοί θα είναι οι φοιτητές που θα αναγκαστούν να κλείσουν ένα ακριβό διαμέρισμα προσωρινά και θα αναζητήσουν άμεσα ένα φτηνότερο», αναφέρει ο κ. Γεωργάκος.
Κατά τον ίδιο, μέχρι στιγμής ελάχιστοι είναι οι φοιτητές που ξεκίνησαν την αναζήτηση φοιτητικής στέγης.
«Η αιτία γι’ αυτό είναι η οικονομική δυσπραγία. Κάποιοι, προκειμένου να μειώσουν, όσο γίνεται τα έξοδα ή έστω να κερδίσουν ενοίκια δύο μηνών, θα κλείσουν σπίτι λίγο πριν ξεκινήσουν τα μαθήματα. Επίσης, ξέρω περιπτώσεις φοιτητών, που πέρασαν σε άλλη πόλη από τον τόπο διαμονής τους, οι οποίοι θα ξαναδώσουν εξετάσεις, για να αποφύγουν τα έξοδα», καταλήγει ο κ. Γεωργάκος.
Να υλοποιηθούν άμεσα οι εξαγγελίες
Αναφερόμενοι στις εξαγγελίες μέσω tweet του Κυριάκου Μητσοτάκη οι εκπρόσωποι των μεσιτών υποστηρίζουν ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και ζητούν να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα.
«Το σημαντικό είναι να υλοποιηθούν, όσο γίνεται πιο γρήγορα, οι δεσμεύσεις. Να μην υπάρξει καμία άλλη αργοπορία, αφού ήδη έχουμε αργήσει. Ένα χρόνο δεν προχώρησε τίποτα, αν και έγιναν και πέρυσι, στη ΔΕΘ, περίπου αντίστοιχες εξαγγελίες», τονίζει ο κ. Ποταμιάνος.
«Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε αυτά που εμείς οι μεσίτες λέμε εδώ και πολύ καιρό ότι πρέπει να γίνουν. Μόλις υλοποιηθούν οι εξαγγελίες, πιστεύω ότι θα έχουμε μία άλλη, καλύτερη χώρα τουλάχιστον στον τομέα των ακινήτων», σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Γεωργάκος.
- Γιατί ο Μητσοτάκης μιλά για «μεγάλες αλλαγές»: Ποια ατζέντα βάζει μπροστά
- «Γόρδιος δεσμός» η φοιτητική στέγη: Ελάχιστα τα σπίτια, δυσθεώρητα τα ενοίκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
- Από art deco τραπεζαρία, μέχρι… απινιδωτή: Εικόνες αδιανόητης χλιδής στο τρένο του Πούτιν
- Κι όμως υπήρξαν: Τα θρυλικά κλαμπ των παχύσαρκων στις ΗΠΑ - «Είμαστε χοντρούληδες και καμαρώνουμε, δεν παλεύουμε, δεν τρέχουμε»
- ΜΑΚΒΕΛ: Από τον Χάρρυ Κλυνν του 1985 στα PL μακαρόνια και πίσω με rebranding
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr