Παγκόσμια διάκριση για τη Νομική του ΑΠΘ
Το βραβείο που απονεμήθηκε στην ομάδα των φοιτητών, παρέλαβε η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου.🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Την 5η θέση παγκοσμίως, στην κατηγορία των συλλογικών διακρίσεων, κατέκτησε φοιτητική ομάδα της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον 18ο Διεθνή Διαγωνισμό Διαμεσολάβησης (International Law School Mediation Tournament), που διεξήχθη στην Αθήνα, από τις 14 έως τις 17 Μαρτίου 2019. Τον Διαγωνισμό διοργάνωσε η Διεθνής Ακαδημία Επίλυσης Διαφορών (International Academy of Dispute Resolution – INΑDR).
Η Νομική Σχολή του ΑΠΘ συμμετείχε με δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων κατέλαβε την 5η θέση στην κατηγορία πελάτη/δικηγόρου των συλλογικών διακρίσεων.
Στη διακεκριμένη ομάδα του ΑΠΘ συμμετείχαν οι: Μανώλης Αντωνακάκης (4ο έτος), Σοφία Τελωνάκη (5ο έτος) και η Κατερίνα Μαρινοπούλου (3ο έτος)
Η διάκριση του ΑΠΘ είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα περισσότερα από τα Διαγωνιζόμενα Πανεπιστήμια είναι αφενός αγγλόφωνα, αφετέρου έχουν εντάξει τα μαθήματα διαμεσολάβησης στο πρόγραμμα των σπουδών τους.
Η INΑDR ιδρύθηκε το 2002 από ομάδα διαμεσολαβητών, με στόχο την προώθηση των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών σε διεθνή κλίμακα. Η Ακαδημία διεξάγει ετησίως μία Διεθνή Συνάντηση - Διαγωνισμό με στόχο να βοηθήσει τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που συμμετέχουν σε αυτή να κατανοήσουν την αξία της επίλυσης διαφορών μέσω της διαμεσολάβησης και να μπορούν να εφαρμόσουν τις δεξιότητες που αποκόμισαν στον μετέπειτα επαγγελματικό τους βίο, αλλά και στην καθημερινή τους ζωή. Η Συνάντηση περιλαμβάνει δύο ημέρες εκπαίδευσης (training), κατά τη διάρκεια των οποίων επαγγελματίες διαμεσολαβητές από διαφορετικές χώρες ανταλλάσσουν γνώσεις και συζητούν με τους συμμετέχοντες για σημαντικές πλευρές της διαμεσολάβησης, και 2 ημέρες Διαγωνισμού, που περιλαμβάνει προσομοιώσεις διαμεσολάβησης από φοιτήτριες/φοιτητές, βασισμένες σε υποθέσεις που τους έχουν δοθεί μερικές μέρες νωρίτερα. Ο Διαγωνισμός πραγματοποιείται στην αγγλική γλώσσα.
Στη φετινή 18η διοργάνωση συμμετείχαν συνολικά 54 φοιτητικές ομάδες Νομικών Σχολών από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων, ορισμένες από τις πιο επιφανείς όπως οι: Loyola University Chicago School of Law, University of California-Berkeley-School of Law, University of Kent, Istanbul Sehir University κ.ά.
Η δεύτερη ομάδα της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ αποτελείται από τις τεταρτοετείς φοιτήτριες Σταυρούλα Ψώνη, Κατερίνα Καραμουσαλίδου και Παναγιώτα Σαρανεκίδου. Καίτοι συμμετείχε για πρώτη φορά σε έναν διαγωνισμό τέτοιου βεληνεκούς, πέτυχε αξιόλογη βαθμολογία, αφήνοντας πολλές προσδοκίες για το μέλλον.
Την προετοιμασία των ομάδων ανέλαβε ο προσφάτως απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Χρήστος Παπαχαρίσης, ο οποίος είχε συμμετάσχει σε ανάλογους διαγωνισμούς στο παρελθόν. Καθοριστική για τη συμμετοχή της ομάδας στον Διαγωνισμό υπήρξε και η υποστήριξη του Επίκουρου Καθηγητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Αχιλλέα Μπεχλιβάνη.
Το βραβείο που απονεμήθηκε στην ομάδα, παρέλαβε η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου.
Οι απειλές του Ντόναλντ Τραμπ προς Γροιλανδία, Καναδά και Παναμά δείχνουν τι εννοούσε με το «Πρώτα η Αμερική»
Κηδεία Σημίτη: Το «όχι» στο λαϊκό προσκύνημα, ο επικήδειος της ΠτΔ και οι κλειστοί δρόμοι
Ελενα Παπαρίζου και Σάκης Ρουβάς στην παρουσίαση του εθνικού τελικού της Eurovision - Χωρίς τη Μαρίνα Σάττι η βραδιά
«Προγνωστικό χάος» εν όψει της κακοκαιρίας που έρχεται: Πόσο χιόνι θα πέσει τελικά - Η πρόγνωση Μαρουσάκη
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr