«Μπαλάκι» οι ευθύνες για τις φωτιές: «Δεν θα γίνουμε ο εύκολος αυτοφωράκιας του κράτους», απαντούν οι δήμαρχοι μετά τις βολές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τα βέλη που τους εκτόξευσαν από την Τρίτη επιστρέφουν στην κεντρική κυβέρνηση οι δήμαρχοι τονίζοντας ότι δεν πρόκειται ούτε να παραμείνουν σιωπηλοί, ούτε να αποτελέσουν τους αυτοφωράκηδες και τους καρπαζοεισπράκτορες για τις φωτιές.
Στο κέντρο αυτής της διαχρονικής έριδας μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών αιρετών για τις ευθύνες των πυρκαγιών, οι οποίες πετάγονται ως μπαλάκι τόσο μεταξύ τους όσο και κατά του ΔΕΔΔΗΕ ή των υπουργείων, βρίσκονται για άλλη μια φορά οι πολίτες που παραμένουν στο ίδιο έργο θεατές κάθε χρόνο βλέποντας εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και προσωπικές περιουσίες να γίνονται στάχτη με την πρόληψη να εξακολουθεί να υποτιμάται παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις από τα αρμόδια χείλη.
Τα πυρά που δέχτηκε χθες η Τοπική Αυτοδιοίκηση από αρμόδιους υπουργούς περί ολιγωρίας στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της και περί της διαχείρισης της επιχορήγησής της για την πυροπροστασία αποτέλεσαν κεντρικό θέμα της συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου χαρακτήρισε «άδικες» τις κατηγορίες και την επίθεση που δέχονται οι Δήμοι, γεγονός που επαναλαμβάνεται διαχρονικά και κάθε φορά που προκύπτει πρόβλημα, το οποίο αγγίζει τις ευθύνες του κράτους.
Ο κ. Κυρίζογλου επανέλαβε ότι «οι φωτιές δεν ξεκίνησαν από την πλατεία Συντάγματος και πήγαν στα δάση, δεν ξεκίνησαν δηλαδή από περιοχές ευθύνης - κατά το νόμο και τον κοινό νου - των Δήμων αλλά ξεκίνησαν από δασικές και αγροτικές περιοχές, την ευθύνη για τους καθαρισμούς των οποίων δεν φέρουν οι οικείοι Δήμοι. Την ευθύνη φέρουν αποκλειστικά η Δασική Υπηρεσία, ο ΔΕΔΔΗΕ κ.λπ.».
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε δημοσιεύματα για χρηματοδότηση ύψους 150 εκ. ευρώ στους δήμους επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «ουδέν ψευδέστερον αυτού». Ανέφερε μάλιστα αναλυτικά τα ποσά των χρηματοδοτήσεων για τη φετινή και την περσινή χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία:
Τα χρήματα που δόθηκαν το 2023 είναι 23.400.000 ευρώ στους Δήμους και 1.860.000 ευρώ στους Συνδέσμους Δήμων, συνολικά 25 εκ. ευρώ, ενώ
το 2022 είχαν δοθεί 16.910.000 ευρώ στους Δήμους και 1.490.000 στους Συνδέσμους Δήμων, συνολικά 17.400.000 ευρώ.
«Είναι θετικό το γεγονός ότι υπήρξε αύξηση της επιχορήγησης, το αναγνωρίζουμε, τόνισε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν τα συγκεκριμένα κονδύλια», ανέφερε προσθέτοντας πως επίσης θετικό είναι το γεγονός ότι φέτος οι συμβάσεις για την πρόσληψη των εποχικού προσωπικού πυροπροστασίας έγιναν πεντάμηνες από τετράμηνες, αλλά αν μιλάμε συνολικά για το προσωπικό για την πολιτική προστασία οι συμβάσεις θα πρέπει να γίνουν οκτάμηνες.
«Σε καμία περίπτωση δε θα είμαστε καρπαζοεισπράκτορες. Οπου υστερούμε, όπου έχουμε άδικο θα βγούμε και θα το πούμε, αλλά αν δε φταίμε και κατηγορούμαστε άδικα, θα βγαίνουμε δημόσια και θα βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους», είπε ο κ. Κυρίζογλου.
Πολιτικό χαρακτήρισε το ζήτημα ο Α΄Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Κάρναβος, τονίζοντας ότι το κράτος επιχειρεί να βρει στην Αυτοδιοίκηση έναν εύκολο «αυτοφωράκια»: «Εγείρεται πολιτικό ζήτημα. Για μια ακόμα φορά σε μια δύσκολη στιγμή, σε μια στιγμή που το κράτος αντιμετώπισε προβλήματα, εμφανίστηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ένα ειδος εύκολου αυτοφωράκια. Για μία αρμοδιότητα, η οποία δεν εμπίπτει σε μας», είπε συμπληρώνοντας ότι η χρηματοδότηση που λαμβανουν οι δήμοι αφορά αυστηρά 65.000 στρέμματα σε περιοχές εντός σχεδίου.
Επιστρέφοντας τα βέλη μάλιστα ρώτησε:
Εχει υλοποιηθει ο νόμος Χαρδαλιά του 2020:
Εχει τη σωστή δομή το υπουργείο Κλιμακτικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας;
Υπάρχει κατανομή δραστηριοτήτων ανάμεσα στους φορείς για πυροπροστασία ακόμα και με τις Περιφέρειες;
«Θα μείνω στο πολιτικό ζήτημα ότι μας επέλεξε το κράτος για αυτοφωράκια κι αυτό είναι απαράδεκτο», σημείωσε προτείνοντας εκτός της δημοσιότητας και πολιτικές παρεμβάσεις σε επίπεδο κυβέρνησης.
Αλλωστε – όπως είπε – παρόμοιο κλίμα είχε διαμορφωθεί και στη διυπουργική που είχε πραγματοποιηθεί τις προηγούμενες ημέρες στο Συντονιστικό.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη Ιγνάτιος Καιτετζίδης επεσήμανε ότι μαζί με τον δήμο Νεάπολης Συκεών έχουν το 80% του περιαστικού δάσους του Σειχ Σου: «Ας μας πει όποιος θελει από το Σύνταγμα πως με τα 35.000 ευρώ που μας πετάνε μπορούμε να φροντίσουμε δάση, δημοτικές και ιδιωτικές εκτάσεις».
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επεσήμανε ότι υπάρχουν δήμοι που έχουν 150 χωριά ο καθένας: «Εχουν μέχρι και 2.000 παρατημένα οικόπεδα. Με τα χρήματα που δίδονται, για παράδειγμα στο Δήμο μου (αμιγώς αστικός Δήμος), μπορώ να καθαρίσω τα 40 παρατημένα οικόπεδα που έχω. Όμως ο Δήμος Αγρινίου με τους 150 οικισμούς και τα 1.247 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκταση μπορεί να προβεί στους απαιτούμενους καθαρισμούς με τα χρήματα που παίρνει; Που ζούμε; Σε ποιους τα λέμε αυτά; Και έρχονται κάποιοι και τοποθετούνται με έναν μη προσήκοντα και απαράδεκτο τρόπο εναντίον μας».
Ο κ. Κυρίζογλου επανέλαβε ότι οι δήμοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν κάνει τη δουλειά τους και έχουν προβεί στους καθαρισμούς στις εντός σχεδίου περιοχές, ενώ διευκρίνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει την ευθύνη για τις εκτός σχεδίου περιοχές ούτε τις δασικές εκτάσεις.
Αποτυχημένο το μοντέλο αντιμετώπισης των πυρκαγιών
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, η ίδια η ζωή έδειξε ότι από το 1998 που μεταφέρθηκε η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, το μοντέλο ήταν αποτυχημένο.
Οπως είπε, είχαμε 200 νεκρούς, πάνω από 3.000 σπίτια, αμέτρητα ζώα και χιλιάδες στρέμματα δασών και αγροτικών εκτάσεων καμένα. «Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, είναι άμεση ανάγκη να αλλάξει η στρατηγική και ο σχεδιασμός της πρόληψης και της καταστολής των πυρκαγιών υπαίθρου, με άμεση επαναδιοργάνωση και επαναστελέχωση των αποδιοργανωμένων και υποστελεχωμένων Δασικών Υπηρεσιών, με ανάθεση σ’ αυτές της διαχείρισης των δασών, της πρόληψης και κατάσβεσης των πυρκαγιών στα δάση και τις δασικές εκτάσεις και με εμπλοκή και των τοπικών κοινωνιών και των γεωργικών, δασικών και μελισσοκομικών συνεταιρισμών και των ρητινοκαλλιεργητών.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία να έχει την ευθύνη των λεγόμενων αστικών πυρκαγιών και όταν απαιτείται θα συνεπικουρεί τη Δασική Υπηρεσία.
Αυτό έδειξε η ίδια η ζωή. Και επειδή φωτιές είχαμε και θα έχουμε και ζούμε τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική στην αντιμετώπισή τους», κατέληξε.
Τελικά χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν; Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
«Λευκή» ουκρανική επέλαση στη χώρα: Πού χτυπά ο χιονιάς το επόμενο 3ήμερο – Το ενδεχόμενο χιονοκαταιγίδων στην Αττική
Οδηγοί εγκλωβίστηκαν από τα νερά στο Σχηματάρι: Τους είπαν να αφήσουν τα αμάξια τους εκεί μέχρι στην Παρασκευή
Η σοκολάτα Ντουμπάι αναδεικνύεται σε must αυτά τα Χριστούγεννα - Πώς δημιουργήθηκε το περίφημο γλύκισμα με τις στρώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr