Θάνατος δύο παιδιών στην Πάτρα: «Λάβαμε ανώνυμες αναφορές από το 2017 έως το 2020», λέει το Χαμόγελο του Παιδιού
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Ανακοίνωση για την υπόθεση της Πάτρας, με τα δύο μωρά έφυγαν από τη ζωή σε μικρό χρονικό διάστημα εξέδωσε το Χαμόγελο του Παιδιού, αναφέροντας ότι «έλαβε ανώνυμες αναφορές, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, το διάστημα 2017-2020, για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της».
«Όπως πραγματοποιούμε σε κάθε ανάλογο περιστατικό ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Να σημειωθεί πως, μια εκ των αναφορών εστάλη με την με ένδειξη «Κατεπείγουσα» αναφέρει η ανακοίνωση από «Το χαμόγελο του παιδιού».
Ολόκληρη η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
«Το Χαμόγελο του Παιδιού, σε συνέχεια όσων έλαβαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με περιστατικό που αφορά τον θάνατο δύο παιδιών, με ένα χρόνο διάστημα μεταξύ τους, στην περιοχή της Αχαΐας, έλαβε ανώνυμες αναφορές, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, το διάστημα 2017-2020, για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της.
Όπως πραγματοποιούμε σε κάθε ανάλογο περιστατικό ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Να σημειωθεί πως, μια εκ των αναφορών εστάλη με την με ένδειξη «Κατεπείγουσα».
Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2015 είχαμε δεχτεί κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης μητέρας, ωστόσο πριν προχωρήσουμε στη δημοσιότητα της εξαφάνισης, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της.
Τον Δεκέμβριο του 2020, μας εμπιστεύθηκε μέλος της οικογένειας που επισκέφθηκε το χώρο μας. Ακολούθησαν διαδικασίες από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ακολουθώντας τις εντολές του εισαγγελέα.
Το 2023, η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων για διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Εντός των επόμενων ημερών ενημερωθήκαμε πως το βρέφος απεβίωσε. Κατά την ίδια περίοδο, Κοινωνικές Υπηρεσίες της περιοχής που ασχολούνταν με την υπόθεση, επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος, είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την υπηρεσία. Έκτοτε, οι Αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές διερευνούν τα αίτια θανάτου των δύο βρεφών της μητέρας.
Για ακόμη μια φορά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης/παραμέλησης παιδιού είναι οι Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές που οφείλουν να διερευνήσουν την κάθε υπόθεση.
Κάθε αναφορά πρέπει να αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, και δεν αποτελεί υπόθεση ενός.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δημιουργούνται ερωτηματικά αναφορικά με τον συντονισμό των αρμόδιων Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών αλλά και των Κοινωνικών υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με την διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, καθώς η μητέρα ήταν εμφανές πως βρισκόταν σε ευάλωτο οικογενειακό περιβάλλον, από την παιδική της κιόλας ηλικία, καθώς και για την υποστήριξη που έλαβε στο ρόλο της ως νέα μητέρα.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει πως πρέπει να συνεργαστούμε ως κοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και το οικογενειακό τους περιβάλλον, λαμβάνουν τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται.
Για μία ακόμα φορά θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 η οποία:
Λαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη
Είναι Διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.
Κάθε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη, λαμβάνεται στη Γραμμή 1056 αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο την απαραίτητη ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη σε κάθε παιδί και ενήλικα που αναζητά διέξοδο και βοήθεια.
Κάθε αναφορά αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, δεν είναι υπόθεση ενός.
Εφόσον κριθεί ότι η πληροφορία που λαμβάνεται είναι βάσιμη, ή μπορεί να είναι βάσιμη, διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα της περιοχής που έχουμε λάβει την αναφορά.
Ο Εισαγγελέας είναι αυτός ο οποίος δίνει εντολή στην Κοινωνική Υπηρεσία της περιοχής του Δήμου και στην Αστυνομία για να προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης.
Για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά σε παιδί σε κίνδυνο καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» ή αξιοποιήστε το Chat 1056 με την αποστολή γραπτού μηνύματος.
Για συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες καλέστε την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» Οι Γραμμές λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό, καθημερινά, πανελλαδικά, 24ώρες τη μέρα».
Αυτό που προβληματίζει
Εκείνο που φέρεται να προβληματίζει είναι το γεγονός πως το κοριτσάκι «έσβησε», ενώ βάσει της κλινικής του κατάστασης και δεδομένων των ιατρικών εξετάσεων που υπεβλήθη στο «Αγ. Σοφία», δεν διεγνώσθη κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η διενέργεια της νεκροψίας - νεκροτομής που ήταν προγραμματισμένη να γίνει το Σάββατο, τελικά πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη, χωρίς ωστόσο να έχουν γίνει γνωστά τα ευρήματα.
Για την οικογένεια από την Κάτω Αχαΐα ήταν το δεύτερο χτύπημα της μοίρας μέσα σε λίγους μήνες, καθώς η μητέρα του παιδιού γνωστοποίησε στους γιατρούς πως το καλοκαίρι του 2022 είχε χάσει ακόμα ένα μωρό, επίσης κορίτσι, μόλις 20 ημερών.
Το βρέφος γεννήθηκε 1η Ιουνίου, εισήχθη για λίγες ημέρες σε θερμοκοιτίδα και τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Ιουνίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», εντοπίστηκε νεκρό στην κούνια του. Το περιστατικό τότε είχε καταγραφεί από το Αστυνομικό Τμήμα Δυτικής Αχαΐας. Στην έκθεση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών δεν αναγράφεται αιτία θανάτου του νεογνού, καθώς αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων.
Αναφορές για τρίτο θάνατο παιδιού στην οικογένεια
Ένα επιπλέον στοιχείο στην ιστορία της οικογένειας, σύμφωνα πάντα με την «Πελοπόννησο», είναι ακόμα ένας θάνατος παιδιού το 2014. Όπως γράφει το μέσο , η γιαγιά -μητέρα της γυναίκας των δύο βρεφών- έχασε το 2014 ένα κοριτσάκι ηλικίας 1,5 ετών. Και σε αυτή την περίπτωση το παιδί, έπειτα από εκδήλωση σπασμών είχε μεταφερθεί στο «Αγία Σοφία» και αφού έλαβε εξιτήριο βρέθηκε νεκρό μέσα στην κούνια του, σε περιοχή του Ναυπλίου, όπου ζούσε η οικογένεια. Ο θάνατός του αποδόθηκε σε λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος με τη νεκροψία να διενεργείται από την Ιατροδικαστική υπηρεσία Κορίνθου.
Την ίδια ώρα, μαρτυρίες -που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως- θέλουν η γιαγιά να έχει χάσει ακόμα ένα κορίτσι, το οποίο μάλιστα αεροβαπτίστηκε, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του.
Οι τρεις θάνατοι παιδιών, μέλη της ίδια οικογένειας, με κοινή συνισταμένη πως είναι κορίτσια που «έφυγαν» σε μικρή ηλικία, αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο ιατρικής έρευνας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει γονιδιακό υπόβαθρο, γράφει το ίδιο μέσο.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr