Οι διαδικασίες της υιοθεσίας στην Ελλάδα... σέρνονται: Πάνω από 1.200 παιδιά περιμένουν σε ιδρύματα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Σημαντικά στοιχεία για τις υιοθεσίες και τα παιδιά που είναι σε ιδρύματα και περιμένουν ακόμα και χρόνια μια αγκαλιά δίνει η γενική γραμματέας δημογραφικής και στεγαστικής πολιτικής Μαρίνα Στέφου μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEΝ, εξηγώντας την διαδικασία. Παράλληλα, τονίζει πως στόχος της κυβέρνησης είναι να μειωθεί η αναμονή για τους υποψήφιους θετούς γονείς στον 1-1,5 χρόνο, ενώ θα δοθεί βάση με νέα εγχειρήματα και στην αναδοχή παιδιών με αναπηρία.
1.265 παιδιά είναι στα ιδρύματα - Προς υιοθεσία είναι 110
Η Μαρίνα Στέφου αρχικά αναφέρει πως: «Σήμερα στα ιδρύματα υπάρχουν 1.265 παιδιά σε όλη την επικράτεια. Αυτά είναι τα στοιχεία που έχουμε από το πληροφοριακό μας σύστημα. Δεν είναι όλα τα παιδιά προς υιοθεσία ή αναδοχή. Πρόκειται για 110 παιδιά προς υιοθεσία και άλλα τόσα είναι σε διαδικασία σύνδεσης που σημαίνει ότι ήδη βρίσκονται σε επαφή με υποψήφιους γονείς. 2.604 αιτήσεις υπάρχουν αυτή τη στιγμή.
Πολλές από αυτές ικανοποιούνται και πολλές είναι σε διαδικασία διασύνδεσης και άλλοι περιμένουν. Εκεί παίζουν ρόλο τα κριτήρια και οι επιθυμίες των υποψήφιων θετών γονέων. Καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που διαλέγουν το φύλο, την ηλικία, την υγεία, και την εθνοτική καταγωγή. Έχουμε ελάχιστα βρέφη αυτή τη στιγμή τυπική ανάπτυξης. Τα βρέφη είναι λίγα και προφανώς φεύγουν άμεσα. Για αυτό υπάρχουν και οι αναμονές αυτές. Αλλά εάν ένα ζευγάρι πραγματικά θέλει να ανοίξει την αγκαλιά του, να δώσει αγάπη σε ένα παιδί, υπάρχουν και παιδιά που έχουν ελαφριά αναπηρία ή άλλα προβλήματα που μπορούν μέσα σε λίγα χρόνια με την κατάλληλη θεραπεία, να ανθίσουν».
«Όταν μια υποψήφια θετή μητέρα ή ανάδοχος θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον ένα 6μηνο εκπαίδευσης, και οι δύο γονείς. Εκεί ξεκινά η διαδικασία της σύνδεσης», εξηγεί για την διαδικασία, η οποία παρακολουθείται στενά από ειδικούς και κοινωνικούς λειτουργούς.
Στόχος η αναμονή να είναι στον 1-1,5 χρόνο
Παράλληλα, τονίζει πως «δεν θέλουμε τα παιδιά να μείνουν στα ιδρύματα σε καμία περίπτωση και εκεί είναι κομβικό ο ρόλος των κοινωνικών λειτουργών και εκεί έχουμε εντοπίσει την παρέμβαση που πρέπει να κάνουμε και εμείς ως υπουργείο. Θα υπάρξουν εκπαιδεύσεις των κοινωνικών λειτουργών και ενίσχυσή τους, με στόχο να μειώσουμε τον χρόνο αναμονής ειδικά για την υιοθεσία γιατί βλέπουμε αρκετά αιτήματα. Ιδανικά, στον 1- 1,5 χρόνο. Η αποϊδρυματοποίηση είναι ένας στόχος που έχει το υπουργείο μας».
Καμπάνια για υιοθεσία παιδιών με αναπηρία
«Πέραν της υιοθεσίας και της αναδοχής έχουμε σημαντικά έργα. Ένα από αυτά είναι η επαγγελματική αναδοχή. Αφορά σε παιδιά με αναπηρία 67% και πάνω και εκεί χρειάζεται επιπλέον εκπαίδευση των υποψήφιων γονέων. Υπάρχει αμοιβή, η οποία χρειάζεται γιατί είναι αυξημένες οι ανάγκες του παιδιού. Θα υπάρχουν λειτουργοί που θα είναι συνεχώς κοντά τους και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει εργαλειοποίηση», συνέχισε η κυρία Στέφου.
Αναφορικά με την μεγάλη αναμονή επισημαίνει πως όποιοι επιθυμούν βρέφη είναι σε μεγαλύτερη λίστα καθώς είναι αυτά που ζητούν οι περισσότεροι υποψήφιοι παρένθετοι γονείς. Παράλληλα, σημείωσε πως οι αιτήσεις πλέον γίνονται ηλεκτρονικά και με σειρά προτεραιότητας.
798 υιοθεσίες από το 2023
«Αυτή τη στιγμή έχουμε ολοκληρωμένες από το 2020, 789 υιοθεσίες, σε σχέση με πέρυσι έχουμε 194 περισσότερες», σύμφωνα με την κυρία Στέφου.
«Τα παιδιά έχουν ανάγκη να βρούμε ένα υγιές οικογενειακό περιβάλλον για να μπορέσουν να αναπτυχτούν», τονίζει.
«Τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών δεν διαφέρουν με αυτά που ζουν με ετερόφυλους γονείς» λέει ψυχίατρος
Παράλληλα, στην εκπομπή μίλησε και ο ψυχίατρος Γιώργος Νικολαΐδης για το ζήτημα της υιοθεσίας και τεκνοθεσίας από ομόφυλους γονείς, που συζητείται έντονα αυτές τις μέρες. Όπως τόνισε: «έχει αποδειχτεί σε διάφορες έρευνες σε όλο τον κόσμο πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ζευγάρια που δεν είναι των mainstream ταυτοτήτων και φύλων των σεξουαλικών προορισμών, δεν φαίνεται να διαφέρουν σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ετερόφυλα ζευγάρια, ούτε όσον αφορά την ψυχική τους υγεία, τις ψυχοκοινωνικές του επιπτώσεις, την σχολική τους επίδοση, την δυνατότητά τους να επιτύχουν επιτεύγματα μεγαλώνοντας.
Ούτε ακόμα στο ποσοστό στο οποίο τα ίδια μεγαλώνοντας θα είναι ΛΟΑΤΚΙ άτομα. Έχει αποδειχτεί πως τα παιδιά που μεγαλώνουν με δύο ομόφυλους γονιούς δεν έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες σε σχέση με τα παιδιά που μεγαλώνουν με ετερόφυλους γονιούς, μεγαλώνοντας τα ίδια να γίνουν ΛΟΑΤΚΙ».
Ο ειδικός σημειώνει επίσης πως όσο περνάνε τα χρόνια, το θέμα του bullying στα παιδιά αυτά και το θέμα της κοινωνικής αποδοχής μειώνεται.
Τα προβλήματα μιας ΛΟΑΤΚΙ οικογένειας στην Ελλάδα
Στο ίδιο κλίμα, ο Στ. Ανθής, οικονομολόγος που ζει στο Βέλγιο και ομόφυλος γονέας μιλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δική του οικογένεια, η οποία δεν αναγνωρίζεται στην Ελλάδα. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Μένω μόνιμα στο Βέλγιο, με τον σύντροφό μου και τα δύο παιδιά μας. Εδώ είμαστε μια πλήρως αναγνωρισμένη τετραμελή οικογένεια με όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα. Όμως τα παιδιά μου δεν έχουν την ελληνική ιθαγένεια γιατί το πιστοποιητικό γέννησής τους έχει σαν γονείς δύο άνδρες και η ελληνική έννομη τάξη δεν δέχεται αυτό το πιστοποιητικό και αρνείται να το μεταγράψει. Οπότε παρά το γεγονός πως έχουν Έλληνα μπαμπά, δεν είναι Έλληνες. Περνώντας τα ελληνικά σύνορα, χάνουμε οποιαδήποτε νομική σχέση έχουμε με τα παιδιά μας. Είμαστε 4 άγνωστοι που βρισκόμαστε στην ίδια πτήση. Εάν τα παιδιά χρειαστεί να νοσηλευτούν για παράδειγμα, σε κάποια δημόσια δομή, υπάρχει μια ασάφεια ποιος ασκεί την γονική μέριμνα. Εάν εγώ πεθάνω, η περιουσία μου στην Ελλάδα, δεν περνάει στα παιδιά μου. Θα μπορούσα να κάνω μια διαθήκη, αλλά θα ήταν σαν να αφήνω τα παιδιά μου σε έναν ξένο. Και αυτή θα μπορούσε να προσληφθεί από τον οποιοδήποτε».
«Το ελληνικό κράτος αρνείται να μας αναγνωρίσει τα δικαιώματά μας», τονίζει επισημαίνοντας πως περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία να δει το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί ενώ τονίζει πως πολλές ελληνικές οικογένειες ΛΟΑΤΚΙ που ζουν στο εξωτερικό θα ξανασκεφτούν την επιστροφή στην πατρίδα.
Συρεγγέλα: Για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων η στήριξη πρέπει να είναι υπερκομματική
Για το ζήτημα του νομοσχεδίου μίλησε στο OPEN και η γραμματέας της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα τονίζοντας πως: «Για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχω διαχρονικά την άποψη, ότι η στήριξη πρέπει να είναι υπερκομματική. Όταν έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινα δικαιώματα και πολύ περισσότερο με δικαιώματα παιδιών εκεί θα έπρεπε να είμαστε λίγο πιο ενωτικοί».
Πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα βγει ενωμένη από αυτή τη διαδικασία και πως στόχος της κυβέρνησης είναι όσο το δυνατό περισσότεροι βουλευτές να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο.
ΗΠΑ: Τι σηματοδοτεί η απόφαση Μπάιντεν για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία κατά της Ρωσίας – Οι επικρίσεις Τραμπ και οι απειλές Πούτιν
Το Πολυτεχνείο ζει: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
Νέα Δημοκρατία: Η επόμενη ημέρα μετά τη διαγραφή Σαμαρά – «Φουντώνουν» τα σενάρια για νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό
Φινλανδία - Ελλάδα 0-2: Καθάρισε σε 4' στο Ελσίνκι η Εθνική που πάει σε πλέι οφ ανόδου τον Μάρτιο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr