Μυστήριο γύρω από την κλοπή δεκάδων τόνων λαδιού στη Χαλκιδική: Καταγγελίες από πολλούς παραγωγούς - Τουλάχιστον 370.000 ευρώ η ζημιά
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μυστήριο πλανάται γύρω από την υπόθεση κλοπής τεράστιας ποσότητας ελαιόλαδου από την αποθήκη του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πολυγύρου Χαλκιδικής.
Αδιευκρίνιστη μέχρι στιγμής παραμένει η ακριβής ποσότητα που εκλάπη, διότι, ενώ οι αρχικές πληροφορίες ανέφεραν ότι η καταγγελία προς την αστυνομία από τα μέλη του συνεταιρισμού έκανε λόγο για 37 τόνους λάδι, ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα Πολυγύρου, Νίκος Παπακωνσταντίνου, ανέφερε στο ethnos.gr ότι φέρεται να υπάρχουν και άλλες καταγγελίες από άλλους παραγωγούς, οπότε η κλαπείσα ποσότητα ενδέχεται να είναι και μεγαλύτερη. Ίσως και να ξεπερνάει τους 50 τόνους.
Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της ζημιάς, φτάνει στα τουλάχιστον 370.000 ευρώ. Μάλιστα, μεταξύ των δεκάδων θυμάτων υπάρχουν παραγωγοί ελαιόλαδου, οι οποίοι δεν έχουν άλλο πόρο εισοδήματος.
Δίπλα υπάρχουν σπίτια και βρίσκεται σε στενά
Η αποθήκη του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Πολυγύρου, από την οποία εκλάπησαν οι τόνοι λάδι, στεγάζεται σε ένα παλαιό ελαιοτριβείο, το οποίο βρίσκεται στη νοτιοδυτική άκρη της πόλης και δίπλα σε αυτό υπάρχουν αρκετές κατοικίες. Μάλιστα, πρόκειται για το παλαιό τμήμα του Πολυγύρου, στο οποίο η πρόσβαση γίνεται από στενά.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει στο ethnos.gr ότι για η μεταφορά του κλεμμένου ελαιόλαδου, επειδή πρόκειται για πολύ μεγάλη ποσότητα, είναι πολύ δύσκολο να έγινε με μία μόνο νταλίκα, οπότε κατά πάσα πιθανότητα χρησιμοποιήθηκαν δύο ή και περισσότερες.
Το ερώτημα είναι πώς έγινε μεγάλη κινητοποίηση οχημάτων για την κλοπή, χωρίς να καταλάβει κανένας από τους περίοικους το παραμικρό. Εκτός κι αν το λάδι αφαιρούνταν σταδιακά, αφού τα μέλη του συνεταιρισμού δε μετρούν καθημερινά τις ποσότητες που βρίσκονται στις δεξαμενές της αποθήκης. Πάντως, τα μέλη του συνεταιρισμού αντιλήφθηκαν την κλοπή το πρωί της Κυριακής 2 Οκτωβρίου.
Δεν υπάρχουν ευδιάκριτα ίχνη διάρρηξης
Επίσης, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, ο τρόπος που οι άγνωστοι εισήλθαν στην αποθήκη. Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι ο φύλακας, που αντιλήφθηκε πρώτος την κλοπή, δεν είδε εμφανή ίχνη διάρρηξης, ωστόσο, έλειπε η κλειδαριά από πόρτα στο πίσω μέρος της αποθήκης.
Αυτήν τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της αστυνομίας για το περιστατικό. Δίνονται συνεχώς καταθέσεις από τη διοίκηση και τα μέλη του συνεταιρισμού καθώς και από περίοικους και η αστυνομία εξετάζει όλα τα δεδομένα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάμερα που βρίσκεται στο σημείο, δεν διακρίνονται ύποπτες κινήσεις ατόμων και οχημάτων.
Το σίγουρο είναι πάντως ότι δεκάδες ελαιοπαραγωγοί της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, αφού η κλοπή αποτελεί το τελειωτικό χτύπημα γι’ αυτούς, μετά την πολύ δύσκολη σαιζόν εξαιτίας της ακαρπίας που παρουσίασαν τα ελαιόδεντρα.
Ελαιοπαραγωγός του Πολυγύρου ανέφερε χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ότι «τα έσοδα από την πώληση του λαδιού θα τα χρησιμοποιούσα για να βγάλει η οικογένειά μου το χειμώνα, αλλά και για να προετοιμάσω τη σοδειά της επόμενης χρονιάς. Πλέον δεν έχω λάδι ούτε για τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειάς μου».
Κατάθεση μήνυσης για υπεξαίρεση
Στο μεταξύ, στην κατάθεση μήνυσης για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, σε βαθμό κακουργήματος, προχώρησαν 18 ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, ύστερα από την αποκάλυψη της κλοπής των δεκάδων τόνων ελαιόλαδου.
Είχε προηγηθεί μήνυση για κλοπή στην οποία προχώρησε η διοίκηση του συνεταιρισμού, με την οποία κατήγγειλε την απώλεια τουλάχιστον 37 τόνων ελαιόλαδου κατά τα προηγούμενα 24ωρα και συγκεκριμένα το διάστημα μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής.
Οι 18 ελαιοπαραγωγοί, μέλη του συνεταιρισμού, υποστηρίζουν στη μήνυσή τους ότι δεν τελέστηκε κλοπή, αλλά ότι το ελαιόλαδο υπεξαιρέθηκε και γι' αυτό στο κείμενο της μήνυσής τους στρέφονται κατ' αγνώστων για το αδίκημα της υπεξαίρεσης.
«Οι παραγωγοί που εκπροσωπώ και τους ανήκουν συνολικά οι 22,5 τόνοι του εξαφανισμένου λαδιού, υποστηρίζουν ότι είναι αδύνατον να έχει κλαπεί μια τέτοια ποσότητα μέσα σε διάστημα 3 ημερών» ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί Θανάσης Γιοβανούδας. Εξήγησε, δε, ότι η εξαγωγή τέτοιων ποσοτήτων προϋποθέτει εκτός από ειδικό τεχνικό εξοπλισμό και αρκετό χρόνο, ενώ μία τέτοια ενέργεια θα γινόταν αντιληπτή από περιοίκους καθώς οι εγκαταστάσεις του συνεταιρισμού δεν βρίσκονται σε απομονωμένο σημείο αλλά κοντά σε οικίες.
Τι απαντούν Ρωσία και Καζακστάν στους Αζέρικους ισχυρισμούς ότι ρωσικός πύραυλος έριξε το αεροσκάφος
«Βόμβα» Λαβρόφ: Η Γαλλία μας πρότεινε να διάλογο για το Ουκρανικό, χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου
Αγαθή Μαρκοπούλου: Αθωώθηκε η 56χρονη που ήταν εγκλωβισμένη στην Τουρκία - Πότε επιστρέφει
H Τζούντι Τέρνερ Σμιθ κατηγορεί τον πρώην σύζυγό της πως δεν της έχει πληρώσει διατροφή εδώ και ένα χρόνο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr