Έρευνα: Τι αρέσει και τι δεν αρέσει στου Θεσσαλονικείς
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Είναι γνωστό και δεδομένο το ότι πολλές φορές το τι αρέσει και τι επιθυμούν οι κάτοικοι, διαφέρει από τις απόψεις τόσο της Διοίκησης, όσο και των αρχιτεκτόνων / πολεοδόμων.
Η έρευνα αυτή αναφέρεται στις απόψεις των κατοίκων σχετικά με την πόλη της Θεσσαλονίκης. Η έρευνα επικεντρώνεται κυρίως στα δύο ακόλουθα επίπεδα:
- Ποια θεωρούνται ως σημαντικά σημεία/μέρη/περιοχές/τοποθεσίες.
- Ποια θεωρούν οι κάτοικοι ως τα πιο σημαντικά/σοβαρά/επείγοντα προβλήματα και θέματα τα οποία χρειάζονται επίλυση για τη σωστή λειτουργία της πόλης.
Η έρευνα έγινε κάτω από το πρίσμα της περιβαλλοντικής κοινωνικής ψυχολογίας η οποία εξετάζει τις σχέσεις και τις αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων με τον χώρο που τους περιβάλλει. Παρουσιάζονται και αναλύονται στοιχεία τα οποία συγκεντρώθηκαν με συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια και αναλύουν τις υποκειμενικές θεωρήσεις και σημασιολογικές φορτίσεις όπως οι ίδιοι οι κάτοικοι τις εκφράζουν.
Η συγκυρία των καταστροφικών φαινομένων της κλιματικής αλλαγής, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία και της οικονομικής κρίσης και των συνεπειών της πανδημίας του Covid-19, αποτελούν ιδιαίτερο επίπεδο αναφοράς ώστε να διερευνηθούν οι απόψεις των κατοίκων σε σχέση με το παρόν και το μέλλον του αστικού περιβάλλοντος.
Η έρευνα ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του 2023, περίοδο με έντονα καιρικά φαινόμενα στην χώρα μας και εκτεταμένες καταστροφές. Συγκεντρώθηκαν 1018 ερωτηματολόγια, τα οποία κάλυψαν την ευρύτερη περιοχή της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης.
Φύλο Άντρας 51,85, Γυναίκα 48,15
Ηλικία 18 - 25 8,23 26 - 40 20,51 41 - 60 45,21 61 & πάνω 26,05 | Απασχόληση Ιδιωτ. Υπάλληλος 19,51 Δημόσ. Υπάλληλος 9,76 Ελεύθ. Επαγγ/τίας 20,73 Οικιακά 8,47 Φοιτητής 16,29 Συνταξιούχος 10,03 Άνεργος 15,21 | Περιοχή κατοικίας Δήμος Θεσσαλονίκης 54,01 Άμεσα γειτονικοί Δήμοι 22,13 Περιφερειακοί Δήμοι 23,86
Περιοχή εργασίας Δήμος Θεσσαλονίκης 68,98 Άμεσα γειτονικοί Δήμοι 13,71 Περιφερειακοί Δήμοι 18,31 |
Α΄ Ενότητα: Ποια θεωρείτε εσείς ως τα πιο σημαντικά σημεία / μέρη / τοποθεσίες / κτίρια της πόλης;
α - Ιστορική/πολιτιστική σημασία β - Αρχιτεκτονική/ τοποθεσία γ - Δραστηριότητες που σχετίζονται
δ -Συχνότητα χρήσης ε - Πόσο σας αρέσει
Η πλατεία Αριστοτέλους φαίνεται να προηγείται σε όλα τα σημεία, (Ιστορική σημασία 87,31%, Αρχιτεκτονική 86,52%, Δραστηριότητες που σχετίζονται 87,21%, Συχνότητα χρήσης 86,02%, Πόσο αρέσει 87,01%).
Ακολουθεί η οδός Τσιμισκή (Συχνότητα χρήσης 79,11%, Πόσο αρέσει 69,45%), η νέα (Συχνότητα χρήσης 60,54%, Πόσο αρέσει 68,07%) και η παλιά παραλία (Συχνότητα χρήσης 54,31%, Πόσο αρέσει 71,09%) όλα με μεγάλο ποσοστό στην συχνότητα χρήσης αλλά και στους άλλους συντελεστές.
Στην συνέχεια αναφέρθηκαν τας «τοπόσημα» της πόλης, Λευκός Πύργος (Ιστορική/πολιτιστική σημασία 82,38%, Αρχιτεκτονική/τοποθεσία 81,51%, Πόσο αρέσει 81,09%), Άγιος Δημήτριος, (Ιστορική/πολιτιστική σημασία 62,41%, Αρχιτεκτονική/τοποθεσία 63,95%, Πόσο αρέσει 55,19%) Καμάρα, Ροτόντα (Ιστορική/πολιτιστική σημασία 59,42%, Αρχιτεκτονική/τοποθεσία 60,01%, Πόσο αρέσει 58,99%), κλπ. αλλά με μικρή συχνότητα χρήσης (κάτω από 30%).
Β΄ Ενότητα: Παρακαλώ κάντε ένα σκίτσο της πόλης, όπως εσείς το σκέφτεστε, σημειώνοντας επάνω τις γνώστες σας διαδρομές, καθώς και τα σημεία που έχουν για εσάς σημασία η ενδιαφέρον:
Όπως είδαμε στο πρώτο μέρος της έρευνας, οι απαντήσεις, αλλά και στο δεύτερο μέρος, τα σκίτσα, εκφράζουν τις απόψεις των κατοίκων για τα σημαντικά σημεία της πόλης και τι τους αρέσει περισσότερο.
Γ΄ Ενότητα: Εσείς ποια θεωρείτε ως τα πιο σοβαρά / σημαντικά θέματα προβλήματα / ελλείψεις για την πόλη της Θεσσαλονίκης; Παρακαλούμε αναφέρετε έως 10 και αξιολογήστε τα ανάλογα με την σοβαρότητα / βαρύτητα που πιστεύετε ότι έχουν:
α - Απαιτείται συνεχής & γενική φροντίδα & περιποίηση β - Χρειάζεται επίλυση στο άμεσο μέλλον
γ - Σοβαρό και Επείγον
Στις απαντήσεις στο τρίτο μέρος της έρευνας, οι πολίτες αναφέρουν ποια θεωρούν ως τα πιο σοβαρά / σημαντικά θέματα / προβλήματα / ελλείψεις της πόλης και εκφράζουν την άποψη τους σχετικά με αυτά. Ακολουθούν τα πιο σημαντικά:
Κυκλοφοριακό (97,02%): Περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων. Περισσότερες θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων και δημοτικά παρκινγκ. Σαφής και ασφαλής διαχωρισμός των λωρίδων και περιοχών για ποδήλατα και πατίνια. Να φροντίζεται το οδόστρωμα (λακκούβες). Ελεύθερη προσπέλαση οχημάτων πρώτης ανάγκης). Φυσικά εκφράζεται και η μόνιμη ελπίδα ότι το Μετρό θα ανακουφίσει το κυκλοφοριακό. Τέλος, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την αναστάτωση από τον flyover στον περιφερειακό (74,5%).
Πεζοδρόμια (91,01%): Να περιοριστεί η κατάληψη τους από τραπεζοκαθίσματα και δίκυκλα, να φροντίζεται η πλακόστρωση τους, ο φωτισμός τους, και η προσπέλαση των ΑΜΕΑ (65,97%), και να φροντίζονται οι δεντροστοιχίες.
Ελεύθεροι χώροι (87,58%): Η πλειονότητα επιθυμεί περισσότερους χώρους πρασίνου με καθιστικά και παιδικές χαρές, που να φροντίζονται τακτικά.
Καθαριότητα (94,57%): Ζητούνται συχνότερη καθαριότητα δρόμων, πεζοδρομίων, και ελεύθερων χώρων, φροντίδα και καθαρισμός των φρεατίων απορροής ώστε να μην πλημμυρίζουν οι δρόμοι, και να υπάρχουν περισσότεροι κάδοι απορριμμάτων και κάδοι ανακύκλωσης, με συχνή αποκομιδή.
Διατηρητέα κτίσματα 60,87%): Τα διατηρητέα κτίσματα που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη, ζητείται η συντήρησή τους, ή εν ανάγκη, η κατεδάφιση όσων κρίνονται επικίνδυνα για κατάρρευση.
Ρέματα (59,03%): Αναφέρεται ότι πολλά ρέματα της ευρύτερης περιοχής χρειάζονται καθαρισμό για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων.
Κοινωνική μέριμνα (50,18%): Οι κάτοικοι ζητούν περισσότερους βρεφονηπιακούς σταθμούς, κοινωνική πρόνοια και μέριμνα για τα ηλικιωμένα άτομα και ιδιαίτερα όσα διαμένουν μόνα τους, και να υπάρξει μέριμνα για την στέγαση και φροντίδα των άστεγων που κοιμούνται στα πεζοδρόμια (55,38%). Επίσης να υπάρξει μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα (45,02%).
Διάφορα θέματα: Τονίζεται το θέμα της ανάγκης πρόληψης των παράνομων ενεργειών με την επιθυμία για κάμερες ασφαλείας και αυξημένες αστυνομικές περιπολίες (79,33%), και νυκτερινό φωτισμό (82,31%).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Τόσο οι τουριστικοί οδηγοί της πόλης που κυκλοφορούν στο εμπόριο όσο και ο ΕΟΤ και οι κατά τόπους Δήμοι, αναφέρουν λίστες μνημείων και αξιοθέατων σημείων. Όμως αυτό που επισήμανε αυτή η έρευνα, είναι το ποια σημεία/τοποθεσίες θεωρούν οι κάτοικοι ως σημαντικά, και αξιολόγησαν την σημασία τους.
Επίσης, οι κάτοικοι ανέφεραν αυτά που θεωρούν ως κύρια προβλήματα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, και αξιολόγησαν την αναγκαιότητα επίλυσης τους.
Κατά συνέπεια θεωρώ ότι η κοινωνική έρευνα, μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη σύγκλισης απόψεων αλλά και την ιδιαίτερη προσοχή για τις όποιες επεμβάσεις στην πόλη, και ελπίζω ότι τα αποτελέσματα της θα μπορέσουν να αξιοποιηθούν από τους αρμόδιους φορείς.
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες την περίοδο των Χριστουγέννων - Μέχρι 10% η αύξηση στο κόστος των αποδράσεων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr