«Εκτοξεύθηκε» η κοκαΐνη στην Αττική τα Χριστούγεννα : 120.000 χρήστες μέσα στις γιορτές
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Εντυπωσιακά υψηλό ποσοστό κοκαΐνης στα λύματα της Αττικής εντοπίστηκαν από τις μετρήσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες για να προσδιοριστεί η εξάπλωση λοιμώξεων covid και γρίπης. Μάλιστα κατά τη διάρκεια των εορτών τουλάχιστον 120.000 άτομα στην Αττική έκαναν χρήση κοκαΐνης.
«Τριπλασιάστηκε η χρήση»
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο θέμα, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης τόνισε στον ANT1 ότι την περίοδο πριν από τα Χριστούγεννα η χρήση εκτινάσσεται από το 1 κιλό την ημέρα σε σχεδόν διπλασιασμό. «Το ερώτημα είναι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο. Έχει χαμηλώσει η τιμή της κοκαΐνης, μέσα στην πανδημία διπλασιάστηκε, κάποιους μήνες τριπλασιάστηκε η χρήση».
Είπε επίσης δε πως τα 120.000 άτομα αναλογούν στο 0,3% του πληθυσμού της Αττικής (από τα 4,2 εκατομμύρια χρηστών του δικτύου της ΕΥΔΑΠ) που είναι χρήστες, εξηγώντας ότι, «είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά της Ευρώπης».
Σε ό,τι αφορά στο ιικό φορτίο είπε ότι, στα λύματα φαίνεται αύξηση 200% τον μήνα. «Έχουμε ταυτόχρονη τριπλή αύξηση» σημείωσε εκτιμώντας πως «θα έχουμε κλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες». Παρατήρησε πως, «είναι τεράστια η διασπορά και πολλά νέα παιδιά είναι ασυμπτωματικά».
Αναφερόμενος, τέλος, στη γρίπη ότι και εκεί υπάρχουν υποπαραλλαγές, με το τρέχον κύμα να αφορά στον τύπο Α και τον τύπο Β που αναμένεται τον Φεβρουάριο – Μάρτιο, να αναμένεται πιο ήπιο.
Τι είχε δηλώσει στο ethnos.gr o καθηγητής για την αύξηση της χρήσης των ναρκωτικών
Όπως είχε δηλώσει και πριν λίγες ημέρες στο ethnos.gr και τον Ρωμανό Κοντογιαννίδη ο κ. Θωμαΐδης, σήμερα οι κάτοικοι της Αττικής κάνουν χρήση σε ετήσιο μέσο όρο περίπου ένα κιλό κοκαΐνης την ημέρα, περίπου 150 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης και περίπου είκοσι κιλά κάνναβης.
Από την καταγραφή των στοιχείων προκύπτει ακόμα ότι χρήση κάνναβης κάνει σήμερα το 10%-11% των κατοίκων της Αττικής, ενώ χρήση κοκαΐνης κάνει το 0,25% του πληθυσμού της. Μάλιστα, η Αθήνα συγκαταλέγεται στις δέκα πόλεις με τη μεγαλύτερη χρήση κάνναβης στην Ευρώπη.
«Τα στοιχεία που καταγράψαμε από την ανάλυση των λυμάτων, δεν περιορίζονται μόνο στην περίοδο της πανδημίας. Συλλέξαμε τα τελευταία τον Σεπτέμβριο του 2023. Μετά την πανδημία εκείνο που φαίνεται ότι μειώθηκε, είναι η κατανάλωση αλκοόλ», λέει στο ethnos.gr ο κ. Θωμαΐδης.
Σε άνοδο η χρήση κοκαΐνης και μεθαμφεταμίνης
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, η καταγραφή από την ανάλυση των λυμάτων κατέγραψε από τον Μάρτιο του 2020 αύξηση στη χρήση κοκαΐνης στην Αττική, γεγονός που, όπως λέει, οφείλεται και στην αλλαγή του τρόπου διακίνησης της συγκεκριμένης ναρκωτικής ουσίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.
«Το διαπιστώσαμε αυτό και εμπράκτως σε Ελλάδα και Ευρώπη στο τέλος του 2020, όταν έγιναν μεγάλες κατασχέσεις ποσοτήτων κοκαΐνης, ωστόσο, εμείς το είδαμε από την ανάλυση των λυμάτων από τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Μάλιστα, πολύ μεγάλη ήταν η αύξηση στη χρήση κοκαΐνης στην Αθήνα τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2020. Μία ακόμα αύξηση παρατηρήθηκε το 2021, ενώ το 2022 και το πρώτο εννεάμηνο του 2023 παρέμεινε στα ίδια επίπεδα. Σήμερα οι κάτοικοι της Αττικής κάνουν χρήση περίπου ενός κιλού κοκαΐνης την ημέρα σε ετήσιο μέσο όρο. Κοκαΐνη παίρνει το 0,25% του πληθυσμού της Αττικής», λέει ο κ. Θωμαΐδης.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση μεθαμφεταμίνης, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρει ότι από το 2010 και μέχρι σήμερα παρατηρείται συστηματική ετήσια αύξηση στη χρήση της. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε το 2019 και ήταν της τάξης του 70% σε σύγκριση με το 2018. Το 2022 οι κάτοικοι της Αττικής κατανάλωναν 170 γραμμάρια μεθαμφεταμίνης την ημέρα σε ετήσιο μέσο όρο, ενώ το πρώτο εννεάμηνο της φετινής χρονιάς η κατανάλωση μειώθηκε στα 150 γραμμάρια την ημέρα.
Είκοσι κιλά χρήσης κάνναβης την ημέρα
Στις δέκα πόλεις με τη μεγαλύτερη χρήση κάνναβης στην Ευρώπη συγκαταλέγεται η Αθήνα, αφού οι κάτοικοί της καπνίζουν σε ετήσιο μέσο όρο είκοσι κιλά την ημέρα.
«Χρήση κάνναβης κάνει σήμερα το 10%-11% του πληθυσμού της Αττικής, όπως φαίνεται από την ανάλυση των λυμάτων. Η χρήση κάνναβης μειώθηκε το διάστημα Μάρτιος – Σεπτέμβριος 2020, διότι την περίοδο της πρώτης καραντίνας έγινε δυσκολότερη η διακίνησή της, ωστόσο, στη συνέχεια αυξήθηκε σημαντικά», σημειώνει ο κ. Θωμαΐδης.
Αλκοόλ, αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά
Όπως αναφέρει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ, η χειρότερη περίοδος από πλευράς ψυχολογικής επιβάρυνσης του πληθυσμού, η οποία συνοδεύτηκε από αύξηση στην κατανάλωση αλκοόλ και αντικαταθλιπτικών – αγχολυτικών χαπιών, ήταν το διάστημα από το Νοέμβριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021, περίοδος που η χώρα «κατέβασε ρολά» εξαιτίας του κορονοϊού.
«Να αναφέρω, για παράδειγμα, τις βενζοδιαζεπίνες, που αποτελούν το βασικό συστατικό των αγχολυτικών σκευασμάτων. Είχαμε καταγράψει στα λύματα μία δραματική αύξησή στην κατανάλωσή τους το 2014, όταν η χώρα βρισκόταν στην κορύφωση της οικονομικής κρίσης. Μετά παρατηρήσαμε μία ύφεση και εκ νέου αύξηση στην περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, όταν ο πληθυσμός είχε διαταραχές ύπνου. Το διάστημα 2021-2022 αυξήθηκε η κατανάλωση σχεδόν όλων των φαρμάκων που σχετίζονται με τις διαταραχές ύπνου. Τα τελευταία έτη παρατηρούμε κάθε χρόνο αύξηση της κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών το διάστημα Οκτωβρίου – Απριλίου και τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρούμε μείωσή τους. Μετά την πανδημία η χρήση αλκοόλ μειώθηκε, ενώ η χρήση αντικαταθλιπτικών – αγχολυτικών παραμένει στα ίδια επίπεδα», καταλήγει ο κ. Θωμαΐδης.
Άλλη μια κακή ημέρα για τον σιδηρόδρομο: Νέες πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ τέθηκε εκτός λειτουργίας το τελευταίο «Ασημένιο Βέλος»
Τουρκική αντιπολίτευση εναντίον Φιντάν: «Ασκείς εξωτερική πολιτική χωρίς πυξίδα και στρατηγική σε Αιγαίο και Κύπρο»
Στην Ευελπίδων η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά τις μηνύσεις σε βάρος της: Θα της απαγγελθούν κατηγορίες
Ξανά απούσα από βασιλική υποχρέωση η Κέιτ Μίντλετον - Ανησυχία για την υγεία της
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr