Εκτός σχεδίου δόμηση: Εξάμηνη παράταση για την έκδοση οικοδομικών αδειών – Αντιδρούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το γαϊτανάκι των παρατάσεων στην εκτός σχεδίου δόμηση εκκινεί η κυβέρνηση δίνοντας πίστωση χρόνου στους ιδιοκτήτες που θέλουν να κατοχυρώσουν το δικαίωμα δόμησης στα κατά παρέκκλιση άρτια οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέταξε το σχετικό άρθρο σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Η ρύθμιση αυτή αφορά αποκλειστικά περίπου 12.000 ιδιοκτήτες ακινήτων κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων, οι οποίοι μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου 2022
- είχαν υποβάλει αιτήσεις στις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας, για προέγκριση οικοδομικής άδειας
- ή βεβαίωση για όρους δόμησης
με την υποχρέωση για την κατοχύρωση του δικαιώματος δόμησης να έχουν καταθέσει αίτηση με τα απαιτούμενα πολεοδομικά και ιδιοκτησιακά δικαιολογητικά, για προέγκριση είτε για έκδοση οικοδομικής άδειας έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2023.
Δεδομένου ότι για πολλές περιπτώσεις, τα αιτήματα δεν είχαν προχωρήσει στις Πολεοδομίες, οι οποίες είναι υποστελεχωμένες δίνεται 6μηνη παράταση στην προθεσμία που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 έως τις 31 Μαρτίου 2024 για την κατοχύρωση του δικαιώματος δόμησης.
Οπως επισημαίνεται στην έκθεση συνεπειών της ρύθμισης, ελήφθη υπόψη ο σημαντικός αριθμός αιτήσεων για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης, η εξέταση των οποίων εκκρεμεί στις αρμόδιες Υπηρεσίες Δόμησης με ορατό τον κίνδυνο να απολεσθεί το σχετικό δικαίωμα των ιδιοκτητών για λόγους μη αναγόμενους στην υπαιτιότητά τους. Οι λόγοι αυτοί αφορούν καθυστερήσεις στην έκδοση των βεβαιώσεων ή άλλων εγκρίσεων που απαιτούνται για τις οικοδομικές άδειες.
Η εν λόγω ρύθμιση, πάντως, προχωρά μεμονωμένα χωρίς το υπουργείο να έχει ακόμα καταθέσει αντίστοιχη για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων, αλλά ούτε και για την εκ νέου δυνατότητα νομιμοποίησης των μεγάλων αυθαιρέτων, που ανήκουν στη λεγόμενη κατηγορία 5.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους» τους προσεχείς μήνες θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει κάποια ρύθμιση για τα μεγάλα άνω των 4 στρεμμάτων οικόπεδα, αλλά έως και σήμερα δεν έχουν κλείσει οι προυποθέσεις.
Ωστόσο για τα μεγάλα αυθαίρετα, το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει. Αν και το υπουργείο είχε έτοιμη τη σχετική ρύθμιση ήδη από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία, αυτή τελικώς δεν κατατέθηκε ποτέ.
Υστερα μάλιστα από τις μεγάλες πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού, αλλά και τις πλημμύρες που πλήττουν πολλούς νομούς της χώρας, υπήρξαν δεύτερες σκέψεις και στο κυβερνητικό επιτελείο. Σε κάθε περίπτωση, όπως μεταδίδουν πηγές κοντά στην υπόθεση, η ρύθμιση για την τακτοποίηση των μεγάλων αυθαιρέτων θα παραμείνει «παγωμένη» μέχρι νεωτέρας και θα προχωρήσει μόνον εφόσον η κυβερνηση ανάψει το πράσινο φως σε ανώτατο επίπεδο.
Υπενθυμίζεται ότι η κατατεθείσα ρύθμιση για τα μικρότερα οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές αφορά ακίνητα, τα οποία έχουν πρόσωπο σε διεθνείς, εθνικές, επαρχιακές, δημοτικές και κοινοτικές οδούς, καθώς και σε εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών και σε σιδηροδρομικές γραμμές και εφόσον έχουν:
- Τα γήπεδα που υφίστανται κατά την 12η.11.1962 ελάχιστο πρόσωπο: 10 μέτρα, ελάχιστο βάθος: 15 μέτρα, ελάχιστο εμβαδόν: 750 τ.μ., ή υφίστανται κατά την 12η.9.1964 και έχουν ελάχιστο πρόσωπο: 20 μέτρα, ελάχιστο βάθος: 35 μέτρα, ελάχιστο εμβαδόν 1.200 τ.μ.
Επιπλέον όσα:
- έχουν πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, ή δημοτική οδό εφόσον υφίστανται κατά την 17η.10.1978 και έχουν ελάχιστο πρόσωπο: 25 μ., ελάχιστο βάθος: 40 μ. και ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ.,
- έχουν πρόσωπο σε εθνική, επαρχιακή, ή δημοτική οδό, εφόσον υφίστανται κατά την 17η.10.1978, και έχουν ελάχιστο πρόσωπο: 25 μ., ελάχιστο βάθος: 40 μ. και ελάχιστο εμβαδόν 2.000 τ.μ.,
- βρίσκονται εντός της ζώνης των πόλεων, κωμών και οικισμών και είχαν κατά την 24η.4.1977 ελάχιστο εμβαδόν: 2.000 τ.μ.,
- είναι άρτια και οικοδομήσιμα και απομειούνται συνεπεία απαλλοτριώσεων ή διάνοιξης διεθνών, εθνικών ή επαρχιακών οδών, εφόσον μετά από την απομείωση αυτή έχουν τα όρια αρτιότητας.
- σε περιπτώσεις αναδασμών, γήπεδα που δημιουργούνται και δίνονται σε δικαιούχους σε ανταλλαγή αρτίων και οικοδομήσιμων γηπέδων, εφόσον μετά από τον αναδασμό αυτόν έχουν τα όρια αρτιότητας.
- έχουν ελάχιστο εμβαδόν 4.000 τ.μ., όταν επ’ αυτών ανεγείρονται τουριστικές εγκαταστάσεις.
Την αντίθεσή τους είχαν εκφράσει οι περιβαλλοντικές οργανώσεις
Να σημειωθεί ότι στις αρχές του μήνα ηχηρή ήταν η αντίδραση στις ρυθμίσεις για τη συνέχιση της εκτός σχεδίου δόμησης και από τις έντεκα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα.
Οι οργανώσεις έκαναν λόγο για μια ελληνική ιδιαιτερότητα, η οποία δεν απαντάται σε κανένα άλλο ευρωπαικό κράτος και εκτός από την περιβαλλοντική υποβάθμιση που προκαλεί, αυξάνει και την τρωτότητα του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος σε φυσικές καταστροφές και γενικότερα στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, «χάριν μικροπολιτικών εξυπηρετήσεων». Καλούσαν μάλιστα την κυβέρνηση να μην καταθέσει σχετική ρύθμιση έως ότου ολοκληρωθούν τα υπό εκπόνηση και χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ειδικά και Τοπικά Πολεοδομικά Σχεδία.
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να ανέχεται τη συνεχή καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος μέσω διαφόρων μικροπολιτικών εξυπηρετήσεων με εγκληματική αδιαφορία», υπογραμμίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις προσθέτοντας ότι τόσο οι πρόσφατες, όσο και η αναμενόμενη νομοθετική πρωτοβουλία, αποτελούν αμφίβολης αποτελεσματικότητας ακροβασίες που δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και επιχειρούν απλώς να παρακάμψουν τη νομολογία», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr