Τροπολογία για μετανάστες: Τι λένε εκπρόσωποι των αγροτών και των ΜΚΟ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Απολύτως θετικοί απέναντι στην τροπολογία, που θα δίνει τη δυνατότητα τριετούς άδειας παραμονής στη χώρα μας, προκειμένου να εργαστούν, σε μετανάστες που δεν εισήλθαν νόμιμα και οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν εργαστεί στην Ελλάδα επί τριετία, εμφανίζονται εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), Χρήστος Γιαννακάκης, πρόκειται για πάγιο αίτημα των αγροτών, το οποίο θα καταπολεμήσει μεν τη «μαύρη» πώληση αλλά απλώς θα περισώσει και δε θα μεγενθύνει την αγροτική παραγωγή. Όπως λέει, για την ουσιαστική βελτίωση της κατάστασης απαιτούνται και άλλα μέτρα και κυρίως η επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων νόμιμης μετάκλησης εργατικών χεριών από τρίτες χώρες.
Υπέρ της τροπολογίας τάσσεται και η εκπρόσωπος της ΑΡΣΙΣ, Κατερίνα Πούτου, σημειώνοντας ότι ακούστηκε μετά από αρκετό διάστημα η φωνή των μη κυβερνητικών οργανώσεων, αφού είχαν προτείνει κάτι αντίστοιχο από τον περασμένο Μάρτιο. Η ίδια ζητάει να αυξηθεί η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων τριετούς άδειας παραμονής και θέτει ζήτημα γενικότερης εξέτασης της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής.
«Το 90% αυτών εργάζεται ήδη στον αγροτικό τομέα»
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Γιαννακάκη, ήδη οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται στη χώρα μας, με τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών (ποσοστό περίπου 90%) να απασχολείται στον αγροτικό τομέα και κυρίως στη Νότια Ελλάδα και την Κρήτη.
«Φυσικά και συμφωνούμε με την τροπολογία. Άλλωστε, αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημά μας από καιρό και επιτέλους, το πήρε απόφαση η κυβέρνηση να προχωρήσει. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους απασχολούνται στη συγκομιδή φράουλας στην Πελοπόννησο, στα θερμοκήπια της Κρήτης και της Νότιας Ελλάδας, στην ελαιοσυγκομιδή και στα εσπεριδοειδή. Οι περισσότεροι είναι από το Μπαγκλαντές και ακολουθούν οι Πακιστανοί, ενώ υπάρχουν και αρκετοί Αφρικανοί», λέει ο κ. Γιαννακάκης.
Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι με την υπερψήφιση της τροπολογίας απλώς θα περισωθεί η αγροτική παραγωγή, αφού πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα ακόμα, προκειμένου να πετύχουμε μεγένθυνσή της.
«Και με τη νομιμοποίηση αυτών των ανθρώπων θα εξακολουθήσουμε να έχουμε πολλές ελλείψεις εργατικών χεριών, οπότε με τη συγκεκριμένη τροπολογία απλώς θα περισώσουμε την αγροτική παραγωγή. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά τα προβλήματα, θα πρέπει να επισπευθεί η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων νόμιμης μετάκλησης εργατικών χεριών από τρίτες χώρες και να απαντώνται τα αιτήματα μέσα σε δέκα ημέρες. Αυτό δε γίνεται σήμερα και απαιτούνται τρεις και τέσσερις μήνες για τις απαντήσεις. Επίσης, θα πρέπει και οι ελληνικές προξενικές Αρχές να απαντούν πιο γρήγορα, μέσα σε δύο μήνες, κάτι που, επίσης, δε γίνεται σήμερα λόγω της έλλειψης προσωπικού», τονίζει ο κ. Γιαννακάκης.
Καταπολεμάται η «μαύρη» πώληση
Κατά τον ίδιο με την τροπολογία θα παταχθεί και το φαινόμενο της «μαύρης» πώλησης αγροτικών προϊόντων, αφού με τη νομιμοποίηση των συγκεκριμένων εργαζομένων θα μπορούν να δικαιολογούνται και τα έξοδα για τους μισθούς τους.
«Μέχρι σήμερα, αν κάποιος παραγωγός συλλαμβανόταν να απασχολεί μη νόμιμους μετανάστες, βρισκόταν αντιμέτωπος με αστικές και κυρίως με ποινικές κυρώσεις. Επίσης, η απασχόληση αυτών των ανθρώπων δεν μπορούσε να καταγραφεί πουθενά και άρα δεν μπορούσαμε να κάνουμε νόμιμα προσλήψεις. Τα έξοδα για την αμοιβή αυτών των ανθρώπων δεν μπορούσαν να αποτυπωθούν σε λογιστικά βιβλία και άρα να εμφανιστούν. Έτσι δημιουργήθηκε το φαινόμενο της ‘’μαύρης’’ πώλησης. Πλέον δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνονται ‘’μαύρες’’ πωλήσεις κι έτσι δε δημιουργούνται προβλήματα στην οικονομία», λέει ο αντιπρόεδρος της ΕΘΕΑΣ.
«Αναγκαιότητα επανεξέτασης της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής»
Για αποδοχή της κυβέρνησης αυτού που οι μη κυβερνητικές οργανώσεις έλεγαν από τον περασμένο Μάρτιο, κάνει λόγο στο ethnos.gr η κ. Πούτου.
«Η φωνή των μη κυβερνητικών οργανώσεων ακούστηκε μεταχρονισμένα, αφού αυτό αποτελούσε μία από τις βασικές προτάσεις μας. Από το Μάρτιο του 2023 ζητούσαμε να ενσωματωθεί στο εθνικό σχέδιο για τη μετανάστευση. Τότε η Νέα Δημοκρατία το απέρριψε και τώρα το φέρνει ως τροπολογία. Προφανώς και είμαστε υπέρ της τροπολογίας, όμως, πρέπει να διευρυνθεί η χρονική προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του 2024», τονίζει η κ. Πούτου.
Η ίδια αναφέρει ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρχει μία επανεξέταση της εθνικής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία να δίνει προοπτική και να μην αρκούμαστε σε… πυροτεχνηματικές κινήσεις.
«Από την περασμένη Παρασκευή που ξεκίνησε η συζήτηση, έχει ανακύψει μία σειρά ζητημάτων, όπως θέματα αδειών, άνθρωποι που παραδεχόμαστε ότι είναι αφανείς και πολλά άλλα. Σήμερα το 10% του πληθυσμού της χώρας αποτελείται από μετανάστες και πρέπει να δούμε πολιτικές, οι οποίες δε θα ικανοποιούν μόνο τις ανάγκες του τουρισμού, για παράδειγμα στη Ρόδο ή το μάζεμα της ελιάς σε άλλες περιοχές, αλλά πολιτικές που θα δημιουργούν μονιμότερες προοπτικές ένταξης», καταλήγει η εκπρόσωπος της ΑΡΣΙΣ.
Ο Πούτιν ανοιχτός για συνομιλίες με τον Τραμπ για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία, μετά από 1.000 μέρες πολέμου
Και 5η αθλήτρια ακυρώθηκε, μετά από 12 χρόνια - Μια από τις πιο βρόμικες κούρσες Ολυμπιακών Αγώνων
«Θα 'μαστε για πάντα μαζί»: Η συγκινητική ανάρτηση της κόρης του Δημήτρη Σούρα
«Δε μπορώ να σου πω ότι μετανιώνω»: Η απάντηση της Μαρίνας Σάττι για το χασμουρητό απέναντι στην εκπρόσωπο του Ισραήλ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr