Αντιδράσεις για την κατάσταση του ΟΑΚΑ: Το τεράστιο κόστος, η συντήρηση που έπρεπε να γίνει και τα ερωτηματικά για την ασφάλεια των 120.000 φιλάθλων στους πρόσφατους αγώνες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Ερωτηματικά έχουν προκύψει μετά την απόφαση του ΟΑΚΑ να αναστείλει τη λειτουργία του λόγω προβλημάτων που εντόπισε το ΤΑΪΠΕΔ στη στατικότητα των στεγάστρων Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και το ποδηλατοδρόμιο. «Στη Μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
Την ίδια ώρα προκύπτουν και ερωτηματικά για την ασφάλεια των φιλάθλων του Παναθηναϊκού που χρησιμοποιεί το Ολυμπιακό Στάδιο ως έδρα για τα ευρωπαϊκά του παιχνίδια. Μάλιστα στις δύο πρώτες ευρωπαϊκές αναμετρήσεις του «τριφυλλιού» στο γήπεδο βρέθηκαν δεκάδες χιλιάδες οπαδοί της ομάδας.
Προβλήματα με τη συντήρηση του Σταδίου
Σημειώνεται ότι και παλαιότερα είχαν συζητηθεί θέματα για την ασφάλεια του Ολυμπιακού Σταδίου, αφού κατά τη διάρκεια μιας ποδοσφαιρικής αναμέτρησης το 2018 υπήρξε ταλάντωση μίας κερκίδας, γεγονός που προκάλεσε ανησυχία στον κόσμο.
Μάλιστα, η ταλάντωση ήταν τόσο ισχυρή, που γινόταν αντιληπτή ακόμα και με γυμνό μάτι. Τότε, ο εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας φέρεται να θορυβήθηκε με όσα είδε στο ΟΑΚΑ. Ο συγκεκριμένος φέρεται να έκανε, μάλιστα, ερώτηση με σχετικό έγγραφο προς τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, για την ταλάντωση στο άνω διάζωμα του γηπέδου ρωτώντας για το τι και πώς. Η διοίκηση του γηπέδου (τότε) έχει διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Δεν έχει γίνει συντήρηση εδώ και χρόνια
Το στέγαστρο Καλατράβα, τοποθετήθηκε στις 18 Ιουλίου του 2004, λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και ζυγίζει 8.700 τόνους. Ωστόσο, εδώ και περίπου 18 χρόνια δεν έχει γίνει συντήρηση, πράγμα που επιβεβαίωσε και ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΚΑ έπειτα από ερώτηση της ΕΡΤ σε ερώτηση που του έγινε το 2019.
Το εντυπωσιακό στέγαστρο
Τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα, δηλαδή το 2001, το γραφείο Calatrava S.A. ανέλαβε την κατασκευή ενός στεγάστρου, ενός μνημειακού γλυπτού και άλλων έργων στο συγκρότημα ΟΑΚΑ.
Η κατασκευή των δύο μεταλλικών στεγάστρων εισόδων άρχισε στις 7 Μαρτίου και ολοκληρώθηκε στις 18 Ιουλίου, δηλαδή 26 ημέρες πριν από την τελετή έναρξης.
Οι δύο πρώτες εβδομάδες δαπανήθηκαν για τη θεμελίωση των στεγάστρων, ενώ παράλληλα άρχισε και η βιομηχανική κατασκευή των μεταλλικών τμημάτων των στεγάστρων.
Στις 2 Μαΐου 2004 ξεκίνησε η άφιξη των τμημάτων του φορέα στο έργο, με την προτεραιότητα να δίνεται στο κεντρικό τμήμα κάθε τόξου, μήκους 43.80μ., το οποίο αποτελούνταν από 4 μέρη που έπρεπε να μονταριστούν και να συγκολληθούν μεταξύ τους.
Παράλληλα, στις 13 Μαΐου η δυτική αψίδα του στεγάστρου «κούμπωσε» στα θεμέλια βάθους 25 μέτρων, έπειτα από την ολίσθησή της για 72 μέτρα, ενώ αντίθετα η ανατολική ήταν έτοιμη περίπου 2 μήνες μετά τις αρχικές εκτιμήσεις.
Η οροφή καλύπτει 25.000 τετραγωνικά μέτρα, υποστηρίζεται από δύο δεμένες ατσάλινες καμάρες εκτάσεως 304 μέτρων και ύψους 60 μέτρων.
Επίσης, ο Καλατράβα δημιούργησε τον Τοίχο των Εθνών, ένα μνημειακό γλυπτό κατασκευασμένο από μεταλλικές κοιλοδόχους και σχεδιασμένο ώστε να κινείται μηχανικά σε κυματοειδή κίνηση.
Στον μεταλλικό τοίχο μήκους 300 μέτρων προβάλλονταν εικόνες και ολυμπιακά μηνύματα, κατά τη διάρκεια της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης.
«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Θεσσαλονίκη: 55χρονος χειρουργήθηκε για σκωληκοειδίτιδα, τελικά είχε καρκίνο και τον ενημέρωσαν 1 χρόνο μετά!
Η κλήρωση της Εθνικής: Η Σκωτία αντίπαλος της Ελλάδας στα πλέι οφ του Nations League
Συνεχίζει στο «Emily in Paris» ο Λούκας Μπράβο - Επιστρέφει στη Γαλλία η σειρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr