Οι έγκαιρες προειδοποιήσεις για τα καιρικά φαινόμενα σώζουν ζωές
Σημαντική είναι η κινητοποίηση και τα σχέδια, τα οποία έχει η Πολιτική Προστασία για να μειώσει τον κίνδυνο και να αντιμετωπίσει τις δυσμενείς καταστάσεις🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Σημαντικά ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν στην ημερίδα της Λέσχης Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Ραφήνα, υπό τη διοργάνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας όπως αναφέρει το neakriti.
Για την ημερίδα αυτή, αλλά και για άλλα σοβαρά ζητήματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, μίλησε στην εκπομπή “60 λεπτά στην ύπαιθρο” του “NOTOS TV”, ο μετεωρολόγος-περιβαλλοντολόγος Νίκος Καραταράκης.
Ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα που συζητήθηκε ήταν οι τρόποι για τον καλύτερο συντονισμό δράσης των επιχειρησιακών φορέων που ασχολούνται με την πολιτική προστασία,προκειμένου να υπάρξει μια έγκαιρη κινητοποίηση μείωσης του κινδύνου των ακραίων καιρικών φαινομένων.
«Το ένα κομμάτι είναι οι έγκυρες και έγκαιρες προειδοποιήσεις που αφορά στην ΕΜΥ και τους ερευνητικούς φορείς. Και ένα άλλο κομμάτι είναι όλη η κινητοποίηση και τα σχέδια τα οποία έχει η Πολιτική Προστασία για να μειώσει τον κίνδυνο και να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις καταστάσεις. Όπως είπε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, είναι αυτοί οι δύο διαφορετικοί κόσμοι. Ο ένας ο οποίος πηγαίνει προς το επιχειρησιακό κομμάτι, και ο επιστημονικός τομέας, που πρέπει όμως και οι δύο να είναι πάρα πολύ κοντά και να καταλαβαίνει ο ένας τον άλλο. Να καταλαβαίνουμε, δηλαδή, εμείς τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας και να δίνουμε τις προγνώσεις με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να βοηθηθούν στον σχεδιασμό των ενεργειών και των δράσεων που χρειάζονται να κάνουν ως Πολιτική Προστασία», ανέφερε ο κ. Καραταράκης.
Σύμφωνα με τον Νίκο Καραταράκη τόσο τις επόμενες ημέρες όσο και συνολικά τον Μάρτιο δεν θα υπάρξουν πολλές βροχοπτώσεις στην Κρήτη. Η θερμοκρασία, από την άλλη, θα έχει σκαμπανεβάσματα.
Από την 25η Μαρτίου δεν αναμένεται μεταβολή του καιρού, ενώ θα υπάρχει αυξημένη συννεφιά στη Βόρεια Κρήτη. Οι βοριάδες θα υποχωρήσουν και θα υπάρξει μια μικρή άνοδος της θερμοκρασίας.
Σχετικά με τις βροχές που αναμένονται στη Κρήτη στο επόμενο διάστημα μέχρι και τις αρχές του καλοκαιριού, μέσα από διάφορες ετήσιες προβλέψεις, ο Νίκος Καραταράκης ανέφερε στο neakriti.gr ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αποφεύγει τέτοιες προβλέψεις γιατί τις θεωρεί παρακινδυνευμένες.
«Η ΕΜΥ δίνει τις προγνώσεις της ανά δύο ή ανά επτά ημέρες. Υπάρχουν οι μηνιαίες προγνώσεις, οι οποίες βγαίνουν ανά εβδομάδα. Και μετά υπάρχουν οι λεγόμενες εποχικές προγνώσεις. Εγώ όμως θα ήθελα να δω απευθείας την επιστημονική πηγή για να μπορώ να πω κάτι. Στην Ευρώπη, πάντως, από τα προγνωστικά μοντέλα τα οποία έχουμε και την εποχική πρόγνωση που έχουμε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων δεν υπάρχει κάποια τέτοια πληροφόρηση μέχρι στιγμής»...
Σε ό,τι αφορά μια απαισιόδοξη άποψη που αναφέρει το neakriti.gr για την κλιματική αλλαγή και τα προβλήματα στην παραγωγή των προϊόντων, ο μετεωρολόγος-περιβαλλοντολόγος Νίκος Καραταράκης δήλωσε στην εκπομπή “60 λεπτά στην ύπαιθρο” ότι «το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχει τα αποτυπώματά του στην Ανατολική Μεσόγειο. Δυστυχώς η Κρήτη είναι μέσα στον πυρήνα του προβλήματος. Υπάρχει το φαινόμενο της ερημοποίησης, όπου το νησί είναι η μία από τις περιοχές που κινδυνεύει με ερημοποίηση. Και ιδιαίτερα η περιοχή της Μεσαράς.
Από ’κει και πέρα, σε ό,τι αφορά τις καλλιέργειες, οι αλλαγές που συμβαίνουν είναι τέτοιες που δεν το καταλαβαίνουμε. Το κλίμα αλλάζει και αλλάζει τόσο αργά, που δε θα καταλάβει κανένας. Δε νομίζω ότι ο αγρότης θα καταλάβει αμέσως μια επίδραση στην καλλιέργειά του. Αλλά η κλιματική αλλαγή έχει συμβεί. Έχουμε επιπτώσεις. Άρα έρχεται η Πολιτεία, έρχονται οι φορείς που σχεδιάζουν μέτρα προσαρμογής. Και υπάρχει και αυτό που συζητήθηκε και στο Παρίσι, στη Διάσκεψη του Παρισιού το 2015, ότι καλό είναι να κρατήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας το 2030-2050 κάτω από τους 2 και αν μπορούμε κάτω από τον 1,5 βαθμό, γιατί πραγματικά, αν περάσει τον 1,5 βαθμό η άνοδος της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη, θα υπάρξουν επιπτώσεις οι οποίες θα είναι πάρα πολύ δυσάρεστες. Αυτά όλα υπάρχουν. Είναι σε επίπεδο σχεδιασμού»...
Πηγή neakriti.gr
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr