Κακοκαιρία Daniel: Δεν έχουν ολοκληρωθεί αντιπλημμυρικά, λέει ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας στο OPEN
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η οργή των πλημμυροπαθών ξεχειλίζει και αναζητούνται οι ευθύνες της πολιτείας για την μεγάλη καταστροφή που υπέστη η Θεσσαλία μετά την κακοκαιρία Daniel. Έχει ήδη διεταχθεί εισαγγελική έρευνα για ενδεχομένως έργα που δεν έγιναν με τους δήμους και την περιφέρεια να μεταθέτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλον για τα φράγματα και γιατί πλημμύρισαν τα χωριά.
Στο Open και την εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» μίλησε ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, Κώστας Νούσιος, ο οποίος ανέφερε πως δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα που έπρεπε, μετά τον Ιανό, καθώς δεν έχουν εγκριθεί μελέτες από το υπουργείο Υποδομών, όπως λέει για να προχωρήσουν αυτά. Παράλληλα, την ευθύνη για το πώς χρησιμοποιήθηκαν τα φράγματα στα χωριά που πνίγηκαν, την επιρρίπτει στον δήμαρχο Παλαμά.
Αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα είπε πως «με τα χρήματα που είχαμε, που είχε ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός γίνανε τα αντιπλημμυρικά που μπορέσαμε να κάνουμε» ενώ σημειώνει πως ένα ποσοστό χρησιμοποιήθηκε και για ζημιές στο οδικό δίκτυο. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, άλλα έργα δεν έχουν γίνει ακόμα «γιατί δεν έχουν εγκριθεί μελέτες από το υπουργείο Υποδομών. Η εργολαβία μετατέθηκε μετά τον Ιανό. Έγινε το μεγαλύτερο κομμάτι των 143 εκατομμυρίων, δεν έχουν ξεκινήσει τα αντιπλυμμυρικά λόγω της μη έγκρισης της μελέτης». Ακόμη, είπε πως «πρέπει να ψαχτούν οι ευθύνες και αλλού. Γιατί το 112 στον Παλαμά χτύπησε 6 και 20 το πρωί; Ο δήμαρχος ζητάει το 112».
Για το φράγμα Καράμπελη
Η περιφέρεια καλείται να απαντήσει στην εισαγγελία ορισμένα ερωτήματα για το φράγμα του ποταμού Καράμπελη. Το ερώτημα που διατυπώνεται είναι «εάν έγινε παρέμβαση ή όχι έτσι ώστε να προστατευτεί η Καρδίτσα αλλά να καταστραφούν τα γύρω χωριά», σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Στάθη.
Για το ζήτημα αυτό ο αντιπεριφερειάρχης αναλύει τα εξής, για το τι έγινε και ποιος έχει την ευθύνη: «Στον ποταμό Καράμπελη υπάρχει ένα αρδευτικό φράγμα το οποίο σηκώνεται όταν ξεκινάει η αρδευτική περίοδος, δηλαδή αρχές Ιουνίου, μέχρι στις 30 Αυγούστου, στο τέλος της περιόδου. Έτσι γίνεται κάθε χρόνο, έτσι έγινε και τώρα. Το φράγμα αυτό είναι ξύλινες πόρτες. Υπάρχει εκεί ώστε να κρατάει νερό για να ποτίζουν τα χωριά του Παλαμά και να φτάνει το νερό μέχρι τη Λάρισα, κάθε χρόνο. Επειδή το συγκεκριμένο φράγμα δημιουργεί πλημμυρικά φαινόμενα σε όλο το νομό, στις 30 Αυγούστου, πέφτει.
Επειδή έχει υπάρξει μια έντονη παραφιλολογία για τομή που έγινε στο ανάχωμα στον Κοσκινά. Κάποια στιγμή το μεσημέρι της 6ης Σεπτεμβρίου είχαμε θέσει όλα τα μηχανήματά μας σε επιφυλακή. 15 μηχανήματα ήταν στα επικίνδυνα σημεία και άλλα 15 ενεργούσατε σε διαφορετικά σημεία ανάλογα με τα αιτήματα των δημάρχων και των προέδρων. Αργά το βράδυ είχε φουσκώσει ο Καλέτζης και εγώ βρισκόμουν στην Καρδίτσα και έλαβα ένα τηλέφωνο από τον δήμαρχο Παλαμά, κ. Σακελλαρίου και μου ζήτησε ένα μηχάνημα για να κάνει τομή στο ανάχωμα για να αποσυμφορηθούν τα νερά. Ο Κοσκινάς είναι ένα χωριό που είναι μετά τον Παλαμά και είναι στα καταλυτικά σημεία. Του είπα ‘’εάν θες δήμαρχε το μηχάνημα, είναι εκεί. Κάνε ότι νομίζεις για να σωθεί το χωριό''. Και πράγματι αυτό έγινε και αυτή ήταν η εντολή μου.
Το συγκεκριμένο ανάχωμα έχει ανοίξει και κατά τον Διομήδη και κατά τον Ιανό. Είναι μια πάγια τακτική όταν σηκώνονται πάρα πολύ τα νερά και πηγαίνουν προς τον Κοσκινά, που πνίγεται συχνά. Κόβοντας το ανάχωμα για 3-4 μέτρα προσυμφωνούνται τα νερά προς την πλευρά των χωραφιών και μετά σιγά σιγά κατευθύνονται προς τον Πηνειό. Υπάρχει μια παράλληλη φιλολογία που λέει πως τα νερά αυτά πνίξανε τον Παλαμά. Να σας ενημερώσω πως ο Κοσκινάς με τον Παλαμά έχουν 6 χιλιόμετρα απόσταση στην ευθεία και η υψομετρική διαφορά είναι 14 μέτρα. Ο Παλαμάς έχει 107 μέτρα υψόμετρο και ο Κοσκινάς 93. Άρα είναι πάρα πολύ δύσκολο τα νερά να παίρνουν ανηφορική φορά.
Ο Κοσκινάς πνίγηκε γιατί ήταν τόσο μεγάλη η ένταση του φαινομένου, τόσο πολύ το νερό από τη βροχή. Ο Παλαμάς πνίγηκε γιατί ήρθαν νερά από τον Φαρσαλίτη, από τον Ενιπέα, έσπασε το φράγμα της Φανάρας και του Σταυρού που είναι δίπλα από τον Παλαμά και όλα αυτά τα νερά μπήκαν στον οικισμό.
Επειδή βγαίνουν κάποιοι αστείοι τύπου που δεν έχουν καμία εικόνα και δεν ξέρουν πως λειτουργούν τα ποτάμια, έτσι έγιναν ακριβώς. Τα νερά αυτά έφυγαν και πήγαν στον Πηνειό γιατί υπάρχει και ένα σενάριο πως σπάσαμε το ανάχωμα του Κοσκινά για να μπορέσει να γλιτώσει η Λάρισα. Μα αυτά τα νερά θα πήγαιναν στη Λάρισα ούτωσι άλλως, στη Λάρισα πήγαν και τώρα.
Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης αναφέρει πως στον Καράμπελη καθαιρέθηκε το αρδευτικό φράγμα, το οποίο είναι αρμοδιότητα του δήμου Παλαμά. Ο ίδιος ο δήμαρχος το καθαίρεσε, λέει χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, «και η τομή στο ανάχωμα του Κοσκινά ήταν απόφαση του δημάρχου Παλαμά».
Σε σχετική ερώτηση απαντά πως «δεν υπάρχει καμία μετάθεση ευθυνών. Εμείς τις ευθύνες που είναι να πάρουμε τις έχουμε πάρει και ήδη υπάρχει μια εισαγγελική παρέμβαση και θα απαντήσουμε αρμοδίως για τα έργα που έχουν γίνει».
Φωτιά στο Λος Άντζελες: Γιατί οι πυροσβέστες δεν κατάφεραν να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα; Τι λέει ο καθηγητής Συνολάκης στο OPEN
Προειδοποίηση Μαρουσάκη για την κακοκαιρία: Χιόνια σε πόλεις της βόρειας Ελλάδας - Πιθανό να «ασπρίσει» η Θεσσαλονίκη
Κύκλωμα προστασίας οίκων ανοχής: Ολόκληρο οπλοστάσιο στα σπίτια των μελών της οργάνωσης
Meta: Ακόμη ένα δωράκι στον Τραμπ – Καταργεί τα προγράμματα ισότητας και ένταξης
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr