Συνεχίζεται η ομηρία των ιδιοκτητών: Ραντεβού τον Σεπτέμβρη με διπλή νομοθετική ρύθμιση για εκτός σχεδίου και κατά παρέκκλιση οικόπεδα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ραντεβού τον ...Σεπτέμβρη δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στους χιλιάδες μικροϊδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές εκτός σχεδίου με την πολιτική ηγεσία να δεσμεύεται εκ νέου για διπλή νομοθετική παρέμβαση τόσο για τα κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα όσο και για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα με εμβαδόν άνω των τεσσάρων στρεμμάτων.
Εως τότε η ομηρία των ιδιοκτητών θα συνεχίζεται παραλλήλως με την «παράλυση» στην αγορά ακινήτων που έχει επιφέρει η γνωστή πια απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για ακίνητο στην Πάτμο, σύμφωνα με την οποία η εξασφάλιση της οικοδομησιμότητας προυποθέτει ήδη από το 1985 και την ύπαρξη προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο.
Σε πολλές περιοχές επικρατεί απόλυτο χάος καθώς παρατηρείται πάγωμα της έκδοσης οικοδομικών αδειών, των οικοδομικών εργασιών και αγοραπωλησιών γεωτεμαχίων που ήταν σε εξέλιξη, ενώ το έργο της αναγνώρισης των οδών καθώς και τα Τοπικά Χωροταξικά και Πολεοδομικά Σχέδια δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν και να ισχύσουν πριν το 2027.
Ταυτόχρονα και ως αποτέλεσμα από τον περασμένο Φεβρουάριο δεν εκδίδονται από τις Υπηρεσίες Δόμησης (ΥΔΟΜ) πράξεις οικοδομησιμότητας σε οικόπεδα που δεν διαθέτουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένο κοινόχρηστο χώρο, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση αυτών των υποθέσεων στις Πολεοδομίες.
Το υπουργείο είχε υποσχεθεί προεκλογικά νομοθετική ρύθμιση, η οποία τελικώς την τελευταία στιγμή δεν κατατέθηκε στη Βουλή με αποτέλεσμα το πρόβλημα να παραμένει και να διογκώνεται μήνα με το μήνα.
Σε ό,τι αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς προανήγγειλε την Παρασκευή στη Βουλή - απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Δημήτρη Μπιάγκη - ότι επίκειται νομοθετική ρύθμιση: «Ολο αυτό το οποίο έχει δημιουργηθεί, χρήζει νομοθετικής ρύθμισης - παρέμβασης, διότι με διευκρινίσεις, εγκυκλίους και απαντήσεις, δεν είναι ισχυρά επιχειρήματα, δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν, άρα εκκρεμεί παρέμβαση νομοθετική, για να κλείσουμε το θέμα της εκκρεμότητας με τις εκτός σχεδίου περιοχές. Έχουμε μία βάση πρότασης, επειδή παρήλθε παραμονές των προηγούμενων εκλογών και δεν θέλαμε σε ένα κρίσιμο θέμα βιαστικά και προεκλογικά να πάρουμε θέση. Όμως, σέβομαι απόλυτα αυτό το οποίο είπατε και έχετε απόλυτο δίκιο. Είμαστε διατεθειμένοι από Σεπτέμβρη -ήδη επεξεργαζόμαστε λύση και διέξοδο σε αυτό- να δώσουμε απάντηση σημαντική σε αυτήν την εκκρεμότητα».
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ταγαράς είχε προαναγγείλει νομοθετική ρύθμιση, την οποία είχε επεξεργαστεί το υπουργείο και στο παρά πέντε της λήξης της προηγούμενης κυβερνητικης θητείας, η οποία όμως τελικά δεν κατατέθηκε.
Στο μεταξύ στις Πολεοδομίες όλης της Ελλάδας η κατάσταση εξακολουθεί να ειναι εκρηκτική. Το αλαλούμ μετά την απόφαση του ΣτΕ στις Υπηρεσίες Δόμησης είχε περιγράψει ήδη από τον περασμένο Μάιο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΕ ΕΜΔΥΔΑΣ) επισημαίνοντας ότι:
Τα περισσότερα Πολεοδομικά γραφεία της χώρας (Υπηρεσίες Δόμησης) σταμάτησαν να εκδίδουν βεβαιώσεις όρων δόμησης, προεγκρίσεις δόμησης και άδειες δόμησης σε όλα τα ακίνητα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών, τα οποία δεν έχουν πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο.
Αρκετές πολεοδομίες, κυρίως στους νησιωτικούς και παραθαλάσσιους δήμους, όπου υπάρχει και έντονο οικιστικό ενδιαφέρον, συνεχίζουν κανονικά στην έκδοση αδειών δόμησης σε οικόπεδα που έχουν ελάχιστο εμβαδό 4.000 τ.μ. και πρόσωπο σε αγροτικό δρόμο, δηλαδή μη αναγνωρισμένο ως κοινόχρηστο
Ορισμένες πολεοδομίες, ερμηνεύουν διαφορετικά την απόφαση του ΣτΕ, η οποία κάνει αναφορά στην απαίτηση προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο από το 1985. Έτσι συνεχίζουν να εκδίδουν βεβαιώσεις, προεγκρίσεις και άδειες δόμησης για τα ακίνητα, τα οποία στερούνται προσώπου σε κοινόχρηστο δρόμο που όμως δημιουργήθηκαν πριν την εφαρμογή του από 6-10-1978 ΠΔ το οποίο αντικαταστάθηκε με το Π.Δ. της 24-31.5.1985 και το ν. 3212/2003.
Έρχεται νομοθετική ρύθμιση και για τα κατά παρέκκλιση
Το δεύτερο μεγάλο αγκάθι αποτελούν τα εκτός σχεδίου και οικισμού οικόπεδα που ήταν κατά παρέκκλιση άρτια και οικοδομήσιμα, αλλά η οικοδομησιμότητά τους καταργήθηκε με τον Ν. 4759/20 στις 9/12/2022. Για τα οικόπεδα αυτά δόθηκε η δυνατότητα οικοδόμησης, η οποία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή σε περίπου δύο μήνες από τώρα, υπό την προυπόθεση ότι οι ιδιοκτήτες τους θα ειχαν υποβάλει μέχρι τις 9/12/2022 αίτημα με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοση έγγραφης βεβαίωσης της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης. Ακολούθως θα έπρεπε να υποβάλουν μέχρι τις 30/9/2023 αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας ή προέγκρισης.
«Καθημερινά οι μικροϊδιοκτήτες χάνουν την αξία των οικοπέδων τους και των περιουσιακών τους στοιχείων, είτε αυτά προέρχονται από γονικές παροχές, είτε προέρχονται από αγορές από τις οποίες τα έχουν αποκτήσει οι φορολογούμενοι άρτια, οικοδομήσιμα και μπορούν να οικοδομηθούν. Με αυτή τη λογική τα έχει φορολογήσει το ελληνικό κράτος. Τους αφαιρέσαμε, λοιπόν, αυτή τη δυνατότητα στα κατά παρέκκλιση», επεσήμανε ο κ. Μπιάγκης προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή όλες οι πολεοδομίες υπολειτουργούν και έχουν πάρα πολλές αιτήσεις, τις οποίες αποκλείεται να ολοκληρώσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023. Μόνο στην Πολεοδομία του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας – όπως είπε - κάθε υπάλληλος έχει χρεωμένες άνω των 700 αιτήσεων!
Για το λόγο αυτό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να δοθεί παράταση στην προθεσμία σε όσους είχαν κάνει τις αιτήσεις για τα κατά παρέκκλιση, αλλά επίσης να δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν στη ρύθμιση και οι μικροϊδιοκτήτες που δεν είχαν υποβάλει τη σχετική αίτηση εμπρόθεσμα.
Η χαοτική κατάσταση στις Πολεοδομίες και η τεράστια συσσώρευση αιτήσεων που δε διεκπεραιώνονται με αποτέλεσμα να χάνονται οι προθεσμίες, είναι γνωστή και στο υπουργείο, όπως προέκυψε από την απάντηση του κ. Ταγαρά, ο οποίος άφησε ανοιχτό παράθυρο για λύση από το προσεχές φθινόπωρο.
«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο ενδιαφερόμενος έκανε την αίτηση και με ευθύνη όχι δική του αλλά καθυστέρησης των υπηρεσιών δόμησης να εκδώσουν την απαραίτητη βεβαίωση, προϋπόθεση της οποίας είναι η κατάθεση αίτησης για προέγκριση ή έκδοση οικοδομικής άδειας, έχασε τις προθεσμίες», ανέφρε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Ο ίδιος μάλιστα παρέθεσε και τα επικαιροποιημένα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία:
Οι αιτήσεις που υπεβλήθησαν μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022 για βεβαιώσεις ήταν 11.103 και είναι αυτές που θεωρούνται νόμιμες και εξελίσσονται, όπως επεσήμανε, αφού υπήρξαν και άλλες 1.197 που για διάφορους λόγους είναι σαν να μην κατατέθηκαν.
Οι προεγκρίσεις, είναι 1.803.
Από τις 11.103 αιτήσεις, έχουν εκδοθεί μόλις 1.575.
Από τις 1.803 προεγκρίσεις, έχουν εκδοθεί μόνο 524.
«Πολύ λίγες. Και μόνο αυτά τα στοιχεία μας υποχρεώνουν να δούμε περαιτέρω και σε βάθος τους λόγους καθυστέρησης. Άρα, θα επανέλθουμε αφού έχουμε όλη την εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει. Διότι για κάποιον ο οποίος έκανε αυτό που όφειλε, στους χρόνους που όφειλε και η καθυστέρηση δεν είναι υπαιτιότητά του, οφείλουμε να το δούμε, σεβόμενοι ακριβώς αυτό που δώσαμε ως περιθώριο, περαιτέρω δυνατότητα, να μην το χάσει», υπογράμμισε ο κ. Ταγαράς καταλήγοντας ότι τόσο η εκτός σχεδίου δόμηση όσο και η κατοχύρωση του δικαιώματος παρέκκλισης «χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης».
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr