«Θεώρησα ότι φταίω εγώ»: Βαθιά η πληγή του bullying στα θύματα - 23χρονη περιγράφει τον εφιάλτη που βίωσε ως μαθήτρια
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Ήρθε μια μέρα στο προαύλιο και μου κατέβασε το παντελόνι, μου έχει μείνει τραύμα από τότε, δεν το είπα ούτε στους γονείς μου ούτε στους καθηγητές μου»: Αυτά περιγράφει κοπέλα που πριν χρόνια δέχθηκε σχολικό εκφοβισμό και λόγω φόβου δεν βρήκε το θάρρος να μιλήσει.
Η κοπέλα τότε δεν μιλούσε και βίωνε τον εφιάλτη του bullying μόνη της. Σήμερα, 23 ετών, δεν μπορεί να ξεχάσει τη σωματική και την ψυχολογική βία που δέχθηκε όταν ήταν μαθήτρια γυμνασίου, όπως λέει στο OPEN.
«Θεώρησα ότι φταίω εγώ»
«Θεώρησα ότι φταίω εγώ για κάποιον λόγο, χωρίς να φταίω βέβαια. Είναι πολύ άσχημα τα συναισθήματα για ένα παιδί. Μετά από τόσα χρόνια, το σκέφτομαι και στενοχωριέμαι, ίσως να συμπεριφερόμουν και εγώ άσχημα μετά από αυτό», λέει χαρακτηριστικά στη δημοσιογράφο Σοφία Ορφανού.
Κάποια από τα θύματα bullying, σύμφωνα με τους ειδικούς, μετατρέπονται σε θύτες ως αντίδραση στον φόβο που βίωσαν. Χαρακτηριστικά, πατέρας περιέγραψε στο OPEN και την εκπομπή «Τώρα Μαζί» αυτή τη μεταστροφή στον χαρακτήρα του γιου του.
«Τα παιδιά αυτά αναγκάζονται να ενταχθούν σε κάποιες παρέες και να φερθούν ανάλογα»
Συγκλονιστικές είναι οι περιγραφές του πατέρα για το άγριο bullying που δεχόταν ο γιος του στο σχολείο από συμμαθητές του. Ο ίδιος περιέγραψε στο OPEN τις δύσκολες καταστάσεις που βίωνε το παιδί του, ενώ μίλησε και για τον τρόπο που ο λεκτικός εκφοβισμός μετατρέπεται γρήγορα σε σωματική βία.
«Ήταν ένα παιδάκι αδύναμο, μικρό, μικροκαμωμένο με γυαλάκια. Από το Δημοτικό είχαμε αντιμετωπίσει την σκληρότητα των παιδιών, που λέμε ότι υπάρχει στο σχολείο», είπε αρχικά ο πατέρας και εξήγησε: «Όλοι οι γονείς το έχουν αντιμετωπίσει. Τα παιδιά είναι σκληρά το ξέρουμε. Διάφορες κοροϊδίες, σπρωξίματα. Είχε δεχτεί ο γιος μου bullying στο Δημοτικό και στο Γυμνάσιο. Από το λεκτικό bullying συνέχεια».
«Από το Γυμνάσιο και μετά βρέθηκαν και κάποια παιδιά από τη γειτονιά, μεγαλύτερα, που τον προστάτευσαν. Τον ήξεραν και τον προστάτευαν. Δηλαδή, έλεγαν στα άλλα παιδιά «μην τον πειράξεις αυτόν, είναι δικός μου». Δηλαδή, έχουμε φτάσει και σε αυτό το σημείο στα σχολεία. Κάποια παιδιά να μην πειράζουν γιατί υπάρχει κάποιο μεγαλύτερο παιδί που του λέει "τον ξέρω μην τον πειράξεις, θα έχεις να κάνεις μαζί μου". Εμείς, η αλήθεια είναι ότι χάσαμε τη γη κάτω από τα πόδια μας, δεν το περιμέναμε», είπε ο ίδιος
«Έχασε το μέτρο και ο ίδιος και τα όρια, χωρίς εμείς να προλάβουμε να κάνουμε τίποτα. Δεν το είχαμε δει. Το θέμα είναι ότι αυτό, πηγαίνοντας στο Γυμνάσιο και μετά στο Λύκειο βλέπουμε ότι τα παιδιά αυτά αναγκάζονται να ενταχθούν σε κάποιες παρέες και να φερθούν ανάλογα. Και με τα ερεθίσματα που έχουν τη σημερινή εποχή από τηλέφωνα ή από παρέες, οτιδήποτε, χάνουν το μέτρο», πρόσθεσε.
«Δεν έχουν όριο, δεν ξέρουν πού σταματάει αυτό και ξαφνικά γίνεται το bullying πολύ άσχημο και μπορεί να γίνουν και πράγματα και να οδηγηθούν σε καταστάσεις οι οποίες θα τους οδηγήσουν σε πράγματα, που αντιμετωπίζονται πλέον νομικά», ανέφερε επίσης.
Διαρκή προβλήματα στο σιδηρόδρομο: Διπλοί συρμοί με έναν μηχανοδηγό και «επιδημία» βλαβών στα «ασημένια βέλη»
«Απόλυτη εταιρική διαφθορά»: Σάλος μετά την υπουργοποίηση του Έλον Μασκ στις ΗΠΑ – Ποιες οι αρμοδιότητές του
Αποκαλυπτήρια για το λογότυπο του Μετρό Θεσσαλονίκης: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας
Αθηνά Οικονομάκου: Kλείνει την εταιρεία κοσμημάτων της - «Είμαι πολύ συγκινημένη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr