Ιαπωνία: Έντονες αντιδράσεις από την Κίνα για την απόρριψη νερού από τη Φουκουσίμα στον Ειρηνικό - Διαδηλώσεις στη Νότια Κορέα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε εφαρμογή έθεσε σήμερα, Πέμπτη 24 Αυγούστου, στις 7:00 το πρωί ώρα Ελλάδος, η Ιαπωνία, το αμφιλεγόμενο σχέδιό της να ρίξει στον Ειρηνικό Ωκεανό χρησιμοποιημένα και κατόπιν επεξεργασμένα νερά από το κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα Νταϊίτσι, στη βορειοανατολική πλευρά της χώρας. Αυτό ανακοίνωσε η TEPCO, η εταιρεία που διαχειρίζεται την εγκατάσταση.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι αντλίες ενεργοποιήθηκαν και οι βαλβίδες άνοιξαν, προκειμένου τα νερά να καταλήξουν στη θάλασσα.
Η πρώτη αυτή επιχείρηση απόρριψης υδάτων αναμένεται να διαρκέσει περίπου 17 ημέρες και αφορά περίπου 7.800 κυβικά μέτρα νερού. Η Tepco προβλέπει άλλες τρεις επιχειρήσεις απόρριψης ως τα τέλη του Μαρτίου του ερχόμενου έτους αντίστοιχων όγκων νερού.
Συνολικά η Ιαπωνία προβλέπει την απόρριψη πάνω από 1,3 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων νερού που είναι αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Πρόκειται για όμβρια ύδατα, υπόγεια ύδατα και νερό που χρησιμοποιήθηκε για την ψύξη των πυρήνων των αντιδραστήρων του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού που υπέστησαν βλάβη μετά το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011, το οποίο σάρωσε την βορειοανατολική ακτή της χώρας.
Η διαδικασία αυτή θα είναι πολύ σταδιακή -αναμένεται να διαρκέσει ως τη δεκαετία του 2050- και το νερό με τρίτιο που θα απορρίπτεται μέσα σε μία ημέρα στη θάλασσα δεν θα ξεπερνά τα 500 κυβικά μέτρα.
Τα νερά αυτά έχουν υποστεί επεξεργασία, ώστε να καθαριστούν από τις περισσότερες ραδιενεργές ουσίες, όμως, δεν κατορθώθηκε να φιλτραριστεί το τρίτιο, που πάντως δεν θεωρείται επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία παρά σε μεγάλες συγκεντρώσεις.
Η διαδικασία χαρακτηρίζεται ασφαλής και ακίνδυνη από τις αρχές της Ιαπωνίας και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ο οποίος ανέλαβε να επιβλέψει το εγχείρημα και έδωσε πράσινο φως τον Ιούλιο.
Ωστόσο, προκαλεί έντονες αντιδράσεις από οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, Ιάπωνες αλιείς, καθώς και κυβερνήσεις κρατών της περιοχής, ειδικά της Κίνας.
Ενίσχυσε τους εμπορικούς περιορισμούς η Κίνα
Το Πεκίνο ενίσχυσε αμέσως τους εμπορικούς του περιορισμούς έναντι του Τόκιο και καταδίκασε την έναρξη της επιχείρησης αυτής, αναφέροντας ότι πρόκειται για μια «εγωιστική και ανεύθυνη» ενέργεια του Τόκιο. Παράλληλα, ανέστειλε όλες τις εισαγωγές των θαλασσινών προϊόντων ιαπωνικής προέλευσης, επικαλούμενη λόγους «ασφάλειας των τροφίμων».
Τον Ιούλιο, η Κίνα είχε ήδη απαγορεύσει την εισαγωγή τροφίμων από 10 ιαπωνικά γεωγραφικά διαμερίσματα, μεταξύ των οποίων αυτό της Φουκουσίμα, ενώ το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο έλαβαν παρόμοια μέτρα νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα. Η Κίνα ήταν πέρυσι η μεγαλύτερη αγορά εξαγωγών του ιαπωνικού αλιευτικού κλάδου.
Η απόρριψη στη θάλασσα νερού με τρίτιο είναι τρέχουσα πρακτική της πυρηνικής βιομηχανίας σε ολόκληρο τον κόσμο και το ετήσιο επίπεδο της ραδιενέργειας αυτών των απορρίψεων από τους κινεζικούς πυρηνικούς σταθμούς είναι πολύ ανώτερο αυτού που προβλέπεται για τον σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι, ανέφερε από την πλευρά του το Τόκιο.
Σύμφωνα με αναλυτές, η αδιάλλακτη θέση του Πεκίνου για τα ύδατα από την Φουκουσίμα συνδέεται πολύ πιθανόν επίσης με τις σινοϊαπωνικές σχέσεις που είναι ήδη τεταμένες σε πολλά οικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα.
Διαδηλώσεις στη Νότια Κορέα
Η Ιαπωνία οφείλει «να δημοσιοποιήσει με διαφάνεια» τα δεδομένα για τον αντίκτυπο που θα έχει η απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα «στη διάρκεια των 30 επόμενων ετών», δήλωσε σήμερα ο νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός Χαν Ντουκ-σου, ενώ η νοτιοκορεατική αστυνομία ανακοίνωσε πως συνέλαβε περισσότερους από δέκα διαδηλωτές που επιχείρησαν να εισέλθουν στην πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Σεούλ στη διάρκεια διαδήλωσης κατά της απόρριψης των υδάτων αυτών στη θάλασσα.
«Ζητώ από την ιαπωνική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τις πληροφορίες για την απόρριψη υδάτων με τρόπο διαφανή και υπεύθυνο για τα τριάντα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Χαν, καταγγέλλοντας τις «ψευδείς πληροφορίες» και τη δημαγωγία σχετικά με την απόφαση της Ιαπωνίας, την οποία η Σεούλ έχει δημοσίως υποστηρίξει.
Μια ομάδα περίπου 50 ατόμων, αποτελούμενη κυρίως από νέους ανθρώπους, εισήλθε σήμερα στη Σεούλ στο κτίριο, στο οποίο στεγάζεται η ιαπωνική πρεσβεία. Έφθασαν στον όγδοο όροφο, όπου βρίσκεται η πρεσβεία και ανήρτησαν πανό που καταδικάζουν την απόρριψη των υδάτων της Φουκουσίμα.
«Η θάλασσα δεν είναι σκουπιδοτενεκές της Ιαπωνίας», έγραφε ένα από τα πανό. «Σταματήστε αμέσως την απόρριψη μολυσμένων υδάτων».
Φωτογράφος του Ρόιτερς είδε αστυνομικούς να σέρνουν βίαια διαδηλωτές, για να τους απομακρύνουν από το κτίριο και να τους οδηγήσουν σε ένα αστυνομικό λεωφορείο.
«Περισσότερα από δέκα άτομα συνελήφθησαν επειδή επιχείρησαν να εισέλθουν δια της βίας μέσα στην πρεσβεία», δήλωσε αστυνομικός στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Οργανωτής της διαμαρτυρίας είπε στο Ρόιτερς πως 14 άτομα συνελήφθησαν. Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap έκανε λόγο για 16 συλλήψεις.
Στηρίζουν άλλες χώρες
Άλλες χώρες και εδάφη της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού που έχουν καλύτερες σχέσεις με την Ιαπωνία, όπως η Ταϊβάν, η Αυστραλία ή ακόμη τα Φίτζι και οι Νήσοι Κουκ, εξέφρασαν την εμπιστοσύνη τους, όσον αφορά την ασφάλεια της διαδικασίας απόρριψης.
Στην Ιαπωνία, σε ένδειξη μιας κάποιας κόπωσης του πληθυσμού όσον αφορά το θέμα αυτό, συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που έγινε σήμερα το πρωί κοντά στον σταθμό της Φουκουσίμα Νταϊίτσι, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 9 ανθρώπους, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP που βρίσκονταν εκεί.
«Καλή πολιτική θα ήταν να μη κάνουν τίποτα που να είναι δυνητικά επικίνδυνο, βάσει της αρχής πρόληψης. Η θάλασσα είναι ήδη πολύ μολυσμένη, πιστεύω ότι είναι πραγματικά απαράδεκτο να επιτρέπεται σκόπιμα να συνεχιστεί αυτό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια διαδηλώτρια, η 70χρονη Ρουίκο Μούτο, η οποία ζει στον νομό της Φουκουσίμα.
Προ των πυλών η νέα κακοκαιρία: Ουκρανική εισβολή με χιονοκαταιγίδες στην Αττική - Ποιες περιοχές θα «ντυθούν» στα λευκά
Ελληνοτουρκικά: Πως «διαβάζει» η Αθήνα τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή: Τι … φέρνει το 2025 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Φωτιά στην Αυστραλία: Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες - Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την εξέλιξη της πυρκαγιάς
Τρεις λόγοι για τους οποίους τα Χριστούγεννα καταστρέφουν περιβαλλοντικά τον πλανήτη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr