Ξάνθη: Εκατοντάδες σκύλοι ζουν σε άθλιες συνθήκες σε χωματερή - Έκκληση για μέτρα και στειρώσεις
Μόλις χθες και ενώ κάτοικοι έδιναν τροφή σε ζώα, εντόπισαν σκυλί φαγωμένο από άλλα σκυλιά🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋ 🗣️ Ανοικτό για σχολιασμό
Εκατοντάδες σκυλιά -κατ' εκτίμηση ο αριθμός τους κυμαίνεται μεταξύ 500-600- πολλά από αυτά άρρωστα, άλλα με ψώρα και γεμάτα τσιμπούρια και ανάμεσά τους πολλά κουτάβια, τριγυρίζουν σε μία χωματερή, πίσω από το παλαιό κυνοκομείο Ξάνθης, περίπου ένα τέταρτο έξω από την πόλη και εντός των ορίων του Δήμου Τοπείρου.
Η αναλγησία των τοπικών αυτοδιοικήσεων, που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των αδέσποτων βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας αλλά και η αδιαφορία πολιτών που εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους στο σημείο, είχαν ως αποτέλεσμα ο αριθμός τους να γιγαντωθεί και το πρόβλημα να αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις. Μάλιστα και σύμφωνα με καταγγελίες φιλόζωων από την Ξάνθη, είναι τέτοια η εξαθλίωση των ζώων από την πείνα, που έφτασαν στο σημείο ακόμα και να τρώει το ένα το άλλο.
Αυτό το τραγικό γεγονός φαίνεται ότι πλέον έχει περιοριστεί σε ένα βαθμό, αφού μετά την παρέμβαση της Ειδικής Γραμματείας Ζώων Συντροφιάς και βρετανικών φιλοζωικών οργανισμών αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλλε και καταβάλλει το φιλοζωικό σωματείο «Αδεσποτούλια Ξάνθης» πλέον δίνεται τροφή σε όσα σκυλιά είναι εφικτό. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr η πρόεδρος του σωματείου «Αδεσποτούλια Ξάνθης», Άννα - Μαρία Ζαφειριάδου, μόλις χθες και ενώ έδιναν τροφή σε ζώα, εντόπισαν σκυλί φαγωμένο από άλλα σκυλιά.
Χρόνιο το πρόβλημα - «Μπαλάκι» οι ευθύνες
Κατά την ίδια, το πρόβλημα με τον τεράστιο αριθμό αδέσποτων στο σημείο είναι χρόνιο και γιγαντώθηκε από τη στιγμή που και ο ίδιος ο Δήμος Ξάνθης -ενδεχομένως και άλλοι γειτονικοί δήμοι- αφήνουν ζώα στο σημείο. Όπως υπογραμμίζει, έχουν εντοπιστεί αρκετά ζώα με τσιπάκι του Δήμου Ξάνθης.
Η κ. Ζαφειριάδου σημειώνει ακόμα ότι οι ευθύνες έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ των δήμων και παρά την εδώ και εφτά μήνες παρέμβαση της Ειδικής Γραμματείας Ζώων Συντροφιάς η επίσημη Πολιτεία δεν έχει προχωρήσει προς την επίλυση του προβλήματος.
«Η έκταση βρίσκεται πίσω από το εργοστάσιο ανακύκλωσης, όπου λειτουργούσε το παλαιό κυνοκομείο της Ξάνθης. Αυτή η έκταση σήμερα ανήκει στην ΔΙΑΑΜΑΘ, του φορέα που διαχειρίζεται τα απορρίμματα του νομού Ξάνθης. Εμείς, με τη βοήθεια της Animal Action Greece και φίλων του σωματείου μας χορηγούμε στα ζώα 6-8 τσουβάλια τροφής την ημέρα, ποσότητα που, δυστυχώς, δε φτάνει. Η Πολιτεία δεν έχει προχωρήσει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν είναι δυνατόν εδώ και εφτά μήνες Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμοι να μην έχουν βρει μία λύση. Το πρόβλημα είναι πολύ απλό. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ποιος έχει την ευθύνη για τη διαχείριση αυτών των αδέσποτων και να ακολουθηθούν, όσα προβλέπει ο νόμος. Το πρώτο βήμα είναι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι Δήμος Ξάνθης, Δήμος Τοπείρου και ΔΙΑΑΜΑΘ», τονίζει στο ethnos.gr η κ. Ζαφειριάδου.
Λιγότερα από τα μισά έχουν στειρωθεί και εξεταστεί από γιατρό
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο ethnos.gr η Ειδική Γραμματέας Ζώων Συντροφιάς, Μάρσα Δημοπούλου, το πρόβλημα έγινε γνωστό στην υπηρεσία της το περασμένο καλοκαίρι. Στη συνέχεια με ενέργειές της κατατέθηκαν από τη ΔΙΑΑΜΑΘ 30.000 ευρώ, στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδίου που εκπονήθηκε τότε, χρήματα που δαπανήθηκαν για το τσιπάρισμα, την εξέταση από γιατρό, τον εμβολιασμό και τη στείρωση 150 ζώων.
Ακολούθησε η προσφορά περίπου άλλων τόσων χρημάτων από τους βρετανικούς φιλοζωικούς οργανισμούς Animal Action Greece και Greek Animal Rescue, τα οποία δαπανήθηκαν για τον ίδιο σκοπό αλλά και για την αγορά τροφής για τα ζώα. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με την κ. Ζαφειριάδου, σήμερα να έχουν δεχθεί φροντίδα περίπου 250 σκυλιά, δηλαδή λιγότερα από τα μισά που βρίσκονται στη συγκεκριμένη έκταση.
«Δυστυχώς, κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά, πόσοι σκύλοι βρίσκονται στο συγκεκριμένο σημείο, διότι δεν μπορεί να γίνει ακριβής καταγραφή. Τα σκυλιά είναι φοβικά και πολλά από αυτά δεν εμφανίζονται, όταν βλέπουν ανθρώπους. Από το καλοκαίρι που λάβαμε γνώση για την κατάσταση, ξεκινήσαμε τις ενέργειές μας και πλέον μετά το τσιπάρισμα, την εξέταση από γιατρούς και τον εμβολιασμό κάποιων ζώων, πλέον δίνεται και τροφή καθημερινά. Βρέθηκα και εγώ στην περιοχή και είναι σημαντικό ότι πλέον υπάρχει συνεργασία φορέων για το ζήτημα. Το Φεβρουάριο θα βρεθώ και πάλι στην περιοχή, προκειμένου να εποπτεύσω, τι γίνεται. Σαφέστατα υπήρξε αναλγησία για το ζήτημα και δεν έπρεπε να φτάσουμε εδώ», λέει στο ethnos.gr η κ. Δημοπούλου.
Απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα
Με μελανά χρώματα παρουσιάζει στο ethnos.gr τις τραγικές συνθήκες, στις οποίες διαβιούν τα ζώα στην περιοχή και η Υπεύθυνη Προγραμμάτων της Animal Action Greece, Σεραφίνα Αβραμίδου, παρά τη βοήθεια που δίνεται πλέον από εθελοντές. Η ίδια αναφέρει ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθούν άλλες 15 παλέτες με τροφές για τα ζώα, μετά από ενέργειες της οργάνωσής της και ότι θα βρεθεί εκ νέου στην Ξάνθη για το ζήτημα μαζί με την κ. Δημοπούλου.
«Πλέον δίνονται ποσότητες τροφής, έχουν γίνει σε κάποια ζώα στειρώσεις και έχει σχεδόν σταματήσει να τρώει το ένα το άλλο, όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα εξακολουθεί να υφίσταται και αυτό είναι το πού θα πάνε τα ζώα αυτά. Επίσης, δεν μπορεί να βρεθεί λύση, αν συνεχίσουμε να έχουμε εισροές ζώων στο συγκεκριμένο σημείο. Μια σκυλίτσα να αφήσει κάποιος, θα έχουμε νέες γεννήσεις και άρα κι άλλα ζώα χωρίς φροντίδα. Οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι βάσει νόμου για τα αδέσποτα και έχει επιδειχθεί μέχρι σήμερα αδιαφορία. Πρέπει να δούμε, τι μπορεί να γίνει περαιτέρω. Οι Δήμοι θα μπορούσαν να κάνουν ένα οργανωμένο καταφύγιο και να ξεκινήσουν καμπάνιες για την υιοθεσία ζώων καθώς και για να μην τα εγκαταλείπουν οι πολίτες», αναφέρει από την πλευρά της η κ. Αβραμίδου.
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr