Δαμάσι Τυρνάβου: Μόνο 5 από τις 180 οικογένειες πήραν αποζημίωση για τα σπίτια τους μετά τον σεισμό - Τρία χρόνια ζουν σε κοντέινερ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Μόλις πέντε από τις συνολικά 180 οικογένειες του χωριού Δαμάσι Τυρνάβου, που είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται και να μην είναι κατοικήσιμα μετά τον σεισμό του Μαρτίου του 2021, έχουν πάρει χρήματα από την Πολιτεία, προκειμένου να κατασκευάσουν καινούργιες κατοικίες ή να επισκευάσουν τις υπάρχουσες.
Αυτό καταγγέλλει στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Δαμασίου, Γιώργος Τσανάκας, σημειώνοντας ότι εδώ και σχεδόν τρία χρόνια άνθρωποι κάθε ηλικίας, πολλοί από αυτούς με σοβαρά προβλήματα υγείας, εξακολουθούν να ζουν σε κοντέινερ λίγων τετραγωνικών μέτρων, με τις συνθήκες διαβίωσης να είναι ιδιαίτερα δύσκολες σε αυτά.
Όπως υποστηρίζει, η αιτία για τη μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων είναι η υποστελέχωση της Διεύθυνσης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), με αποτέλεσμα να μην προχωράει η εξέταση των φακέλων που κατέθεσαν οι κάτοικοι κι έτσι να μη δίνονται οι απαραίτητες εγκρίσεις.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Τυρνάβου, Γιάννης Κόκουρας, αναφέρει στο ethnos.gr ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, πόσοι κάτοικοι προχώρησαν τη διαδικασία με την κατάθεση των φακέλων, οι οποίοι περιλαμβάνουν και τις απαραίτητες μελέτες από τους μηχανικούς. Σημειώνει ωστόσο, ότι στο Δαμάσι ένα καινούργιο σπίτι είναι ήδη έτοιμο, άλλα τρία κατασκευάζονται και άλλα περίπου τριάντα επισκευάζονται, γεγονός που δείχνει ότι, όσοι κάτοικοι είχαν έτοιμους τους φακέλους τους, πήραν τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις.
«Καθυστερούν οι εγκρίσεις και δεν έρχονται τα χρήματα»
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Τσανάκα, η πλειοψηφία των κατοίκων του Δαμασίου έχει καταθέσει πλήρη φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία, ωστόσο, καθυστερούν χαρακτηριστικά οι εγκρίσεις, με αποτέλεσμα να μην κατατίθενται στους λογαριασμούς των κατοίκων οι αποζημιώσεις για την κατασκευή ή επισκευή των ακινήτων.
«Αν δε δοθούν τα χρήματα για την ανοικοδόμηση ή την επισκευή των σπιτιών, τα οποία δικαιούμαστε οι κάτοικοι, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Ποιος μηχανικός θα ξεκινήσει κάποιο έργο, αν δεν έχει χρήματα ο λογαριασμός του πελάτη του; Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν καταθέσει το φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία, την ΔΑΕΦΚ, αλλά εκείνη καθυστερεί να τους εξετάσει, λόγω τεράστιας υποστελέχωσης αλλά και του φόρτου εργασίας μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Κοντεύουν τρία χρόνια από τον σεισμό και χρήματα έχουν πάρει μόνο πέντε οικογένειες επί συνόλου 180. Έχουμε εξήντα σπίτια κόκκινα και άλλα 120 κίτρινα. Οι πρώτες προκαταβολές έχουν δοθεί αλλά με τα χρήματα αυτά δεν μπορείς να κάνεις τίποτα», λέει ο κ. Τσανάκας.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι κάποιοι από τους κατοίκους του Δαμασίου έχουν επιλέξει να κατοικούν με δική τους ευθύνη στα χαρακτηρισμένα ως κίτρινα σπίτια τους, προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους και κυρίως τα γεωργικά τους μηχανήματα.
Τέλος, ο κ. Τσανάκας υποστηρίζει ότι οι κάτοικοι του Δαμασίου θα επιδιώξουν να συγκροτήσουν κοινό μέτωπο με πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, οι οποίοι επίσης μένουν σε κοντέινερ, προκειμένου το αίτημά τους να έχει μεγαλύτερη απήχηση.
Δόθηκαν 1,3 εκατομμύρια ευρώ
Το συνολικό ποσό του 1,3 εκατομμυρίων ευρώ έχει δοθεί ως πρώτες αποζημιώσεις προς τους κατοίκους του Δαμασίου, σύμφωνα με τον δήμαρχο Τυρνάβου, ο οποίος σημειώνει ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι έχουν προχωρήσει στην κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου, προκειμένου να κατασκευάσουν καινούργιο σπίτι ή να επισκευάσουν το υπάρχον.
«Από τους πρώτους οκτώ μήνες μετά τον σεισμό δόθηκαν τα ειδικά βοηθήματα στους κατοίκους και το βοήθημα για τις οικοσκευές, συνολικού ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ. Για κάθε κόκκινο σπίτι δόθηκαν 14.000 ευρώ, για κάθε κίτρινο 8.000 ευρώ και για κάθε πράσινο σπίτι 4.000 ευρώ. Επίσης, ο δήμος ολοκλήρωσε την κατεδάφιση συνολικά 148 κόκκινων κατοικιών. Δεν μπορώ να ξέρω, πόσοι από τους κατοίκους ανέθεσαν την υπόθεσή του σπιτιού τους σε μηχανικό και κατέθεσαν τον φάκελο στην αρμόδια υπηρεσία. Πάντως, ήδη ένα σπίτι είναι έτοιμο, άλλα τρία κατασκευάζονται και άλλα τριάντα επισκευάζονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι κάτοικοι κινήθηκαν γρήγορα και πήραν την έγκριση και τα χρήματα. Οι κάτοικοι πρέπει να καταλάβουν ότι χωρίς πλήρη φάκελο δεν μπορούν να πάρουν την έγκριση και τα χρήματα. Υπάρχουν φάκελοι με πολλές παρατηρήσεις», λέει στο ethnos.gr o κ. Κόκουρας.
Εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρώτα αποτελέσματα στο 20% της ενσωμάτωσης – Προβάδισμα Φάμελλου, δεύτερος ο Πολάκης
Τροχαίο στο Αγρίνιο: Το ξέσπασμα της μητέρας της Χαριτίνης και του Άκη - «Δεν υπάρχει τίποτα, είμαστε αποτελειωμένοι»
Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για την πρόταση μείωσης του ΦΠΑ
Οι Ουκρανοί δημοσίευσαν φωτογραφίες με θραύσματα του νέου υπερηχητικού πυραύλου της Ρωσίας - «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr